برای همۀ ما پیش آمده که حین جستجو در گوگل، گشتزدن در فضای مجازی، یا تماشای ویدیویی در آپارات و یوتیوب، به تبلیغ جالبی برخورده و توجهمان جلب شده باشد. ممکن است در کمتر از چند ثانیه آن را رد کرده، یا بهطور کامل دیده و حتی روی آن کلیک هم کرده باشیم.
تبلیغات نمایشی، بخش بزرگی از دنیای ما و تبلیغات اینترنتی را میسازند. در این مقاله، به بررسی معنا و مفهوم تبلیغ نمایشی پرداخته، انواع آن را معرفی کرده و یک نمونه موفق را بررسی خواهیم کرد.
تبلیغات نمایشی چیست و چطور کار میکند؟
بهطور کلی به هر نوع تبلیغات متنی، تصویری یا ویدیویی که در فضای وب (وبسایت و اپلیکیشنها) نمایش داده شود، تبلیغات نمایشی میگویند. تبلیغات نمایشی CPM یا (thousand) cost per mile یعنی پرداخت به ازای هر 1000 نمایش تبلیغ در فضای وب.
تبلیغات CPM یک معیار بازاریابی آنلاین اما ریشهدار و قدیمی در دنیای دیجیتال مارکتینگ است که برای محاسبه بهتر و دقیقتر آن میتوان از فرمول زیر استفاده کرد:
CPM = (هزینه ÷ نمایش) x 1000
هدف تبلیغات نمایشی
بهترین نتایج از تبلیغات نمایشی را، میتوان از کمپینهای آگاهی از برند (Brand awareness) گرفت. این کمپینها میتوانند بر افزایش شناخت محصول یا برند، تأثیر مثبت داشته باشند.
البته به یاد داشته باشید، از CPM بهتنهایی، بهعنوان یک استراتژی استفاده نکنید!
کمپینهای تبلیغاتی CPM، معمولاً هزینه کمتری نسبت به سایر استراتژیهای بازاریابی دارند و برندهای مختلف با صرف هزینۀ کمتری میتوانند نسبت به سایر روشهای تبلیغاتی از آن استفاده کنند.
هر پلتفرمی که آگهی تبلیغاتی را نمایش میدهد، ممکن است استاندارد و ملاک خاص خود را از ماهیت و چگونگی نمایش داشته باشد.
اهمیت تبلیغات CPM چیست؟
در تبلیغات CPM نیازی نیست واکنشی از طرف مخاطب انجام شود و تنها نمایش و دیدهشدن محتوای تبلیغاتی، آن هم در چند ثانیه کوتاه کافی است. میدانیم که از این نوع تبلیغ برای افزایش آگاهی از برند استفاده میشود.
در ادامه بیشتر از کارکردهای آن خواهیم گفت:
- برندسازی و آگاهی از برند
در این کمپین تبلیغاتی، تنها دیدهشدن تبلیغ و آشنا شدن ذهن مخاطب با برند کافی است.
- شناخت پرسونای هدف
در قدم بعدی بهجای تبلیغ کلی و عام، میتوان به دنبال جذب پرسونای هدف بود. به این معنی که میتوان در چند سایت مرتبط تبلیغ را منتشر کرد.
سپس از رفتار مخاطبان آن سایت و میزان توجهی که به تبلیغ داشتند، میتوانید پرسونای دقیقتان را پیدا کرد.
- نمایش تبلیغات به مخاطبان هدف
مرحلۀ سوم، یعنی پس از شناخت پرسونای مخاطب، میتوان تبلیغات را فقط برای این مخاطبان نمایش داده و ریسک دیدهنشدن تبلیغ یا افزایش هزینۀ آن بدون بازدهی را کاهش داد.
- افزایش نرخ تبدیل یا (Conversion rate)
آژانس تبلیغاتی با تشخیص و محدود کردن تمامی مخاطبان احتمالی به مخاطبان هدف، موفقیت کمپین تبلیغاتی را افزایش داده و تا میزان بسیار زیادی افزایش نرخ تبدیل را تضمین میکند.
این موضوع بهصورت مستقیم به نوع قیفِ فروشی که برای برند در نظر گرفته شده، بستگی دارد. همچنین بسته به نوع پلتفرم تبلیغاتی و پرسونای هدف، میتوان نرخ تبدیل را در این مرحله با موفقیت بهینهسازی کرد.
مزایا تبلیغات نمایشی
هزینه مقرون به صرفه مهمترین مزیت تبلیغات نمایشی است. با توجه به حجم بالای کاربرانی که به تبلیغ نمایشی جذب شده و بازخورد بالایی که برای کسبوکار به همراه دارد، باعث میشود تبلیغدهندگان بارها و بارها از تبلیغات نمایشی برای افزایش بهرهوری کسبوکار خود استفاده کنند.
معایب تبلیغات نمایشی
از سوی دیگر این شیوه هم مثل سایر روشهای تبلیغاتی مشکلات خود را داشته و میتواند معایبی داشته باشد. مثلاً با رعایت نکردن فاکتورهای مهمی مثل سایت تبلیغدهنده و پرسونا، ممکن است بازدهی تبلیغ پایینتر از حد برآورده باشد.
در واقع برای شکست در تبلیغات نمایشی، یک اشتباه ساده کافی است. اما با کمک گرفتن از تیم مجرب و حرفهای میتوان به بالاترین بازدهی رسیده و تهدیدهای تبلیغات نمایشی را به فرصت تبدیل کرد.
مقایسه تبلیغات CPM و PPC
بهطور کلی تبلیغات دیجیتال از نظر شیوه پرداخت به 2 دسته CPM و PPC تقسیم میشوند. تبلیغات CPM را که در بخشهای قبل توضیح دادیم، اما تبلیغات PPC یا Pay Per Click یعنی پرداخت به ازای هر بار کلیک مخاطب بر روی تبلیغ.
مشخصاً تبلیغات PPC محبوبیت بیشتری دارند اما اگر از تبلیغات CPM در موقعیت درست و بهموقع استفاده شود، میتواند خروجی بسیار خوبی داشته باشد. در ادامه هدف تبلیغات نمایشی CPM را خواهیم گفت.
نمونه تبلیغات نمایشی + بایدها و نبایدها
برای داشتن یک تبلیغ نمایشی خوب و کاربردی، باید از چه اصولی پیروی کرد؟ ابتدا اصول کلی را در قالب چند مورد پیوسته توضیح داده و سپس یک نمونه تبلیغات نمایشی موفق را بررسی خواهیم کرد.
برای داشتن تبلیغ نمایشی موفق بهتر است اصول زیر را در نظر گرفت:
- موجسواری و در نظر گرفتن ترندهای روز
- استفاده از سادگی و مینیمالکردن تبلیغات
- استفاده از اِلمانهایی با رنگهای برجسته و کنتراست بالا برای جلبتوجه
- استفاده از ایموجی یا تصویر بهجای بعضی از کلمات یا حروف
- پایبندی به تنها یک نکته کلیدی و گیجنکردن مخاطبها با مفاهیم متعدد
- افزودن انیمیشن یا ویدیو به صفحات لندینگ پیج
- در نظر گرفتن ماهیت برند، بهجای تمرکز بر یک محصول یا خدمت خاص
با توجه به توضیحاتی که گفته شد، به تصویر بالا دقت کنید. این بنر، تبلیغ کارتهای هدیه تلویزیون اپل، با پَلتی از رنگهای ویژه و برجسته، در کنار تنها 4 کلمۀ متقاعدکننده است.
یعنی بهطور همزمان از ویژگیهای سادگی و مینیمالیزم، رنگهای برجسته با کنتراست بالا، استفاده از ایموجی یا تصویر و پایبندی به تنها یک ویژگی در عین تمرکز به برند اصلی، در تنها یک تبلیغ نمایشی استفاده کرده است.
انواع تبلیغات نمایشی
تا به اینجا بهطور کلی توضیح دادیم که تبلیغات نمایشی چیست و برای چه هدفی استفاده میشود. در ادامه انواع تبلیغات CPM را معرفی خواهیم کرد.
1. تبلیغات بنری
یکی از قدیمیترین و البته مهمترین انواع تبلیغات نمایشی، تبلیغات بنری است. این تبلیغات در در شبکه نمایش گوگل، شبکههای اجتماعی و انواع پلتفرمهای تبلیغدهندگان منتشر میشوند. بنرهای تبلیغاتی در انواع ثابت، متحرک یا پاپآپ نمایش داده میشوند. اگر میخواهید بدانید تبلیغ بنری چیست حتما مقالهای که در مورد آن نوشتهایم مطالعه کنید.
2. تبلیغات همسان
تبلیغات همسان به این معناست که تبلیغ شما، در پلتفرمی با همان موضوع و محتوا منتشر خواهد شد. فرض بگیرید تبلیغی درباره یک کتاب دارید، در تبلیغات همسان، محتوای تبلیغاتی شما در یک پلتفرم با موضوع و محتوای کتاب منتشر میشود. این همسانی، شانس بیشتری برای جلبتوجه و دیدهشدن ایجاد میکند.
3. تبلیغات ویدیویی
تبلیغات ویدیویی همان چیزی است که بارها و بارها در پلتفرمهای یوتیوب و آپارات دیدهایم. این ویدیوها بین 5 تا 15 ثانیه، موضوع موردنظر خود را تبلیغ میکند.
همچنین در صورتی که مخاطب تبلیغ pre roll را نپسندد، میتواند از دیدن ادامه آن صرفنظر کرده و گزینه «رد کردن» را بزند. به خاطر داشته باشید که امروزه تولید تیزر و فیلم تبلیغاتی، تأثیر بسیار خوبی بر فضای دیجیتال دارد.
4. تبلیغات واکنشگرا
هرچند در این نوع تبلیغ، نمیتوان از تصاویر متحرک یا HTML5 استفاده کرد، اما به جرات میتوان گفت که تبلیغات واکنشگرا، راهی عالی برای تبلیغ براساس ویژگیهای مخاطب محسوب میشود.
برای انتشار این تبلیغ تنها کافیست عنوان، تصویر و لوگو را در اختیار گوگل ادز یا گوگل ادوردز سابق قرار داد. پلتفرم گوگل ادز تصمیم میگیرد که با مواد بهدستآمده چه ترکیبی ساخته و آنها را در چه زمانی و به چه مخاطبیی نمایش دهد!
تبلیغات نمایشی برای کدام کسبوکارها مناسب است؟
فرقی نمیکند نوع کسبوکار شما چیست. در دنیای دیجیتال امروز، هر کسبوکاری نیاز به اینترنتی شدن دارد. در فضای آنلاین شانس بیشتری برای جلب مشتریان بیشتر داشته و شانس فروش خود را به طرز چشمگیری افزایش میدهید. در دنیای امروز، بسیاری از کسبوکارها حداقل یکی از راههای فروش خود را به سمت درگاههای اینترنتی برده و از تاثیر فوقالعاده آن شگفتزده شدهاند.
اگر هنوز کسبوکار خود را دیجیتالی نکردهاید، نگران نباشید. تبلیغات نمایشی باز هم برای شما جوابگو است. تنها کافی است یک راه ارتباطی برای کسب مشاوره یا اطلاعات بیشتر کاربران در اختیارشان قرار دهید. تاثیر بالای تبلیغات نمایشی باعث میشود به زودی تمام کسبوکار خود را آنلاین کرده و از فرصت بیشماری که در اختیارتان قرار میگیرد لذت ببرید.
چه عواملی بر نرخ تبلیغات CPM اثر میگذارد؟
برخلاف چیزی که به نظر میرسد، برای تبلیغات CPM نرخ ثابتی وجود نداشته و بعضی عوامل میتوانند در کم یا زیاد شدن نرخ تبلیغات تاثیر بگذارد. در ادامه هر یک را معرفی خواهیم کرد تا بتوانید هزینه کلی تبلیغات خود را به خوبی مدیریت کنید.
1. تعداد تبلیغات صفحه
تا به حال به سایتهای پرتبلیغ مراجعه کردهاید؟ حجم بالای تبلیغاتی که در این صفحات قرار دارد باعث میشود تا کاربران سایت بدون توجه به تبلیغات آنها را رد کرده تا بتوانند به محتوای اصلی سایت دسترسی پیدا کنند. بنابراین از تبلیغ کردن از سایتهای پرتبلیغ خودداری کنید تا شانس دیده شدن تبلیغتان کاهش پیدا نکند.
2. کوکی
اگر دقت کرده باشید به محض ورود به بعضی سایتها به ویژه سایتهای انگلیسی زبان، پیامی با این عنوان نمایش داده میشود: «این سایت از کوکی پشتیبانی میکند.» کوکی یا خرده نان بعضی از اطلاعات کاربران را در خود ذخیره میکند. مثلاً با کمک کوکی اطلاعات کاربر در سایت ذخیره شده و دیگر نیازی به لاگین کردن در مراجعات بعدی به سایت نیست.
استفاده از کوکی در تبلیغات به تبلیغکننده این کمک را میکند تا تبلیغ خود را تنها به علاقهمندان نشان داده و ریسک دیده نشدن تبلیغ را کاهش دهد.
3. دستگاه کاربران
یکی دیگر از عوامل موثر در نرخ CPM، نوع دستگاهی است که کاربران اینترنت از آن استفاده میکنند. معمولاً کاربران اینترنت از دستگاههای لپتاپ و تبلت برای خرید و فروش اینترنتی استفاده میکنند. بنابراین با نمایش تبلیغات CPM کسبوکار خود در این دستگاهها، شانس بیشتری دارید تا مشتریان بالقوه را هدف بگیرید.
از طرف دیگر اندازه صفحه نمایش در موبایل، هزینه بالای اینترنت همراه، سرعت انصال، تجربه کاربری در موبایل و… نرخ کلیک در موبایل را کاهش میدهد. بنابراین هزینه تبلیغات در دستگاههای لپتاپ و تبلت بیشتر از موبایل است. البته در بعضی از کسبوکارهای اینترنتی، کاربران موبایل بیشتر از دسکتاپ هستند و بهتر است پیش از سفارش تبلیغات به دستگاه کاربران خود دقت کنید.
4. مناسبتهای تقویم
در بعضی مناسبتهای تقویم مثل نوروز و یلدا حجم تبلیغات نمایشی افزایش چشمگیری پیدا میکند و ممکن است تبلیغ شما در میان این همه تبلیغ دیده نشود. بنابراین بهتر است کمپین تبلیغاتی خود را به خوبی تدوین کنید تا غافلگیر نشوید.
5. قالب و طرح آگهی
واضح است که یکی از مهمترین عواملی که به افزایش یا کاهش کلیک تبلیغ CPM تاثیر میگذارد، قالب و طرح آگهی تبلیغاتی است. بنرهای تبلیغاتی بزرگ شانس بیشتری برای دیده شدن نسبت به تبلیغات بنری کوچک دارد. اما از سوی دیگر تبلیغات بسیار بزرگ، باعث آزرده شدن کاربر شده و نتیجه معکوس میدهد، به همین دلیل محبوبترین و گرانترین سایز بنر تبلیغاتی 300 در 250 است.
از میان قالبها هم پربازدهترین بنرها، بنرهای محرک (گیف و ویدیو) نسبت به بنرهای ثابت است.
6. وضعیت اقتصادی
همزمان با شرایط اقتصادی جامعه تبلیغ کنید. مثلاً وقتی قیمت دلار به یکباره بالا میرود، سفرهای خارجی کاهش پیدا کرده و در عوض شانس سفر به شهرهای داخلی افزایش پیدا میکند. بنابراین بسیار مهم است که در تبلیغات خود، وضعیت کوتاهمدت و بلندمدت اقتصادی جامعه را در نظر گرفته و براساس آن تبلیغ کنید.
چطور به بهترین بازدهی در تبلیغات نمایشی برسیم؟
رسیدن به بالاترین بازدهی و افزایش نرخ بازگشت سرمایه، به در نظر گرفتن چند مورد مهم بستگی دارد که در زیر به آنها اشاره خواهیم کرد:
1. هدف گرفتن کاربران مناسب
یکی از فواید تبلیغات آنلاین، نمایش تبلیغ به طیف بزرگی از مشتریان است. اما این نکته تنها موقعی مزیت محسوب میشود که بتوانید تبلیغات خود را به مشتریان بالقوه نمایش دهید نه کاربران رندوم اینترنت. با هدفگیری صحیح کاربر هدف میتوانید ریسک فعالیت نسنجیده در بازار و شکست در تبلیغات را کاهش دهید.
2. مدیریت حجم تبلیغات
نمایش بیش از حد تبلیغات، نتیجه معکوس میدهد. بنابراین حجم تبلیغات خود را طوری مدیریت کنید تا هر کاربر بیش از 3 بار تبلیغ شما را نبیند. هر چه چشم مخاطب به تبلیغتان بیشتر عادت کند، موفقیت کمپین تبلیغاتی کاهش پیدا میکند.
3. جذابیت بصری
همانطور که از اسم تبلیغات نمایشی مشخص است، جذابیت بصری تاثیر زیادی در بازدهی آن دارد. بنابراین همانطور که در عنوان قبلی توضیح دادیم، بهتر است به طرح و قالب تبلیغ خود دقت کنید تا شانس دیده شدن تبلیغ خود را افزایش دهید.
4. متن تبلیغاتی جذاب
زیادهگویی و کمگویی به یک اندازه در شکست کمپین تبلیغاتیتان موثرند. فراموش نکنید که کاربران اینترنت وقت زیادی برای مطالعه و رصد کردن شما ندارند. پس سعی کنید با کپیرایتینگ قوی در کوتاهترین زمان مقصود و هدف خود را از تبلیغات نمایش دهید. زیادهگویی برای کاربران حوصلهسربر است و کمگویی بیشتر از اینکه برای کاربر اسرارآمیز باشد، بیاهمیت جلوه میکند.
5. از تیم حرفهای کمک بگیرید
لحاظ کردن فاکتورهای مختلف در هر کمپین تبلیغاتی کار سادهای نیست و به مهارت و تجربه بالایی نیاز دارد. بنابراین بهتر است از یک تیم حرفهای و مجرب مثل آژانس دیجیتال مارکتینگ ایران نوین کمک بگیرید تا شانس موفقیت در کمپین تبلیغاتی خود را به طرز چشمگیری افزایش دهید.
سخن پایانی
در این مقاله به معرفی تبلیغات نمایشی CPC پرداخته، اهمیت، انواع و نمونه موفقی از آن را بررسی کردیم. تبلیغات نمایشی، بخش مهم و قابلتوجهی از تبلیغات را میسازند. برای رسیدن به بهترین و بالاترین شانس موفقیت در کمپین تبلیغاتی میتوانید با آژانس دیجیتال مارکتینگ کانون ایران نوین ارتباط بگیرید.