در دنیای تبلیغات 2 چیز اهمیت زیادی دارد؛ هزینه کم و بهرهوری بالا! در این مقاله از مجله آموزشی ایران نوین، از استراتژی تبلیغاتی ویژهای بهنام گوریلا مارکتینگ یا تبلیغات چریکی خواهیم گفت. یکی از انواع تبلیغات که نهتنها هزینه کمی دارد، بلکه اگر بهخوبی اجرا شود، تا مدتها در ذهن مخاطبین میماند.
گوریلا مارکتینگ یا تبلیغات چریکی چیست؟
«تبلیغات چریکی یا گوریلا مارکتینگ نوعی استراتژی بازاریابی است که در آن تبلیغکنندگان از شیوههای غافلگیرانه و غیرمتعارف برای جلب توجه مخاطبان و تبلیغ محصول یا خدمات استفاده میکنند.»
تبلیغات چریکی همانطور که در ادامه بهطور کامل توضیح خواهیم داد، یکی از بهترین راهها برای جذب مخاطبین و زنده نگه داشتن نام برند در ذهن آنهاست.
البته اگر به اندازه کافی غافلگیرانه نباشند یا به هر دلیلی در کمپین شکست بخورد، ممکن است آینده برند را به خطر بیندازند؛ بنابراین کمک گرفتن از تبلیغکنندگان حرفهای در این زمینه، اهمیت ویژهای دارد.
چرا باید از گوریلا مارکتینگ استفاده کنیم؟
تبلیغات راهی برای دیده شدن کسبوکار شماست اما چه چیزی بیشتر از تبلیغات خلاقانه گوریلا مارکتینگ میتواند به برجسته کردن برند شما کمک کند؟ با تبلیغات گوریلا مارکتینگ میتوانید با موفقیت در میان رقبا تبلیغات کرده و به خوبی در ذهن مخاطبان باقی بمانید.
انواع تبلیغات چریکی
کمپین تبلیغات چریکی را میتوان در انواع زیر طراحی و اجرا کرد:
1. تبلیغات چریکی پنهان
اهمیت اسپانسرشیپ ورزشی، در چنین شرایطی مشخص میشود. مخاطب مشغول تماشای بازی ورزشی موردعلاقهاش است اما در کنار آن تبلیغات مختلفی از کسبوکارهای مختلف را دیده و در ذهنش باقی میماند.
این نوع تبلیغ که به آن بازاریابی پنهانی (Undercover Marketing یا Buzz Marketing) میگویند، آگاهی مردم به یک محصول، خدمت یا برند را بهصورت پنهانی و غیرآشکار افزایش میدهد.
2. گوریلا مارکتینگ ویروسی
راههای زیادی برای ویروسی یا وایرالکردن یک تبلیغ وجود دارد که یکی از کاربردیترین آنها، استفاده از اینفلوئنسرها و افراد شناختهشده است.
هرچه سرعت انتشار محتوا در شبکههای مجازی بیشتر باشد، موفقیت تبلیغات ویروسی یا Viral Marketing هم بیشتر است! استفاده از خدمات آژانس دیجیتال مارکتینگ ایران نوین و استفاده از مشاوره و راهنماییهای آنها کمک زیادی به ویروسی شدن محتوا در شبکههای مجازی و بستر آنلاین میکند.
3. تبلیغات چریکی حضوری
تبلیغات حضوری یا (Presence Marketing) شباهت زیادی به بازاریابی محیطی دارد. در این شیوه، محصول یا خدمات برند را بهصورت مکرر در تلویزیون، جشنواره و رویدادها و بازارهای محلی نمایش داده و باعث بیشتر دیده شدن و زنده ماندن برند در ذهن مخاطب میشوند.
4. بازاریابی چریکی دستمال کاغذی
چه کسی دست رد به سینه یک چیز رایگان میزند؟ ژاپنیها در ابتدا تبلیغ کسبوکار خود را روی بستههای دستمال کاغذی چاپ میکردند. مردم بستههای رایگان دستمال کاغذی را گرفته و تا مدتها تصویر لوگوی برند و مشخصات محصول یا خدمات کسبوکار را از نزدیک میدیدند.
رفتهرفته این شیوه تبلیغاتی بهعنوان کالاهای رایگان مانند چوب کبریت تغییر و به تمام دنیا صادر شد. به این شیوه بازاریابی دستمال کاغذی یا (Tissue-Pack Advertising) میگویند.
5. بازاریابی پارتیزانی محیطی
یکی دیگر از انواع تبلیغات چریکی، بازاریابی محیطی یا (Ambient marketing) است که بیشتر برای بهبود و افزایش آگاهی از برند یا Brand awareness مورد استفاده قرار میگیرد.
یکی از هوشمندانهترین روشهای تبلیغ به این سبک، چاپ تبلیغ کسبوکار روی دستگیره اتوبوس یا مترو است.
6. تبلیغات چریکی تجربهای
چه چیزی بهتر از امتحان محصول یا خدمات میتواند به مصرفکنندگان اطمینان خاطر بدهد؟ سمپل و نمونههایی که در اختیار مشتریها قرار میدهند، از زیرشاخههای تبلیغات تجربهای یا (Experiential advertising) محسوب میشود.
بسیاری از آموزشگاهها چندین ویدیوی آنلاین یا چندجلسه آموزش حضوری رایگان در اختیار مشتریان قرار میدهند تا بهخوبی با خدمات آموزشگاه آشنا شوند.
7. تبلیغات پارتیزانی مردمی
بسیاری تبلیغات مردمی و تبلیغات وایرال را به اشتباه یکی میدانند! ممکن است این 2 در نگاه اول شبیه به نظر برسند، اما کاملاً با هم متفاوتاند.
در تبلیغات ویروسی یا وایرال، مردم تبلیغ تهیهشده را برای یکدیگر در شبکههای اجتماعی ارسال کرده و باعث بیشتر دیدهشدن آن میشوند.
اما در تبلیغات مردمی یا (Grassroots Marketing)، مردم به تولیدکنندگان تبلیغ تبدیل شده و جزئی از فرایند را تشکیل میدهند. مردم در این نوع تبلیغات، حس محبوبیت و علاقهمندی خود به کسبوکار را در شبکههای اجتماعی یا بخش کامنت سایت برند با دیگران در میان میگذارند.
8. بازاریابی چریکی پوستری
یکی دیگر از انواع بازاریابی چریکی، بازاریابی پوستری یا (Wild Posting) است. از قدیمیترین شیوههای بازاریابی است و شامل انواع چاپ دیجیتال میشود. مشهورترین شیوه این تبلیغات، نصب پوسترهای متفاوت و بزرگ در رنگها و طرحهای متفاوت در کنسرت یا تئاتر محسوب میشود.
بیشتر بخوانید: مزایای تبلیغات چاپی چیست؟
9. گوریلا مارکتینگ ساختگی
تبلیغات ویروسی یا وایرال را به خاطر دارید؟ حالا فرض کنید بهجای مردم، بلاگها و شبکههای اجتماعی طرفدار تبلیغکننده، محتوای تبلیغ را وایرال کنند.
البته تبلیغات ساختگی یا Astroturfing در بسیاری از کشورها جرم محسوب شده و برای آن جریمه رد میکنند، اما در نوع خودش تبلیغ خوب و پرکاربردی به حساب میآید. یکی از روشهای استفاده از این روش، ساخت و انتشار تیزر تبلیغاتی cgi در بستر اینترنت است.
نمونه های تبلیغات چریکی در ایران و خارج از ایران
تا به اینجا توضیح
دادیم که گوریلا مارکتینگ چیست. از انواع آن گفته و چند نمونه از تبلیغات موفق آن را هم مثال زدیم. در ادامه مثالهای موفق بیشتری را معرفی خواهیم کرد.
به نمونه ویدیوی تبلیغاتی ایران نوین برای تیزر تبلیغاتی پانلا دقت کنید؛ این ویدیوی تبلیغی را میتوان بهعنوان مثال موفق بازاریابی چریکی وایرال در ایران دانست. برای داشتن ویدیو و تیزهای موفق میتوانید به شرکت تیزر و تبلیغات ایران نوین مراجعه کنید.
یک نمونه تبلیغات چریکی موفق از کمپانی IKEA است که مبلهای خود را در ایستگاههای اتوبوس قرار داد! با این تبلیغ عجیب، نهتنها در مکان سختی مثل ایستگاه اتوبوس به مردم یک قابلیت راحت داد، بلکه با تکنیک تبلیغات تجربهای یا (Experiential advertising) به آنها این فرصت را داد تا پیش از خرید محصولات ایکیا، برای مدتی محصولات آن را تجربه کنند و برای خرید بهتر تصمیم بگیرند.
یک نمونه موفق دیگر از تبلیغات چریکی در ایران، سازه رونیکس است که احتمالاً آن را در سراسر شهر دیده یا دستکم عکس سازه به دستتان رسیده است.
این تبلیغ که در تصویر زیر میتوانید نمونه یکی از سازههایش را ببینید، از زیرشاخههای تبلیغات چریکی محیطی یا Ambient marketing است.
مزایای بازاریابی چریکی چیست؟
مهمترین مزیت این شیوه از بازاریابی، پررنگ شدن و زنده ماندن نام برند در ذهن مخاطبین است. در ادامه چند مورد دیگر از مزایای گوریلا مارکتینگ را توضیح خواهیم داد:
- بسیار جذاب و خلاقانه است.
- به بودجه کمی نیاز دارد.
- به خوشنامی و بهیادماندنی شدن کسبوکار کمک ویژهای میکند.
- به برقراری تعامل مثبت میان کسبوکار و مشتریان کمک زیادی میکند.
معایب تبلیغات چریکی
اما مثل هر شیوه دیگری، این نوع از بازاریابی هم معایب خود را دارد که در زیر به آنها اشاره خواهیم کرد:
- به زمان زیادی برای دیدهشدن و جلبتوجه مردم نیاز دارد.
- موفقیت آن به تسلط تبلیغکننده بستگی دارد و در صورت شکست، میتواند عواقب زیادی برای کسبوکار داشته باشد.
- تضمینی برای وایرال و دیدهشدن کمپین تبلیغات چریکی وجود ندارد.
- اگر بهدرستی انجام نشود، میتواند برای برند عواقب حقوقی به همراه داشته باشد.
جمعبندی؛ گوریلا مارکتینگ چیست و برای چه کسبوکارهایی مناسب است؟
تبلیغات چریکی را برای همه کسبوکارها میتوان استفاده کرد و برخلاف باور عمومی، تنها برای کسبوکارهای کوچک مناسب نیست. هرچند هیچوقت تضمینی برای موفقیت کمپینهای چریکی وجود ندارد، اما اگر توسط یک تیم باتجربه و بهشکل اصولی و درست انجام شود، میتواند ضامن موفقیت کسبوکار باشد!
همانطور که اشاره کردیم، به همان اندازه که شانس دیدهشدن و موفقیت کسبوکارها در گوریلا مارکتینگ زیاد است، به همان اندازه هم با شکست در این کمپین تبلیغاتی میتوانند آسیب جدی دیده و تا مدتها به بدی و ضعف در ذهن مخاطبها بمانند.
برای رسیدن به موفقیت در این کمپین تبلیغاتی، بهتر است از تیم مجرب و حرفهای کمک گرفته و ریسک شکست کسبوکار در کمپین را تا جای ممکن کاهش دهید.
در این راه میتوانید از شرکت تبلیغاتی ایران نوین بهعنوان قدیمیترین و پرسابقهترین کانون تبلیغاتی ایران کمک گرفته و شانس موفقیت برند خود را تا چندین برابر افزایش دهید!