روزانه میلیونها کاربر اینترنت به دنبال محتوای ویدیویی هستند و این تعداد روزبهروز در حال افزایش است. بنابراین اگر در وبسایتتان محتوای ویدیویی منتشر میکنید، تنها یک سئوی ویدیو تا رسیدن به بهترین نتایج سرچ گوگلی و جذب لید فاصله دارید.
با بهینه کردن ویدیو در سایت، میتوانید آنها را در نتایج جستجوی اصلی، ویدیو و تصاویر نمایش دهید.
اهمیت سئو کردن ویدیو چیست؟
در سالهای گذشته بازاریابی ویدیویی بیش از هر وقت دیگری در بین مشاغل محبوب شده است. وبسایتها هم از روند رو به رشد ویدیو مارکتینگ غافل نشدهاند و در بسیاری از صفحات خود محتوایی ویدیویی قرار میدهند. استفاده از محتوای ویدیویی فواید زیر را برای وبسایت دارد:
- جذب بازدیدکننده بیشتر به دلیل محبوبیت بالای ویدیو نسبت به سایر فرمهای محتوایی
- افزایش بازدید در نتایج جستجوهای تصویر و ویدیو گوگل
- بهبود رتبه سایت به دلیل توجه ویژه گوگل به محتوای ویدیویی
- افزایش فروش و نرخ تبدیل
مهمترین نکات و راهکارهای سئو ویدیو
الگوریتمهای سئو با سرعت زیادی آپدیت شده و تغییر میکنند و برای آشنایی با بهترین راههای سئو ویدیو وبسایت، باید از منابع معتبر و تأییدشده استفاده کرد. در ادامه 10 نکته کلیدی از Google Search Central برای بهینه سازی ویدیو و رسیدن به بالاترین بازدید را توضیح خواهیم داد:
1. مطمئن شوید که ویدیوهای شما می توانند ایندکس شوند
فراموش نکنید برای دیده شدن یک ویدیو هم به ایندکس کردن آن صفحه وبسایت نیاز دارید و هم بهینه کردن ویدیو. بنابراین تنها ایندکس کردن صفحه یا فقط سئو کردن ویدیو برای دیده شدن محتوای ویدیویی کافی نیست و به هر دو در کنار یکدیگر نیاز دارید.
2. از فایلهای ویدیویی پشتیبانی شده استفاده کنید
گوگل از فایلهای ویدیویی جدول زیر پشتیبانی میکند:
M3U | M2V | DivX | AVI | ASF | 3G2 | 3GP |
MPEG | MPEG | MP4 | MOV | MKV | M4V | M3U8 |
XAP | WMV | VOB | VOB | RM | RAM | QVT |
جدول فایلهای ویدیویی که گوگل پشتیبانی میکند
3. از URLهای پایدار استفاده کنید
بعضی از CDNها (Content Delivery Network) از URLهایی استفاده میکنند که به سرعت منقضی میشوند. اگر URL محتوای ویدیویی شما به سرعت تغییر میکند، ممکن است گوگل نتواند آنها را با موفقیت ایندکس کند.
با ثابت نگه داشتن URL محتوای ویدیویی خود، به رباتهای گوگل کمک میکنید تا در هر کراول و پردازش تأیید کند که محتوا هنوز در دسترس بوده و ارزش بازدید دارد. به این ترتیب شانس قرار گرفتن در رتبههای بالای نتیجه جستجو گوگل را حفظ میکنید.
اگر نگران دسترسی هکرها یا هرزنامهها هستید، میتوانید قبل از نمایش نسخه پایدار URLها، Googlebot را تایید کنید. در این شرایط مثلاً تعریف میکنید که ویژگی contentUrl برای مشتریان قابل اعتمادی مثل Googlebot ارائه شود و سایر مشتریانی که به صفحه دسترسی دارند، آن قسمت را نبینند.
4. برای هر ویدیو یک صفحه تماشای اختصاصی درست کنید
برای اینکه بتوانید ویدیوی خود را در صفحه اصلی نتایج جستجو (SERP)، حالت ویدیویی (Video Mood)، لحظه کلیدی (Key Moment)، نشان لایو (Live Badge) و… نمایش دهید، لازم است برای هر ویدیو صفحه تماشای اختصاصی ایجاد کنید.
- صفحه تماشا (Watch Page)
شامل لندینگ پیج ویدیو، صفحه پخش یک قسمت از سریال تلویزیونی (مثل تلوبیون)، صفحه تماشای ویدیوی خبری، صفحه نمایش خلاصه بازیهای ورزشی، صفحه کلیپهای رویداد و…
- صفحات غیرتماشا (Unwatched Pages)
صفحات مکمل بخشهای دیگر مثل یک پست وبلاگ که در بخشی از آن ویدیو بارگذاری شده، صفحه محصول با ویدیوی 360، صفحه نقد و بررسی فیلم با تریلری از آن و صفحه دستهبندی که چندین ویدیو را به صورت همزمان فهرستبندی میکند مثل صفحه پروژه های ایران نوین.
5. تمام نسخههای ویدیو را ایندکس کنید
اگر ویدیو اصلی خود را در رسانههایی مثل یوتیوب، ویمو، فیسبوک و… بارگذاری کرده و در وبسایت خود بازنشر کردید، میتوانید با رعایت کردن نکات خاصی، بهینهسازی ویدیو را در هر دو رسانه انجام دهید. برای این کار نیاز است تا در هر دو صفحه، معیارهای ایندکس شدن ویدیو را رعایت کنید.
- به صفحه ویدیو استراکچر دیتا (Structured Data) مثل عنوان، مدت زمان ویدیو و… اضافه کنید.
- صفحات ویدیو را در Sitemap قرار دهید تا رباتهای گوگل راحتتر محتوا را پیدا کنند.
- مطمئن شوید که رسانه میزبان (یوتیوب، ویمو، فیسبوک و…) به گوگل اجازه میدهد که به فایل اصلی دسترسی داشته باشد.
این دسترسی به بهتر شدن بهینهسازی ویدیو کمک میکند.
6. از کاور باکیفیت استفاده کنید
یکی دیگر از راههای سئوی ویدیو، استفاده از کاور ویدیوthumbnail) ) باکیفیت است. اگر به رباتهای گوگل اجازه بدهید که فایلهای ویدیویی را بررسی (Fetch) کنند، میتوانند به صورت اتوماتیک برای ویدیوها thumbnail مناسب انتخاب کنند.
مشخصات thumbnail ویدیو | |
فرمت | BMP, GIF, JPEG, PNG, WebP, and SVG |
سایز | حداقل 30*60 پیکسل، ترجیحاً بزرگتر |
لوکیشن | قابل دسترسی در URL، Googlebot، Google Images و robots.txt |
کیفیت | حداقل 80% از پیکسلهای thumbnail باید مقدار آلفا (شفافیتشان) بیشتر از 250 باشد. |
7. استراکچر منسجم و منحصربهفرد بنویسید
برای افزایش تاثیرگذاری از استراکچرهای منسجم و منحصربهفرد استفاده کرده و اطلاعات ویژهای مثل عنوان و متا دیسکریپشن یونیک قرار دهید. میتوانید ویدیو را در صفه تماشا (Watch Page) بارگذاری کرده و اطلاعات اضافی آن مثل مقاله خبری یا صفحه جزئیات محصول را در صفحه غیرتماشا قرار دهید.
8. فیچرهای خاص ویدیو را فعال کنید
فیچرهای زیادی برای کمک به بهینه کردن ویدیو وبسایت وجود دارند، در ادامه 3 تا از بهترین فیچرها را معرفی خواهیم کرد:
فیچر پیش نمایش ویدیو (Video previews)
در این فیچر، گوگل میتواند چند ثانیه از ویدیو را به عنوان پیش نمایش انتخاب کرده و به کاربران نشان دهد. این کار باعث میشود تا کاربران اینترنتی بهتر محتوای اینترنتی شما را درک کنند.
برای این کار کافی است به گوگل دسترسی Fetch داده و حداکثر زمان پیشنمایشهای ویدیویی را با استفاده از متا تگ روباتهای max-video-preview تعیین کنید.
فیچر لحظه کلیدی (Key moment)
در فیچر لحظه کلیدی، میتوان لحظات ویژه ویدیو را بدون هیچ تلاشی به کاربران نشان داد. این موقعیتهای خاص ویدیو را میتوان به وسیله استراکچر یا توضیحات یوتیوب اولویتبندی کرد.
فیچر لایو (Live Badge)
برای ویدیوهای لایو یا پخش مستقیم، میتوانید از BroadcastEvent استفاده کنید تا علامت «LIVE» قرمز در کنار ویدیو نمایش داده شود.
9. با ابزارهای گوگلی بررسی کنید
معمولاً از ابزار سرچ کنسول (Search Console) برای بررسی، عیبیابی و رفع مشکلات بهینه کردن وبسایت استفاده میکنند. اما ابزارهای گوگلی که در ادامه معرفی میکنیم هم در نظارت و بهبود سئوی ویدیو کمک زیادی میکنند:
- :Video indexing report به کمک این ابزار میتوانید ببینید کدامیک از صفحات تماشا (watch pages) ایندکس شده. همچنین میتوانید دلیل ایندکس نشدن ویدیوهای دیگر را هم ببینید.
- Video rich result report: با این ابزار میتوانید مشکلات استراکچری VideoObject را بررسی و رفع کنید.
- Performance report: فیلتر Videos search appearance کمک میکند تا عملکرد ویدیوهای وبسایت را در گوگل سرچ بررسی کنید.
10. به رباتهای گوگل در ایندکس کردن محتوا کمک کنید
برای ایندکس شدن محتوای ویدیویی، بهتر است از تکنیکهای زیر استفاده کنید تا رباتهای گوگل بتوانند محتوای ویدیویی را پیدا کرده و در آن کراول (Crawl) کنند:
- HTML:
اگر HTML را برای انتشار ویدیو انتخاب کردید، روش زیر برای بارگذاری مناسب است:
<video>, <embed>, <iframe> یا <object>
- فرگمنت (Fragment):
از فرگمنت برای دانلود ویدیو استفاده نکنید چون سرچ گوگل از URLهای آن پشتیبانی نمیکند.
- جاوا اسکریپت (JavaScript):
اگر از جاوا اسکریپت استفاده میکنید، دقت کنید که ویدیو نهایی حتماً در HTML هم نمایش داده شود.
- Media API:
اگر از Media API (ابزار بارگذاری و مدیریت ویدیوها در وبسایت) استفاده میکنید، دقت داشته باشید که ویدیو به درستی در HTML نمایش داده شود. با این کار حتی اگر خود Media API به مشکلی خورده باشد، باز هم رباتهای گوگل میتوانند آن را پیدا کرده و برای نمایش در نتایج جستجوها کراول کنند.
چطور شانس دیده شدن ویدیو وبسایت خود را افزایش دهیم؟
تنها بارگذاری و سئو کردن ویدیو برای رسیدن به بازدید بالای ویدیویی کافی نیست. در ادامه 2 راهکار طلایی برای افزایش بازدید ویدیوهای وبسایت معرفی خواهیم کرد:
1. به مخاطب اکتفا نکنید
معمولترین راه برای پخش شدن یک ویدیو ضربه زدن یا کلیک کردن کاربر است. اما به دلایل مختلفی ممکن است، کاربران سایت اقدامی برای مشاهده ویدیو نکنند. در چنین شرایطی بهتر است ویدیو را در حالت پخش خودکار قرار دهید. برای این کار 3 راهحل زیر را دارید:
پیش بارگذاری ویدیو (Preload the videos)
در این حالت میتوانید میزان پخش ویدیو را تعیین کنید.
:HTML
<“video preload=”auto>
<“source src=”video.mp4” type=”video/mp4>
</video>
بارگذاری تنبل (Lazy Loading)
در این روش هم نیازی به کلیک کردن کاربران روی ویدیو نیست. تنها کافی است با اسکرول کردن صفحه وبسایت، ویدیو در صفحه نمایش داده شود. برای این کار میتوانید از «IntersectionObserver API» یا «loading= lazy» استفاده کنید. ممکن است برای کار با این دو ابزار به جاوا اسکریپت نیاز داشته باشید.
:JavaScript
;const video = document.querySelector(‘video’)
}<=const observer = new IntersectionObserver((entries)
}<= entries.forEach(entry
} if (entry.isIntersecting)
;”video.src = “video.mp4
observer.disconnect(); // Stop observing after loading
{
;({
;({
;observer.observe(video)
پخش خودکار (Autoplay)
در این روش هم همانطور که از نامش مشخص است، به محض لود شدن صفحه وبسایت ویدیو آن پخش میشود. هرچند این راهکار باعث افزایش بازدید ویدیو میشود، ریسک آزرده کردن کاربران سایت را داشته و میتواند باعث ناراحتی آنها شود.
:HTML
<video autoplay muted>
<source src=”video.mp4″ type=”video/mp4″>
</video>
2. از متادیتا مناسب استفاده کنید
یکی دیگر از راههای بهینهسازی ویدیو استفاده از متادیتا مناسب درباره ویدیو است. دادههای ساختاریافته، نقشههای سایت ویدیویی و پروتکل OGP (Open Graph) به گوگل کمک میکنند تا راحتتر در محتوای ویدیویی کراول کند.
بهترین روش سئو وبسایت
تکنیکها واصول بهینهسازی و سئو روزبهروز در حال تغییر هستند و دنبال کردن جدیدترین و بهروزترین روشهای سئو کردن ویدیو وبسایت، ضامن موفقیت و رسیدن به بهترین رتبه در نتایج جستجوی گوگل است.
آژانس دیجیتال مارکتینگ ایران نوین، با سالها سابقه درخشان در زمینه سئو و بهینهسازی محتوا، مطابق با بهروزترین الگوهای گوگل عمل کرده و بهترین نتایج جستجوی گوگلی را در اختیار شما قرار میدهد. شرکت تبلیغاتی ایران نوین با بیش از 30 سابقه در زمینه تبلیغات و بازاریابی، همیشه بهعنوان شریک برندهای بزرگ ایرانی شناخته میشود. اگر شما هم میخواهید در مسیر رشد و توسعه از خدمات ما بهره ببرید، همین حالا برای دریافت مشاوره رایگان با کانون ایران نوین تماس بگیرید.
کلام پایانی
در سال 2024، محتوای ویدیویی به یکی از قدرتمندترین ابزارها برای جذب مخاطب و افزایش نرخ تبدیل تبدیل شده است. با رعایت اصول و نکات ارائهشده در این مقاله، میتوانید ویدیوهای وبسایت خود را به سطحی برسانید که نهتنها باعث افزایش ترافیک ارگانیک شوند، بلکه تأثیر مستقیم و مثبتی بر تجربه کاربر و عملکرد سایت شما داشته باشند. به یاد داشته باشید که بهینهسازی ویدیو تنها یک گام در مسیر موفقیت است؛ تحلیل و بهبود مستمر نیز برای کسب نتایج ماندگار ضروری خواهد بود.