با وجود حجم انبوه اطلاعات موجود در وب و گفتههای افراد متخصص، هنوز هم بسیاری از کسب و کارها از شبکههای اجتماعی یا همان سوشال مدیا استفاده نمیکنند. رسانه اجتماعی، شبکهای متشکل از ۳.۵ میلیارد کاربر است که هرکدام مطالب خود را منتشر یا مطالعه میکنند. روز به روز نیز به تعداد این افراد افزوده میشود. بنابراین سوشال مدیا مارکتینگ در کسب و کار آنلاین ضروری به نظر میرسد.
اما به عنوان یک بازاریاب یا صاحب کسب و کار، چگونه میتوانید از رسانههای اجتماعی به گونهای استفاده کنید که نتایج خوبی برای کسب و کار شما رقم بزند؟ یا اصلا چرا باید در دنیای بازاریابی و تبلیغات امروزه، از سوشال مدیا مارکتینگ استفاده کرد؟
در ادامه این مطلب با ما همراه باشید تا توضیح دهیم سوشال مدیا مارکتینگ یا SMM چیست؟ همچنین مزایای بازاریابی شبکههای اجتماعی را معرفی میکنیم و بهترین رسانههای اجتماعی برای بازاریابی، تبلیغات، معرفی محصول و بازاریابی محتوا را به شما معرفی میکنیم. در پایان نیز توضیح میدهیم چگونه از یک استراتژی سوشال مدیا مارکتینگ خوب در دیجیتال مارکتینگ استفاده کنید.
بازاریابی شبکه های اجتماعی یا SMMچیست؟
قبل از هرچیز لازم است که با مفهوم سوشال مدیا مارکتینگ آشنا شوید. SMM یا بازاریابی شبکههای اجتماعی که یکی از مهمترین دسته بندیهای حوزه دیجیتال مارکتینگ است، نوعی بازاریابی اینترنتی از طریق شبکههای اجتماعی است. از SMM برای تبلیغ محصول، انتشار محتوا و یا تبلیغ برند استفاده میشود. به زبان ساده بازاریابی رسانههای اجتماعی (SMM) استفاده از وب سایتها و شبکههای اجتماعی برای بازاریابی محصولات و خدمات یک شرکت است.
اما نکتهای که در تعریف سوشال مدیا مارکتینگ مهم است، فرآیند ایجاد محتوای مناسب برای هر شبکه اجتماعی است که مناسب آن پلتفرم باشد. بازاریابی رسانههای اجتماعی مربوط به ارتباط با مخاطبان (مشتریان) و کمک به آنها برای درک بهتر برند شما است. SMM در پیشرفت کسب و کارهای حوزه آنلاین و حتی آفلاین بسیار تاثیرگذار است.
امروزه کسب و کارها از شبکههای اجتماعی به روشهای مختلف استفاده میکنند. برای مثال، کسبوکاری که میخواهد نظر مردم را در مورد برند خود بداند، مکالمات افراد در سوشال مدیا را درباره برند خود رصد میکند. کسبوکاری که میخواهد نحوه عملکرد خود در رسانههای اجتماعی را درک کند، دسترسی، تعامل و فروش خود را در شبکههای اجتماعی با یک ابزار تحلیلی، تجزیه و تحلیل میکند. یا شرکتی که میخواهد مخاطبان خاصی را هدف قرار دهد، تبلیغات هدفدار را در شبکههای اجتماعی راهاندازی میکند.
به صورت کلی تمام این وظایف به عهده سوشال مدیا مارکتر است.
اهمیت استفاده از بازاریابی شبکههای اجتماعی
سوشال مدیا مارکتینگ یکی از بهترین روشهای بازاریابی دیجیتال محسوب میشود. به دلیل کاربران زیادی که در شبکههای اجتماعی فعالیت میکنند، بازاریابی شبکه های اجتماعی در برندینگ و افزایش فروش بسیار موثر است. کافی است به آمار سایت Oberlo نگاهی بیاندازید تا متوجه شوید چرا سوشال مدیا مارکتینگ اهمیت زیادی دارد.
- 71 درصد از مصرف کنندگانی که تجربه مثبتی از یک برند در شبکههای اجتماعی داشتهاند، احتمالاً این برند را به دوستان و خانواده خود توصیه میکنند.
- بسیاری از افراد برای شناخت برند از رسانههای اجتماعی استفاده میکنند.
- فیسبوک به تنهایی بیش از 2.7 میلیارد کاربر فعال ماهانه دارد.
مزایای سوشال مدیا مارکتینگ
مفهوم بازاریابی رسانههای اجتماعی در طول سالها تکامل یافته است. چند سال پیش، تنها هدف استفاده از شبکههای اجتماعی، ایجاد ترافیک وبسایت بود؛ اما امروزه به چیزی فراتر از مکانی برای انتشار محتوا تبدیل شده است. بازاریابی سوشال مدیا علاوه بر این که برند و محصول شما را به مخاطب معرفی میکند، مکانی ایدهآل برای شناخت سلایق مخاطب و ایجاد پرسونا مشتری است.
دو مدل بازاریابی دهان به دهان و بازاریابی ویدیویی از جمله بهترین روشهای فعالیت در شبکههای اجتماعی است. مهمترین مزایای استفاده از سوشال مدیا مارکتینگ عبارتند از:
جذب مخاطب
معمولاً جلب توجه مخاطب کار دشواری است. اما شما میتوانید با انتشار یک محتوای جذاب، افراد مخاطب مورد نظر خود را جذب کنید. به عنوان مثال انتشار یک تبلیغ ویدیویی در اینستاگرام، میتواند مخاطبان زیادی برای شما به همراه داشته باشد.
ایجاد ارتباط قویتر با مشتری
اشتباه نکنید؛ سوشال مدیا مارکتینگ فقط مربوط به فروش و تبلیغات نیست. در حوزه دیجیتال مارکتینگ، ایجاد رابطه قوی و پایدار با مخاطب بسیار مهم است. اگر نمیدانید دیجیتال مارکتینگ چیست و چه تاثیری در کسب و کار شما دارد، پیشنهاد میکنیم مقاله ما در این زمینه را مطالعه کنید.
افزایش نرخ تبدیل و ایجاد لید
پلتفرمهایی مانند فیسبوک، اینستاگرام، توییتر و لینکدین باعث ایجاد لید یا سرنخ میشوند. بازاریابی ویدیویی، کمپینهای تبلیغاتی، هدیه دادن و ایمیل مارکتینگ، برخی از استراتژیهای موفق برای جذب مشتریان بالقوه به قیف فروش شما هستند. به عنوان مثال، با اجرای یک کمپین هدیه در توییتر، میتوانید لیست ایمیل خود را افزایش دهید.
ایده گرفتن از رقبا
موارد زیادی وجود دارد که میتوانید از رقبای خود بیاموزید. مثلاً اگر به تازگی سوشال مدیا مارکتینگ را شروع کردهاید، میتوانید از روشهای آنها برای جذب مخاطب ایده بگیرید یا حتی با بررسی نتایج آنها متوجه شوید که بهترین پلتفرم برای کسب و کار شما چیست؟ به عنوان مثال اگر تبلیغات در تلگرام نسبت به اینستاگرام برای رقیب شما بهتر نتیجه داد، شما هم میتوانید آن را امتحان کنید.
مقرونبهصرفه
SMM احتمالاً ارزانترین راه تبلیغات و بازاریابی محسوب میشود. ساخت اکانت تقریباً در تمام شبکههای اجتماعی رایگان است. اگر قصد راهاندازی یک کمپین دارید، بدون شک سوشال مدیا مارکتینگ در مقابل سایر روشها هزینه کمتری خواهد داشت.
در نهایت بازاریابی رسانههای اجتماعی مزایای زیر را دارد:
- افرایش آگاهی از برند
- جذب مخاطب
- فروش محصولات و خدمات
- شناخت احساس مردم نسبت به کسب و کار شما
- ارائه خدمات به مشتریان
- تبلیغ محصول و خدمات برای مخاطبین هدف
- تنظیم استراتژی کمپین
پلتفرمهای سوشال مدیا
اکنون که با مزایای سوشال مدیا مارکتینگ آشنا شدید، بهتر است چند نمونه از بهترین شبکههای اجتماعی با ویژگیهای خاصشان را نیز بشناسید.
- فیسبوک: با حدود 2.7 میلیارد کاربر فعال ماهانه، در حال حاضر پر استفادهترین شبکه اجتماعی جهان محسوب میشود. همین تعداد کاربر نشان میدهد که استفاده از فیسبوک چقدر میتواند تاثیر گذار باشد.
- اینستاگرام: اینستاگرام یکی از محبوبترین شبکههای اجتماعی در ایران است. تعداد زیادی از کسب و کارهای داخلی از این پلتفرم برای تبلیغ و بازاریابی استفاده میکنند. محتوای ویدیویی و یا عکس در اینستاگرام از محبوبیت زیادی برخوردار است که میتوانید از آن برای بازاریابی استفاده کنید.
- توییتر: یکی دیگر از شبکههای اجتماعی پرطرفدار توییتر است. محتوای توییتر اکثراً در قالب متن است. استفاده از بازاریابی دهان به دهان و بازاریابی محتوا در این پلتفرم بسیار رایج است.
- لینکدین: لینکدین عموماً برای فروش محصولات استفاده نمیشود؛ اما برای برندینگ و آشنایی مخاطب با کسب و کار شما بسیار عالی است. عموم کاربران لینکدین را افراد بین 25 تا 42 سال تشکیل دادهاند.
- پینترست: یکی از بهترین شبکههای اجتماعی برای انتشار تصویر پینترست است. البته این شبکه اجتماعی بین ایرانیان، به اندازه سایر شبکههای اجتماعی رایج نیست.
- یوتیوب: بزرگترین شبکه اجتماعی برای انتشار محتواهای ویدیویی یوتیوب است. این پلتفرم بیش از 2 میلیارد کاربر فعال ماهیانه دارد. معمولاً از آن برای آموزش، سرگرمی و برندینگ استفاده میشود.
سوشال مدیا مارکتر کیست؟
یکی از مشاغلی که در حوزه دیجیتال مارکتینگ و بازاریابی دیجیتال پیشرفت زیادی داشته، مدیر شبکههای اجتماعی یا سوشال مدیا مارکتر است. سوشال مدیا مارکتر وظیفه تحلیل، بررسی و جستجو در شبکههای اجتماعی را دارد. بعد از تحلیل، بر اساس اهداف کسب و کار و نیاز اشخاص، استراتژی سوشال مدیا مارکتینگ مناسب را طراحی میکند. مدیریت کمپینهایی که در شبکههای اجتماعی راهاندازی میشوند، به عهده سوشال مارکتر است.
استراتژی بازاریابی شبکههای اجتماعی
قبل از آن که سوشال مدیا مارکتینگ را شروع کنید، باید یک استراتژی برای مسیر خود تعیین کنید. استراتژی سوشال مدیا مارکتینگ به شما کمک میکند که در مسیر کمپینهای خود موفقتر عمل کنید؛ کمپینهای خود را ارزیابی کنید و در کمپینهای بعدی از تجربیاتتان استفاده کنید. استراتژی بازاریابی رسانههای اجتماعی مانند برنامهای است که مسیر شما را مشخص میکند.
در ادامه، 7 مرحله استراتژی بازاریابی شبکههای اجتماعی را به شما معرفی میکنیم:
تعیین اهداف
اولین قدم این است که مشخص کنید چه هدفی دارید؟ قصدتان فروش بیشتر است یا تبلیغات و ایجاد آگاهی از برند؟ بدون داشتن یک هدف روشن در ذهن خود، نمی توانید مسیر درست را تعیین کنید. البته ممکن است برای هر شبکه اجتماعی اهداف متفاوتی تعیین کنید و عملکرد خود را بر اساس آن پیگیری کنید.
شناخت مخاطب هدف
بعد از آن که هدف خود را تعیین کردید، باید مخاطب مد نظرتان را نیز پیدا کنید. شما باید درباره مخاطب هدف خود تحقیق کنید تا ویژگیهای رفتاری آنها را بشناسید. پیشنهاد میکنیم یک پرسونا مخاطب کامل برای خود ایجاد کنید.
تحقیق درباره رقبا
با بررسی رقبای خود میتوانید اطلاعات ارزشمندی به دست آورید. شما میتوانید اطلاعاتی از قبیل پلتفرم سوشال مدیایی که استفاده میکنند، استراتژی بازاریابی و میزان آن را بسنجید.
انتخاب پلتفرم
همانطور که پیشتر گفتیم، هر شبکه اجتماعی با دیگری فرق دارد. هر سوشال مدیایی سبک خود را دارد و کاربران آن نیز از محتوای خاصی استقبال میکنند. به عنوان مثال شخصی که از یوتیوب برای دیدن فیلمهای آموزشی استفاده میکند، از لینکدین همین استفاده را نمیکند. از آنجایی که پلتفرمهای مختلف زیادی وجود دارند و هرکدام تفاوت خاصی با دیگری دارند، نمیتوانید استراتژی خود را برای همه پلتفرمها در نظر بگیرید و باید شبکه اجتماعی را مشخص کنید.
تولید محتوای جذاب
تا اینجا باید شبکه اجتماعی که قرار است در آن کمپین اجرا کنید را هم مشخص کرده باشید. وقت آن است که برای محتوا و نحوه مرتبطتر کردن و جذابتر کردن آن وقت بگذارید. ایجاد محتوای قابل اشتراکگذاری و لذت بخش، به پرسونا مخاطبان شما مربوط میشود.
محتوا همان چیزی است که شما پست میکنید. مثلا یک توییت، یک عکس از محصول خود در اینستاگرام، یک به روز رسانی استاتوس فیس بوک، یک پست وبلاگ در لینکدین و…! شما باید محتوای خود را بسته به شبکه اجتماعی مد نظر ایجاد کنید.
تبلیغ پستها
برای گرفتن بهترین نتیجه در سوشال مدیا مارکتینگ خود، پیشنهاد میکنیم از قانون 80/20 پیروی کنید که میگوید: 20٪ از وقت خود را صرف تولید محتوا و بقیه 80٪ را برای تبلیغ آن صرف کنید.
شاید حتی این جمله را شنیده باشید که؛اگر محتوا پادشاه است، توزیع و انتشار محتوا ملکه است. بنابراین ابتدا محتوای عالی خلق کنید؛ سپس وقت خود را صرف تبلیغ و نشر محتوا کنید.
سخن آخر…
حال که متوجه شدید سوشال مدیا مارکتینگ یا همان بازاریابی شبکه های اجتماعی چیست و با مزایای SMM آشنا شدید، فراموش نکنید که استراتژی بازاریابی رسانههای اجتماعی خود را هم مشخص کنید. همچنین در این مطلب پلتفرمهای سوشال مدیا مختلف مانند فیسبوک، اینستاگرام و توییتر را به شما معرفی کردیم.
اگر شما هم تجربه سوشال مدیا مارکتر بودن دارید، تجربیات و نظرات خود را در این مسیر با ما به اشتراک بگذارید.