نقطه شروع همیشه سختترین، گیجکنندهترین و در عین حال مهمترین بخش از هر فرایندی است. برای مثال مراحل ساخت یک دیوار بلند را در نظر بگیرید، اگر بلد نباشید اولین آجرتان را چگونه بگذارید، دیوارتان کج خواهد شد؛ حتی اگر آجرهای بعدی را با بالاترین دقت روی هم بچینید! حضور موثر در اینستاگرام هم دقیقا به همین صورت است؛ احتمالا بارها تعداد زیادی محتوای ناب برای تولید در نظر گرفتهاید که زمان درست انتشار یا حتی خود محتوا را گم کردهاید! بدیهی است که تکرار این اتفاقات تاثیر منفی روی رشد صفحه اینستاگرام شما میگذارد؛ اما راهحل چیست؟
تقویم محتوایی اینستاگرام، نه تنها به استراتژی محتوایی شما نظم میبخشد، بلکه اولین آجری است که برای بازاریابی در اینستاگرام به آن نیاز دارید! در این مطلب از وبلاگ تخصصی کانون ایران نوین، آموزش ساخت تقویم محتوایی اینستاگرام، مزایا و کاربردیترین ابزارها برای ساخت این تقویم را بررسی کردهایم.
تقویم محتوایی اینستاگرام چیست؟
تقویم محتوایی اینستاگرام، یک دستیار برنامهریز برای سازماندهی و زمانبندی پستهای اینستاگرام در یک بازه زمانی مشخص است. در واقع اولین آجر، چیزی شبیه به یک جدول، شیت یا هر ابزار دیگری است که وظیفه سازماندهی به اطلاعات خاصی همچون زمانبندی انتشار پستها را دارد.
تقویم محتوایی اینستاگرام میتواند به سادگی جدولی باشد که فهرست پستهای آینده را نشان میدهد؛ یا یک ابزار پیشرفته با امکاناتی مانند زمانبندی و انتشار پستها به صورت خودکار، تحلیل میزان تعامل کاربران، طراحی کپشن با کمک هوش مصنوعی و موارد دیگر!
بخشهای مختلف تقویم محتوایی اینستاگرام
همانطور که پیشتر اشاره کردیم، چیدن اولین آجر از دیوار محکم اینستاگرام مارکتینگ، مهمترین مرحله است و نادیده گرفتن آن، میتواند شما را فرسخها از نتیجه دلخواهتان دور کند. به همین خاطر پیشنهاد میکنیم برای گرفتن نتیجه بهتر، سعی کنید اصلیترین بخشهایی را که برای ساخت یک تقویم محتوایی اصولی در این پلتفرم نیاز دارید، لحاظ کنید. بدونشک هر چه به تقویم، جزئیات بیشتری ببخشید، شاهد بازدهی بهتری نیز خواهید بود!
بهطور کلی یک تقویم محتوا برای اینستاگرام از بخشهای زیر تشکیل شده است:
- تاریخ تولید محتوا
- تاریخ انتشار محتوا
- مسئول و تولیدکننده محتوا
- نوع محتوا (پست اسلایدی، ریلز گرافیکی، پست ویدئویی و…)
- قالب محتوا (پست یا استوری)
- کپشن و تگهای مرتبط
- تحلیل عملکرد
تفاوت استراتژی محتوایی اینستاگرام و تقویم محتوایی اینستاگرام چیست؟
پیش از آنکه به سراغ ساخت تقویم محتوایی اینستاگرام برویم، بهتر است تفاوت آن با استراتژی محتوایی در اینستاگرام را بررسی کنیم:
استراتژی محتوایی اینستاگرام
استراتژی تولید محتوا در اینستاگرام یک برنامه کلی و بلندمدت است که توسط تیم یا مسئول محتوای شبکههای اجتماعی تدوین میشود. این استراتژی شامل تعریف مخاطبان هدف، تعیین لحن و پیام برند، تعیین اهداف و شاخص کلیدی عملکرد (KPI) است. در نتیجه یک استراتژی قوی، برنامهریزی محتوا را کارآمدتر میکند و به اعضای تیم یک راهنمای کلی ارائه میدهد.
تقویم محتوایی اینستاگرام
تقویم محتوایی اینستاگرام ابزاری برای سازماندهی تلاشهای محتوایی و حفظ نظم در زمانبندی انتشار است. این تقویم به شما دید کلی از محتوای منتشرشده میدهد تا مطمئن شوید که محتوای برنامهریزیشده با استراتژی کلی هماهنگ است. در نتیجه در اینستاگرام مارکتینگ، داشتن یک استراتژی محتوایی اصولی پیش از هر چیزی حائز اهمیت است!
مزایای استفاده از تقویم محتوا برای اینستاگرام
حفظ نظم در زمانبندی انتشار، افزایش بهرهوری و داشتن یک برنامهریزی استراتژیک از مهمترین مزایای استفاده از تقویم محتوایی اینستاگرام هستند. در ادامه هر یک از این مزیتها را به صورت جداگانه بررسی کردهایم:
حفظ نظم در زمانبندی انتشار
انتشار محتوا به طور مرتب در یک بازه زمانی مشخص، باعث میشود که مخاطبان، پست و استوریهای شما را همواره در صفحه فید مشاهده کنند. به طور معمول، انتشار سه تا پنج پست در هفته میتواند برند را در ذهن دنبالکنندگان صفحه حک کند! محتوایی اینستاگرام با امکان برنامهریزی و زمانبندی پستها پیش از انتشار، به شما کمک میکند این نظم را به بهترین شکل ممکن حفظ کنید.
برنامهریزی استراتژیک
با استفاده از تقویم محتوایی، میتوانید استراتژی اینستاگرامی خود را با اهداف کلی بازاریابی هماهنگ کنید. به عنوان مثال، برای نتیجهگیری بهتر میتوانید رویدادهای مهمی مانند تعطیلات، معرفی محصولات جدید یا کمپینهای بازاریابی را لحاظ و طبق آنها محتوا تولید و در زمان درست منتشر کنید.
افزایش بهرهوری
سازماندهی و زمانبندی پستها از طریق تقویم محتوایی اینستاگرام، از حجم کاری شما در طول روز میکاهد. بدیهی است زمانی که سر یک فرصت مناسب محتواهای موردنیاز و زمان انتشار آنها را آماده میکنید، دیگر در روز انتشار دغدغه آمادهسازی محتوا را ندارید! چه چیزی بهتر از این؟
روشن است که این روش کارآمدتر از تصمیمگیری روزانه برای انتشار محتوا و آمادهسازی ایدههاست. در نتیجه داشتن یک تقویم محتوایی در صرفهجویی زمان و انرژی بسیار مؤثر عمل میکند!
مراحل ساخت تقویم محتوایی اینستاگرام
برای ساخت یک تقویم محتوایی استراتژیک و اصولی تنها کافی است پنج مرحله زیر را طی کنید تا کاملا مطمئن شوید که همه چیز به درستی طی میشود
1. اهدافتان را به طور واضح مشخص کنید
در مرحله اول لازم است به سوال زیر یک پاسخ دقیق دهید:
«هدف شما از حضور در اینستاگرام چیست؟»
افزایش تعامل، جذب دنبالکنندگان بیشتر یا برندسازی در اینستاگرام؟ جواب به این سوال نقش مهمی در شکلدهی یک استراتژی مؤثر برای اینستاگرام دارد. در واقع این اهداف شما هستند که مسیر تقویم محتوایی را مشخص میکنند!
برای مثال، اگر هدف اصلی شما افزایش تعامل است، میتوانید محتوایی ایجاد کنید که تعاملی باشد، مانند نظرسنجیها یا سؤالهای چالشبرانگیز. از طرفی دیگر، اگر هدف شما افزایش آگاهی از برند است، میتوانید در تقویم محتوایی، اقداماتی همچون همکاری با اینفلوئنسرها را لحاظ کنید که شما را به مخاطبان هدف نزدیکتر میکنند.
2. یک ابزار برای ساخت تقویم محتوایی اینستاگرام داشته باشید
انتخاب ابزار مناسب برای ساخت تقویم محتوایی اینستاگرام، تأثیر زیادی بر نظم و کیفیت فعالیتهای شما دارد. یک ابزار کارآمد معمولا اهداف زیر را دنبال میکند:
- قابلیت زمانبندی محتوا: امکان برنامهریزی و انتشار پستها و استوریها در تاریخ و زمان مشخص
- سازماندهی محتوا: ایجاد ساختار منظم برای ثبت ایدهها، کپشنها، تصاویر و هشتگها
- مدیریت تیمی: تسهیل همکاری میان اعضای تیم برای برنامهریزی، ویرایش و بررسی محتوا
- تحلیل عملکرد: ارائه گزارشهایی درباره تعامل کاربران، میزان بازدید و موفقیت پستها
- یادآوری وظایف: ارسال نوتیفیکیشنها برای یادآوری ایجاد و انتشار محتوا
بهترین ابزارهای ساخت تقویم تولید محتوا برای اینستاگرام
در ادامه، بهترین ابزارها را برای مدیریت و برنامهریزی محتوای اینستاگرام معرفی کردهایم تا بتوانید اولین آجرتان را به بهترین شکل ممکن بچینید!
Trello
ترلو یک ابزار مدیریت پروژه بصری است که به شما امکان میدهد ایدهها، زمانبندی و جزئیات هر پست را در قالب کارت و لیست سازماندهی دهید. با قابلیتهای همکاری تیمی، برچسبگذاری و ارسال نوتیفیکیشن، ترلو به یکی از گزینههای ایدهآل برای مدیریت تقویم محتوایی اینستاگرام و هماهنگی میان اعضای تیم تبدیل شده است.
Google Sheets
گوگل شیت یک ابزار رایگان و ساده برای ایجاد تقویم محتوایی است که امکان ثبت جزئیات، زمانبندی و پیگیری انتشار پستها را فراهم میکند. این ابزار با قابلیت همکاری آنلاین و اشتراکگذاری، گزینهای مناسب برای تیمهایی است که به یک راهکار ساده و انعطافپذیر نیاز دارند!
Buffer
Buffer یکی دیگر از ابزارهای حرفهای برای زمانبندی و انتشار پستهای اینستاگرام است. این برنامه به شما اجازه میدهد محتوای خود را برای انتشار خودکار برنامهریزی کنید. قابلیتهای پیشرفته مثل تحلیل عملکرد، Buffer را به انتخابی مناسب برای مدیریت حرفهای شبکههای اجتماعی تبدیل کرده است.
Hootsuite
Hootsuite یک ابزار قدرتمند برای ساخت تقویم محتوای اینستاگرام است که امکان برنامهریزی، زمانبندی و انتشار خودکار پستها را فراهم میکند. همچنین گفتنی است که این پلتفرم با ارائه تحلیلهای دقیق و مدیریت چندین حساب کاربری، به بهینهسازی استراتژی محتوایی شما کمک میکند.
3. محتواهایتان را دستهبندی کنید
دستهبندی پستهای اینستاگرام یک گام مهم در تدوین تقویم محتوایی است. این کار به شما کمک میکند ترکیب متعادلی از انواع مختلف محتوا ایجاد کنید و مطمئن شوید که پستهایتان با اهداف بازاریابی برندتان همسو هستند.
برای مثال، اگر هدف اصلی شما افزایش تعامل و هدف دوم شما جذب دنبالکنندگان جدید است، میتوانید محتوایی برای هر دو هدف تولید و آنها را به نسبت اولویتهایتان منتشر کنید. برای مثال اگر افزایش تعامل برایتان اولویت بیشتری داشته باشد، میتوانید طوری برنامهریزی کنید که دو سوم پستهایتان با این هدف طراحی و تولید شوند.
4. پستها را به صورت استراتژیک برای انتشار زمانبندی کنید
بعد از اینکه محتواها را طبق اهداف بازاریابی دستهبندی کردید، نوبت به آن میرسد که پستهای خود را به صورت استراتژیک زمانبندی کنید. انتخاب زمان مناسب برای انتشار پستها رابطه مستقیمی با نوع محتوای شما دارد؛ اگر محتوایی که آماده کردهاید مربوط به یک رویداد یا روز خاصی است بهتر است آنها را به صورت هفتگی برنامهریزی کنید. اگر هم آن محتوای شما وابسته به رویداد خاصی نیست، میتوانید آن را در زمانبندی ماهانه بگنجانید.
برای انتخاب تاریخ و زمان انتشار، به ساعات پرترافیک توجه کنید تا احتمال دیده شدن پستها توسط کاربران افزایش یابد. اگر از ابزارهای مدیریت شبکههای اجتماعی مانند Buffer استفاده میکنید، میتوانید به ابزار دسترسی دهید تا زمانهای بهینه را برای انتشار انتخاب کند.
5. عملکرد را تحلیل و ارزیابی کنید
ارزیابی عملکرد آخرین و مهمترین بخش از فرایند ساخت تقویم محتوایی اینستاگرام است. شما باید همواره پاسخی برای این سوال داشته باشید که «انتشار کدام محتوا در چه زمانی ایمپرشن بالاتری داشته؟» به همین خاطر پیشنهاد میکنیم برای گرفتن نتیجه بهتر، حتما نتایج را با استفاده از ابزار آنالیز اینستاگرام تحلیل و نقاط قوت و ضعف استراتژیتان را شناسایی کنید.
داشتن تقویم محتوایی اینستاگرام برای چه افرادی ضروری است؟
فارغ از موقعیت کنونی یک برند در اینستاگرام، تدوین یک تقویم محتوایی برای هر کسبوکاری که بخواهد طبق اصول و نظم خاصی جلو رود و به اهداف بازاریابیاش هر چه سریعتر دست پیدا کند، واجب است!
تقویم محتوایی اینستاگرام ابزاری ضروری برای کسبوکارهای بزرگ و کوچک، کارشناسان سوشال مدیا مارکتینگ و استراتژیستهای محتوایی است. همچنین، برندهایی که میخواهند کمپینهای خود را بهصورت استراتژیک اجرا کنند یا محتوای متنوع و منسجمی ارائه دهند، با استفاده از تقویم محتوایی اینستاگرام میتوانند سریعتر و موثرتر اهدافشان را محقق سازند.
نمونه تقویم محتوای اینستاگرام موفق
دانستیم که یک تقویم محتوایی اینستاگرام وظیفه زمانبندی تاریخ انتشار و سازماندهی محتواها را دارد. برای مثال یک شرکت فرضی را در نظر بگیرید که در حوزه مهاجرت به کانادا فعالیت میکند؛ این شرکت مهاجرتی به صورت هفتگی محتواهایی را برای انتشار آماده کرده است که در آن تاریخ و زمان انتشار محتواها، نوع محتوا و موضوع آنها را مشخص شدهاند.
این تقویم میتواند بسته به استراتژی محتوایی شما، از بخشهای دیگری همچون پرسونای هدف، هشتنگهای مختلف، تحلیل عملکرد و… را شامل شود.
دانلود تقویم محتوای اینستاگرام 1403
در این بخش یک نمونه تقویم محتوایی اینستاگرام را آوردهایم که بر اساس آخرین بهروزرسانیهای 1403، طراحی شده است. جهت دانلود فایل اکسل تقویم محتوایی اینستاگرام 1403 روی لینک زیر کلیک کنید.
دانلود تقویم محتوایی اینستاگرام
راهنمای استفاده از قالب آماده تقویم محتوایی اینستاگرام
این تقویم ماهانه یکی از کاملترین تقویمهای محتوایی برای اینستاگرام است که از چندین بخش تشکیل شده، در ادامه کاربرد مهمترین عناوین آن را بررسی کردهایم:
- مناسبت: در این بخش میتوانید رویدادهای مهم تقویم را بنویسید تا نسبت به آنها محتوای استراتژیک تولید کنید.
- موضوع: عنوان هر محتوا را به صورت کلی در این بخش وارد کنید؛ محتوای شما درباره چه چیزی است؟
- ایده: سناریو یا ایدهای که درباره محتوا دارید را میتوانید در این بخش اضافه کنید.
- پرسونای هدف: مخاطبان هدف شما چه کسانی هستند؟ چه کسی قرار است محتواهای شما را ببیند؟
- فرمت محتوا: در این بخش فرمت محتوا مشخص میشود؛ ریلز، پست اسلایدی، استوری و…
- نوع محتوا: محتوای شما قرار است به صورت عکس منتشر شود یا ویدئو؟
- تاریخ انتشار: بهترین زمانی که برای انتشار پست درنظر گرفتهاید را اینجا وارد کنید.
- لینک: لینک محتوای منتشر شده را در این بخش وارد کنید تا زمان تحلیل نتایج آن، راحتتر دسترسی داشته باشید.
- هشتگ: هشتگهای کاربردی و از پیش تعیینشده را در این بخش لیست و در زمان انتشار از آنها استفاده کنید.
- کمپین: اگر پست شما قرار است برای یک کمپین تبلیغاتی تولید شود، جزئیات کمپین را اینجا بنویسید تا طبق آن عمل کنید.
- گزارش: عملکرد هر محتوا را ارزیابی و نتایج را اینجا وارد کنید؛ دلیلش را هم قبلتر بررسی کردیم!
اینستاگرام؛ نیاز ضروری هر کسبوکار!
اینستاگرام با بیش از یک میلیارد کاربر فعال به یکی از مهمترین ابزارهای بازاریابی دیجیتال تبدیل شده است؛ پس بدیهی است که در دنیای بازاریابی امروز، این پلتفرم بستری قدرتمند برای افزایش آگاهی از برند، تعامل با مشتریان و رشد فروش باشد! با این حال چه کسی است که از اهمیت اینستاگرام با خبر باشد و از آن برای رشد کسبوکارش استفاده نکند؟
اگر هنوز هیچ استراتژی خاصی برای مدیریت صفحه اینستاگرام برندتان ندارید، میتوانید به آژانس تبلیغاتی ایران نوین مراجعه کنید و از خدمات دیجیتال مارکتینگ ما بهره ببرید. این خدمات شامل تولید محتوای حرفهای، تبلیغات هدفمند، و مدیریت شبکههای اجتماعی است که به رشد و موفقیت برند شما سرعت میبخشد.
کلام آخر!
دانستیم که طراحی و استفاده از تقویم محتوایی اینستاگرام، به عنوان اولین آجر از بنای اینستاگرام مارکتینگ، میتواند به کسبوکارها و تولیدکنندگان محتوا کمک کند تا فعالیتهای خود را سازماندهی کرده، تعامل بیشتری با مخاطبان ایجاد کنند و به اهداف بازاریابی خود دست یابند. اگر شما هم از تقویم محتوایی استفاده کردهاید یا قصد دارید از آن بهره ببرید، خوشحال میشویم تجربیات و نظرات خود را در بخش کامنتها با ما به اشتراک بگذارید.