کپی رایتینگ (Copywriting) چیست؟ راهنمای نوشتن متن تبلیغاتی برای جذب مشتری
آیا تابهحال با یک متن تبلیغاتی جذاب و کوتاه روبهرو شدهاید که تا چند ثانیه شما را میخکوب کند؟ به نظر شما آن پیام چه ویژگیهایی داشته که اینقدر تاثیرگذار بوده است؟ به نظرتان کسبوکارهایی که با وجود تبلیغات، بازاریابی و تولید محتوای گسترده باز هم بازدهی لازم را ندارند، با چه مشکلی دستوپنجه نرم میکنند؟
جواب همه این سوالها به یک کلمه ختم میشود؛ «کپی رایتینگ!» در این مطلب قصد داریم به شما توضیح دهیم که کپی رایتینگ (Copywriting) چیست، کپی رایتر چه کسی است و شما را با هدف کپی رایتینگ در بازاریابی و مارکتینگ آشنا کنیم. با خواندن این مقاله تفاوت کپی رایتینگ با بازاریابی محتوایی را متوجه خواهید شد و خواهید آموخت که چگونه متنهای تبلیغاتی جذاب بنویسید؟
نوشتن متن تبلیغاتی یکی از مهمترین جنبههای بازاریابی است؛ بنابراین روی صندلی خود راحت باشید، یک فنجان از نوشیدنی موردعلاقه خود را بردارید تا با دنیای شگفت انگیز کپی رایتینگ آشنا شوید.
کپی رایتینگ چیست؟
ابتدا با تعریف کپی رایتینگ شروع میکنیم. کپی رایتینگ استفاده از کلمات برای ترغیب افراد به انجام نوعی عمل، در راستای افزایش نرخ بازگشت سرمایه است؛ مانند کلیک کردن بر روی یک تبلیغ و یا خرید یک محصول! هدف این شیوه بازاریابی محتوا، متقاعد کردن مردم برای انجام کاری است؛ چه خرید محصول باشد، چه وارد کردن آدرس ایمیل یا کلیک کردن روی یک دکمه.
البته اشتباه نکنید؛ کپی رایتینگ بهمعنای حیلهگری یا گولزدن افراد نیست. اساساً این روش بهمعنای برقراری ارتباط درست بین شما و مشتری است. به همین دلیل است که کپی رایترهای حرفهای پردرآمدترین نویسندگان نیز هستند.
حالا که به عبارت کپی رایتر اشاره کردیم، باید ببینیم کپی رایتر به چه معنی است!
کپی رایتر کیست؟
تبلیغاتی که در تلویزیون مشاهده میکنید را به یاد میآورید؟ یک «کپی رایتر تبلیغاتی» متن آنها را نوشته است.
متن سایتهای اول در جستجوهای گوگل؟ یک «کپی رایتر سئو» آنها را نوشته است. ایمیلهای جذابی که از شرکتها و یا فروشگاههای آنلاین دریافت میکنید؟ درست حدس زدید؛ آنها را هم یک کپی رایتر نوشته است.
بگذارید موضوع را مانند دیگر مقالاتی که درباره کپی رایتینگ خواندید، سخت نکنیم. کپی رایتر نویسندهای است که با کلماتش روی مخاطب تاثیر گذاشته و با ایجاد ارتباط درست، آنها را متقاعد به انجام عملی میکند.
همانطور که احتمالا متوجه شدهاید، کپی رایتینگ حرفهای ممکن است اشکال مختلفی داشته باشد، اما هدف همیشه یکسان است: فروش یک محصول یا خدمات به مخاطب موردنظر شما.
انواع کپی رایتینگ
اگر مطمئن نیستید که یک کپیرایتر چه کاری انجام میدهد، بیایید با مروری سریع بر انواع مختلف نوشتن متن تبلیغاتی، که احتمالاً با برخی از آنها آشنا هستید، شروع کنیم.
کپی رایتینگ آنلاین
کپی رایتینگ آنلاین رایجترین نوع کپی رایتینگ است. امروزه دیگر مانند گذشته، استفاده از متنهای واقعی، بروشور و غیره بهصرفه نیست. بسیاری از کسبوکارها به سمت اینترنتیشدن رفتهاند و کپی رایتینگ آنلاین از مرسومترین روشهای نوشتن متن تبلیغاتی محسوب میشود.
پاسخ مستقیم
یکی از روشهای کپی رایتینگ که معمولاً برای جلب اعتماد مخاطب استفاده میشود، پاسخ مستقیم است؛ به این دلیل که گاهی پاسخ مستقیم میتواند باعث ایجاد اعتماد و یا از بین رفتن ترس کاربر شود.
بهعنوان مثال اکثر افراد حاضر نیستند بهراحتی شماره موبایل یا ایمیل خود را در اختیار هر سایتی قرار دهند. با استفاده از یک تخفیف یا هدیه جذاب میتوانید اعتماد بین خودتان و مخاطب را تقویت کنید.
کپی رایتینگ سئو
اگر میدانید که سئو چیست، احتمالا این نکته را نیز میدانید که این روش از کپی رایتینگ، بهصورت عمده برای رسیدن به رتبهبندی صفحات بالای موتور جستجو انجام میشود. این محتوا شامل کلمات کلیدی آن کسبوکارست که از نظر سئویی بهینه شده است.
احتمالاً نام انواع دیگری از کپی رایتینگ هم به گوشتان خورده است. بیشتر مواردی که میبینید، در یکی از 3 دسته بالا قرار میگیرد.
نکات کلیدی برای این که یک کپی رایتر موفق شوید
اکنون که متوجه شدید کپی رایتینگ چیست، چه کاربردی دارد و با انواع آن آشنا شدید، دانستن چند نکته برای نوشتن متن تبلیغاتی جذاب مهم است. در ادامه تعدادی از نکات کپی رایتینگ را بیان میکنیم:
ایجاد همدلی
این مورد را ابتدای لیست قرار دادهایم؛ زیرا اهمیت بسیار زیادی دارد.
احتمالاً شما هم گاهی تجربه خواندن متنهایی ساده و بیربط را داشتهاید که در ترغیب شما برای خرید چیزی که به آن نیاز ندارید یا به دردتان نمیخورد، موفق عمل نمیکنند.
حتی ممکن است بعد از خواندن این متنها حس خوبی نیز نداشته باشید؛ اما چرا این محتواها آنقدر بد به نظر میرسند؟ زیرا فاقد همدلی با مخاطب هستند.
در مقابل، اگر تبلیغی دیدید، متنی خواندید یا بنری مشاهده کردید که احساسات شما را برانگیخت، به این دلیل است که نویسنده شما را بهخوبی درک کرده است.
«شناخت مخاطب و پرسونا» در ایجاد یک رابطه موثر بین مخاطب و کسبوکار بسیار مهم است. تنها کاری که باید بکنید این است که خود را بهجای مشتری بگذارید.
تحقیق
نوشتن در مورد چیزی که اطلاعاتی دربارهاش ندارید، غیرممکن است؛ به همین دلیل تحقیق درباره موضوع هدف بسیار مهم محسوب میشود. شما باید درباره محصول و مخاطب خود اطلاعات کافی داشته باشید تا بدانید چه چیزی برای او خوب است.
همچنین برای نوشتن متن تبلیغاتی سئوشده، تحقیق کلمات کلیدی بسیار مهم در نظر گرفته میشود.
عنوان مطلب
آیا میدانید چقدر فرصت دارید تا اولین تأثیر را بگذارید؟ یک… دو؛ کارتان تمام است!
بله دو ثانیه! این مدت زمانی است که باید توجه مخاطب خود را جلب کنید. باور کنید در بین همه تبلیغاتی که امروزه در شبکههای اجتماعی به سمت مخاطب روانه میشود، جلب توجه کار آسانی نیست.
بنابراین استفاده از عنوانی جذاب برای جذب مخاطب بسیار مهم است. این مورد در بحث سوشال مدیا مارکتینگ بسیار موردتوجه قرار میگیرد.
لحن مکالمه
اگر میخواهید کسی را با کلام نوشتهشده درگیر کنید، مؤثرترین راه برای انجام آن این است: طوری بنویسید که گویی با او صحبت میکنید نه هیچکس دیگر!
شما در یک میدان شلوغ، کنگره یا هر جمعیت بزرگ دیگری صحبت نمیکنید. شما فقط یک نفر را مخاطب قرار میدهید. وانمود کنید که آنها تنها مشتری هستند که میخواهید به دست آورید.
هیچکس نمیخواهد طوری با او صحبت شود که گویی تنها یک چهره عادی در میان جمعیت است! به مخاطب و خواننده احساس مهم بودن بدهید.
فراموش نکنید؛ خوانندگان وقتی متن شما را میخوانند، وقت شخصی خود را در اختیارتان قرار میدهند؛ بنابراین صحبت کردن با آنها با لحنی دوستانه بهترین راه برای قدردانی از آنهاست.
کوتاهنویسی
وقتی صحبت از کپی رایتینگ حرفهای در تبلیغات و بازاریابی میشود، تنها هدف شما این است که فوراً خواننده خود را درگیر کنید و توضیح دهید که چگونه میخواهید مشکلات آنها را برطرف کنید.
از اضافه گویی پرهیز کنید و به سراغ اصل مطلب بروید. بهعنوان مثال، همین مقاله را در نظر بگیرید. از ابتدای مطلب تا به حال چند جمله کوتاه گفتیم که حاوی یک نکته مهم بود؟
جذابیت نوشته
شاید این نکته عجیب باشد، اما تجربیات نویسندگی نشان میدهد که وقتی مردم محتوای شما را میخوانند، در واقع نمیخواهند یاد بگیرند، بلکه میخواهند سرگرم شوند!
در واقع احساسات میتواند از طریق کلمات و توسط نویسنده، به خواننده منتقل شود.
اگر هنگام نوشتن لبخند بر لب داشتید، مطمئن باشید فردی که آن را خوانده نیز لبخند زده است.
اقدام به عمل (CTA)
مطمئناً هدف از نوشتن محتوا، رسیدن به فروش و یا ترغیب خواننده به استفاده از خدمات شماست. حتما در پایان مطلب خود کاربر را به انجام کاری تشویق کنید.
CTAیا همانCall To Action ، برای افزایش نرخ تبدیل (Conversion Rate) و ایجاد لید (Lead Generation) بسیار موثر است.
حال که میدانید معنی و تعریف کپیرایتینگ چیست، کپیرایترها چه میکنند و عناصر ضروری یک محتوای خوب چیست، بیایید یک فرمول ساده برای خود تشکیل دهید:
ایجاد همدلی + تحقیق + عنوان مناسب + لحن دوستانه + جذابیت + کوتاه نویسی + اقدام به عمل = کپی رایتینگ عالی
درآمد کپی رایتینگ چقدر است؟
نمیتوان درآمد ثابتی برای شغل کپی رایتینگ در نظر گرفت و این مورد به تخصص و مهارت شما بستگی دارد و اینکه میخواهید تماموقت در یک شرکت کار کنید تا پروژه بگیرید.
امروزه کپی رایتینگ در بیزینس نقش مهمی دارد و هرچه مهارتها و تجربه شما بیشتر شود، درآمد شما نیز افزایش مییابد. کپی رایتینگ در حال حاضر جزو بهترین مشاغل نویسندگی محسوب میشود که درآمد بالایی دارد. هرچه شما در این مسیر موفقتر باشید، میزان درآمد شما نیز به همان نسبت بالاتر خواهد بود.
تفاوت تولید محتوا و کپی رایتینگ
با وجود اینکه هم تولید محتوا و هم کپی رایتینگ در دسته بازاریابی محتوایی قرار میگیرند، اما اهداف متفاوتی دارند.
محتوا بهطور معمول برای آموزش، جذب مخاطب و یا حتی آشنایی او با محصول و خدمات نوشته میشود و استراتژی محتوا نیز در همین راستا تدوین میشود. همچنین محتوا عموماً طولانیتر بوده و میتواند شامل کلمات زیادی شود.
اما هدف کپی رایتنیگ تبدیل مخاطب به مشتری و جذب اوست. ایجاد یک رابطه قوی با مشتری برای ترغیب او به انجام کاری، باعث شده تا کپی رایتینگ در مواقعی در بحث بازاریابی مهمتر از تولید محتوا باشد؛ به همین دلیل است که اکثر کسبوکارهای اینترنتی مانند آژانس تبلیغاتی حتما سعی میکنند یک کپی رایتر را استخدام کنند.
برای این که کپی رایتر شوید به چه مهارت هایی نیاز دارید؟
- نوشتن
- پشتکار
- همدلی با خواننده
- تاثیرگذاری
- تمایل به یادگیری
جمعبندی
کپی رایتینگ در اکوسیستم بازاریابی، تبلیغات و بازاریابی دیجیتال مارکتینگ از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است؛ به همین دلیل بسیاری از کسبوکارها به دلیل عدم برخورداری از استراتژی تبلیغات و استراتژی کپی رایتینگ مناسب، در مسیر خود دچار مشکل میشوند.
در این مطلب توضیح دادیم که Copywriting چیست؟ کپی رایتر چه کسی است و متن تبلیغاتی چه تفاوتی با تولید محتوا دارد. امیدواریم که این مطلب برای اینکه شما به کپی رایتر خوب تبدیل شوید، مناسب بوده باشد. حالا شما به ما بگویید، تابهحال کپی رایتینگ انجام دادهاید؟ از شنیدن نظرات و تجربیات شما در خلق محتوای تبلیغاتی در بخش نظرات خوشحال خواهیم شد.