پازلی هزار تکه و به هم ریخته را تصور کنید که روی میز قرار گرفته است. اولین قدمی که برای چیدن پازل برمیدارید چیست؟ پیدا کردن راهنمای پازل! در دنیای برندینگ هم برای اینکه بتوانید تکههای پازل را به درستی کنار هم بچینید، نیاز به یک راهنما دارید؛ که آن راهنما چیزی نیست جز استراتژی برندینگ. در این مطلب از مجله کانون ایران نوین، تمامی مراحل لازم برای چیدن پازل کسبوکارتان را بررسی کردهایم.
استراتژی برندینگ چیست؟
در پاسخ به این سوال که «استراتژی برندینگ چیست؟» باید بگوییم:
استراتژی برند، رویکردی جامع و منسجم برای ساختن هویتی منحصربهفرد درخصوص برقراری ارتباط با مشتریان جدید و بالقوه است. استراتژی برندینگ برنامهای بلندمدت است که تعیین میکند یک برند قرار است چگونه به مخاطبان خود نشان داده شود. در واقع اگر کسبوکارتان را یک پازل هزارتکه درنظر بگیرید، این استراتژی دقیقا همان طرحی است که قرار است با چیدن تکههای پازل به آن برسید! منتها این طرح شامل طراحی لوگو، انتخاب پالت رنگ یا هر آنچه که موجب تشکیل هویت بصری برند شود نیست؛ بلکه چیزی فراتر و عمیقتر از این حرفهاست!
مراحل ایجاد یک استراتژی برندینگ موفق
در ادامه، ۹ عنصر اصلی که برای ایجاد یک استراتژی برند مؤثر ضروری هستند را بررسی کردهایم:
1. هدف برند را مشخص کنید
انتخاب کردن هدف برند (Brand Purpose) و پاسخ به این سوال که «چرا کسبوکار خود را راهاندازی کردهاید»، اولین عنصر تشکیلدهنده استراتژی برندینگ و تبلیغات است. وقتی برند شما هدفی روشن و مشخص داشته باشد، مزایای زیر را به همراه میآورد:
- افزایش فروش
- افزایش وفاداری مشتریان
- افزایش نرخ بازگشت سرمایه (ROI)
بنابراین، یافتن هدف برند، اولین و احتمالاً مهمترین عنصر در توسعه یک استراتژی برند مؤثر است.
2. از چشمانداز برند غافل نشوید
داشتن یک چشمانداز برند (Brand Vision) مانند داشتن نقشهراهی است که مسیر آینده برندتان را مشخص میکند. چشمانداز شفاف به تعیین اهداف رشد کسبوکار کمک میکند و بهطور مستقیم بر تصمیمات تجاری شما تأثیر میگذارد.
یک توصیه!
چشمانداز برند شما باید جسورانه و در عینحال واقعبینانه باشد تا خودتان و تیمتان را به چالش بکشد.
تعریف چشمانداز برند در استراتژی برندینگ به شما کمک میکند که:
- بزرگ فکر کنید و برای دیگران الهامبخش باشید.
- تصمیمات تجاری هدفمند بگیرید.
- در مسیر درست بمانید و همسو با هویت برند عمل کنید.
3. ارزشهای برند شما چه چیزهایی هستند؟
تعیین ارزشهای برند (Brand Values) به شما کمک میکند فرهنگی منسجم برای برند خود بسازید. در واقع با تعریف این ارزشها، میتوانید تعیین کنید کسبوکارتان در بازار چگونه دیده شود. این کار به شما اجازه میدهد تا ارتباطات و تصمیمگیریها را به گونهای پیش ببرید که برندتان همیشه یکپارچه و منسجم بماند.
ارزشهای برند به مشتریان و مخاطبان بالقوه نشان میدهد که کسبوکار شما چه اصول و باورهایی دارد و بر چه مبنایی فعالیت میکند.
4. مخاطب هدف را تعیین کنید
شناخت مخاطب هدف (Target Audience) و کشف جزئیاتی از زندگی آنها، کلید اصلی برای پیدا کردن جایگاه کسبوکار در بازار تجارت از طریق تدوین استراتژی برندینگ است. برای شروع میتوانید با ایجاد یک پروفایل از یک مشتری این کار را آغاز کنید.
این پروفایل باید شامل اطلاعات زیر باشد:
- ویژگیهای جمعیتشناختی (مانند سن، جنسیت، محل زندگی)
- مشکلات و چالشهایی که با آن مواجهاند
- تمایلات عاطفی و الگوهای رفتاری
در واقع با بررسی سه ویژگی بالا، به پرسونای مخاطب میرسید؛ که گامی مهم برای شناخت مخاطب هدف است.
5. تحلیل بازار را فراموش نکنید
برای اینکه بدانید چه چیزی شما را از رقبا متمایز میکند و چگونه میتوانید برجسته شوید، باید به دنبال فرصتها در بازار بگردید. بدیهی است باتوجه به افزایش رقابت در دنیای بازاریابی، تحلیل بازار این کمک را به شما میکند تا نقاط قوت و ضعف رقیبهایتان را شناسایی کنید و از آنها در خصوص بهبود برندتان کمک بگیرید.
6. اهداف آگاهی از برند را مشخص کنید
منظور از مشخص کردن اهداف آگاهی از برند (Awareness Goals) در استراتژی برندسازی، یعنی اولویتبندی اهداف برای معرفی برند به مخاطبان. این عنصر به شما کمک میکند تا به شکلی کارآمدتر به مشتریان بالقوه دسترسی پیدا کنید و به شکلی موثر در برابر آنها دیده شوید.
در این مرحله، باید هزینهها و چالشهای هر روش بازاریابی را نیز در نظر بگیرید تا بودجه بازاریابی خود را هوشمندانه خرج کنید. با ترکیب اطلاعات مربوط به پرسونای مخاطب و تحلیل بازار، این اهداف میتوانند به شما کمک کنند تا برند خود را به بهترین شکل معرفی کنید.
7. شخصیت برند را تعریف کنید
با تعریف شخصیت برند (Brand Personality)، به کسبوکار خود جنبهای انسانی میبخشید تا بتوانید روابط عمیقتری با مشتریان خود برقرار کنید. بسیاری از استارتاپها اهمیت ایجاد یک شخصیت و هویت انسانی برای برند خود را نادیده میگیرند. در حالی که شخصیت برند بسیار مهم است، زیرا باعث میشود افراد بتوانند ارتباط واقعی و عاطفی با برند شما برقرار کنند.
8. لحن برند را مشخص کنید
برای اینکه مشخص کنید برند شما چگونه با مخاطبان صحبت میکند، باید لحن برند (Brand Voice) خود را تعریف کنید. داشتن لحنی جذاب و متناسب با شخصیت برند، برای انتقال پیام برندتان ضروری است. پس از کشف شخصیت برند در استراتژی برندینگ، گام بعدی این است که لحنی مناسب و هماهنگ با آن انتخاب کنید.
لحن برندها با یکدیگر متفاوت است؛ برای مثال یک بانک معمولاً به شکلی رسمی و حرفهای صحبت میکند. در حالی که یک برند جدید که مخاطبان آن جوانان هستند، میتواند لحنی دوستانه و صمیمی داشته باشد.
9. شعار برند خود را بسازید
ایجاد یک شعار برند (Brand Tagline) بهیادماندنی به شما کمک میکند تا داستان برند را تنها در چند کلمه منتقل کنید. انتخاب شعاری که پیام کسبوکار شما را بهخوبی منعکس کند و با اهداف برند همسو باشد بسیار مهم است!
در واقع وقتی همه عناصر کلیدی استراتژی برندینگ خود را تعریف کردید، وقت آن میرسد که همه آنها را در چند کلمه کوتاه، بهیادماندنی و تأثیرگذار تعریف کنید. الهام گرفتن از بهترین شعارهای تبلیغاتی ایرانی و خارجی میتواند به شما در خلق یک تگلاین منحصربهفرد کمک کند.
چرا به استراتژی برندینگ نیاز داریم؟
یک استراتژی برند قوی برای هر کسبوکاری که به دنبال ایجاد ارتباطات پایدار با مشتریان و توسعه برند در بازار است، ضروری است. داشتن یک استراتژی برندینگ خوب و کارآمد به این دلیل حائز اهمیت است که:
- وفاداری مشتریان را افزایش میدهد.
- آگاهی از برند را تقویت میکند.
- فروش را افزایش میدهد.
- مخاطبان هدف را جذب میکند.
- تیم را همسو با اهداف مشخص هدایت میکند.
- سبب افزایش بازاریابی ویروسی میشود.
- ثبات و یکپارچگی برند را تضمین میکند.
- ارزش و اعتبار برند (Brand Equity) را ایجاد و حفظ میکند.
آشنایی با انواع استراتژی برندینگ
استراتژی های برندینگ، انواع مختلفی دارند که آشنایی با آنها میتواند به انتخاب بهترین استراتژی برای برند شما کمک کند.
1. برندسازی سازمانی (Corporate Branding)
برندسازی شرکتی به برند شما جنبهای انسانی میدهد تا مشتریان و مخاطبان بتوانند با آن ارتباط برقرار کنند. این استراتژی بخشهای مختلفی از کسبوکار را به هم پیوند میدهد؛ مانند هویت برند، لحن و صدا، همکاری با سایر کسبوکارها و…
مثال: برند اپل
اپل با تأکید بر ارزشهایی مثل نوآوری و خلاقیت، ارتباطات عاطفی عمیقی با مشتریان خود ایجاد کرده است.
2. برندسازی محصول (Product Branding)
استراتژی برندینگ محصول، بر ایجاد برندی متمرکز است که بر اساس محصول یا خدمات، به راحتی قابل تشخیص باشد.
مثال: برند کوکاکولا (Coca-Cola)
کوکاکولا توانسته است قوطیهای قرمز معروف خود را در سراسر جهان به نمادی قابل تشخیص تبدیل کند.
3. برندسازی خدمات (Service Branding)
برندسازی خدمات، مشابه برندسازی محصول است، با این تفاوت که مورد استفاده شرکتهایی قرار میگیرد که خدمات ارائه میدهند. در این روش، مزایای خدمات برای مشتریان برجسته میشود.
مثال: برند همراه اول
همراه اول توانسته است با تگلاین «هیچکس تنها نیست» این اطمینان را به مخاطبانش دهد تا با استفاده از سیمکارتهای همراه اول، حتی از دور افتادهترین مکانها هم، میتوانند تماس برقرار کنند.
4. برندسازی شخصی (Personal Branding)
این نوع برندسازی افراد را به عنوان یک برند معرفی میکند و بر تواناییها و دیدگاههای منحصربهفرد آنها تمرکز دارد. این استراتژی معمولا مورد استفاده سلبریتیها و اینفلوئنسرها قرار میگیرد.
مثال: ایلان ماسک
ایلان ماسک نمونهای از برندسازی شخصی است؛ طوری که که برند تسلا با نام او گره خورده است!
5. برندسازی جغرافیایی (Geographical Branding)
در این استراتژی برندینگ، ارائه خدمات، محصولات و کمپین تبلیغاتی باتوجه به شرایط آن منطقه جغرافیایی صورت میگیرد.
مثال: مکدونالد
برد مکدونالد با توجه به فرهنگ و ذائقه هر کشور، کمپینها و محصولات متفاوتی ارائه میدهد.
6. برندسازی مشارکتی (Co-Branding)
در کوبرندینگ، دو یا چند برند با هم همکاری میکنند تا محصول یا خدمتی را ارائه دهند.
7. برندسازی آنلاین (Online Branding)
برندسازی آنلاین با استفاده از روشهای دیجیتال مارکتینگ در بسترهای مختلفی همچون سئو و وبلاگ، سوشال مدیا مارکتینگ و… صورت میگیرد.
8. برندسازی آفلاین (Offline Branding)
این نوع استراتژی برندینگ در دنیای واقعی انجام میشود و شامل بیلبورد های تبلیغاتی، تبلیغات محیطی، برگزاری نمایشگاهها و… میشود.
تدوین استراتژی برندینگ را چه زمانی شروع کنم؟
برای اجرای یک استراتژی برندینگ موفق، پیش از هر چیزی، به دانش و تجربه کافی نیاز دارید. اگر فکر میکنید که تیمتان از دانش و تخصص کافی برای انجام این کار برخوردار است، هر زمانی که خواستید میتوانید تدوین استراتژی برندتان را استارت بزنید! اگر به دنبال یک تیم حرفهای و خلاق برای طراحی و اجرای استراتژی برندینگ خود هستید، کانون ایران نوین میتواند بهترین انتخاب برای شما باشد. کانون ایران نوین با سالها تجربه در زمینه تبلیغات و بازاریابی، خدمات دیجیتال مارکتینگ و تبلیغاتی متنوعی از جمله طراحی کمپینهای دیجیتال، تبلیغات آنلاین و تبلیغات محیطی را به مشتریان خود ارائه میدهد. با اعتماد به کانون ایران نوین، میتوانید به رشد و توسعه کسبوکار خود کمک کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر و دریافت مشاوره با ما در تماس باشید.
کلام آخر!
دانستیم که استراتژی برندینگ، نقشهای است که به شما کمک میکند تکههای پازل برندتان را به درستی کنار هم بچینید. با یک استراتژی برندینگ حرفهای، نهتنها در ذهن مخاطبان ماندگار خواهید شد، بلکه ارزشهای منحصربهفرد برندتان را به بهترین شکل به نمایش میگذارید. به یاد داشته باشید که برندینگ، فرآیندی پیوسته و پویاست؛ نیازمند تحلیل، بهروزرسانی و تطبیق با تغییرات بازار است. سرمایهگذاری در برندینگ، سرمایهگذاری در آیندهای روشن برای کسبوکار شماست. شما از کدام نوع استراتژی برند برای دیدهشدن کسبوکارتان استفاده میکنید؟ برایمان در بخش کامنتها بنویسید.