احتمالاً بارها و بارها برای شما هم پیش آمده که به فروشگاه مواد غذایی رفته و از فروشنده خواستهاید یک نوشیدنی دلستر برای شما بیاورد. شاید برایتان جالب باشد که بدانید دلستر، در واقع نام برند شرکت تولید ماءالشعیر است که به سطح بسیار بالایی از آگاهی از برند یا همان برند اورنس (Brand Awareness) رسیده است. از این قبیل موارد مانند رنگارنگ، شیرین عسل، ریکا و… بسیار وجود دارد که نام برند به نوعی به نام محصول تغییر پیدا کرده است.
اما آگاهی از برند چیست و شاخصهای برند اورنس (Brand Awareness) چه چیزهایی هستند؟ در این مطلب قصد داریم شما را با یکی از مهمترین موضوعات بازاریابی و برندنیگ؛ یعنی اهمیت آگاهی از برند آشنا کنیم. همچنین انواع برند اورنس را به شما معرفی میکنیم. در پایان نیز میآموزید که چگونه آگاهی از برند را افزایش دهید و شاخصهای آگاهی از برند کدامند؟ بهتر است برای درک بهتر موضوع؛ قبل از هرچیز بدانید که برند چیست؟
برند (Brand) چیست؟
برند شامل یک نام، لوگو، جمله و یا نشانهای از یک شرکت یا فروشنده است. معمولاً از برند برای تفکیک خدمات و کالای یک فروشنده با دیگر فروشندگان استفاده میشود. البته برند فقط متعلق به فروشندگان نیست و بسیاری از موسسات، شرکتها و سازمانها از برند مشخص خود استفاده میکنند. برای آن که بهتر بدانید برند چیست، مقاله ما در این زمینه را مطالعه کنید.
برند اورنس (آگاهی از برند) چیست؟
هنگامی که میخواهید نوشیدنی بخرید، نوشابه میخواهید یا کوکاکولا (ببخشید پپسی)؟ برای شستشوی لباس به دنبال پودر لباسشویی هستید یا تاید؟
این موارد نمونهای از نام برند هستند که به اوج آگاهی از برند رسیدهاند. این مارکها آنقدر معروف شدهاند که بعضی از آنها مانند تاید، جایگزین نام محصول در زبان شدهاند. تبدیل شدن یک برند به نام محصول به معنی بالاترین میزان آگاهی از برند است.
اما آگاهی از برند، در بحث برندسازی و برندینگ چیست؟ Brand Awareness میزان آشنایی (آگاهی) مصرف کنندگان با یک نام تجاری یا محصول را نشان میدهد. به زبان ساده برند اورنس به این معنی است که یک برند چقدر برای مخاطبان هدفش به یاد ماندنی و قابل تشخیص است. آگاهی از برند یک استراتژی بازاریابی قوی است که باعث میشود مشتریان محصول شما را انتخاب کنند. برای آشنایی با استراتژیهای بازاریابی، بهتر است مطلب بازاریابی چیست را مطالعه کنید.
انواع آگاهی از برند
هنگام تحقیق درباره آگاهی از برند، احتمالاً با اصطلاحات “شناخت برند” و “یادآوری برند” رو به رو شدهاید. آگاهی از برند دو نوع مختلف دارد که در ادامه به شما معرفی میکنیم.
شناخت برند (Brand Recognition)
تشخیص برند (Brand recognition) به نوعی با دیدن محصول توسط مشتری در ارتباط است. اینکه مشتری با دیدن رنگ، لوگو، نام و ظاهر محصول شرکت شما را به یاد آورد. به عنوان مثال هنگامی که در یک فروشگاه چندین مدل مختلف از یک جنس وجود دارد و مشتری به سراغ برندی که میشناسد میرود، در این هنگام شناخت برند به وجود آمده است.
یادآوری برند یا Brand Recall
به یادآوری برند به این معنی است که یک مشتری بدون دیدن محصولات و برندهای مختلف، برند خاصی را به یاد آورد. به عنوان مثال اولین برندی که بعد از شنیدن نام نوشابه در ذهن شما تداعی میشود چیست؟ با شنیدن نام دستمال کاغذی به یاد چه برندی میافتید؟ به این مورد یادآوری برند یا Brand Recall میگویند.
مزایای آگاهی از برند؛ برند اورنس چه اهمیتی دارد؟
آگاهی از نام برند مزایای زیادی دارد؛ اما به طور کلی باعث افزایش درآمد میشود. معمولاً افراد ترجیح میدهند از مارکهایی که میشناسند خرید کنند. به همین منظور، برای بسیاری از بازاریابان به خصوص در زمینه دیجیتال مارکتینگ، آگاهی از برند هدف اصلی محسوب میشود. آگاهی از نام تجاری باعث می شود مخاطبان مورد نظر، شما را نسبت به رقبا انتخاب کنند. در ادامه مطلب اصلیترین مزایا و اهمیت آگاهی از برند را به شما توضیح میدهیم.
افزایش فروش
همانطور که گفتیم، مردم ترجیح میدهند از برندهایی که میشناسند خرید کنند. هرچه برند اورنس یک محصول بالاتر باشد، فروش آن محصول نیز بیشتر میشود. به گفته بسیاری از متخصصان، افزایش آگاهی از برند باعث بیش از 23 درصد در افزایش فروش میشود.
ایجاد ارتباط احساسی
Brand Awareness نقش مهمی در حفظ مشتریان و خرید مکرر آنها از شما ایفا میکند. آگاهی از برند باعث ایجاد حس اعتماد و خوش بینی میشود. بنابراین، مشتریان بیشتر محصولی را انتخاب میکنند که قبلاً درباره آن شنیدهاند یا از آن خرید کردهاند. بیش از 65 درصد مردم احساس میکنند با یک برند خاص ارتباط دارند. این ارتباط احساسی باعث میشود مشتریان بارها از یک برند خریداری کنند.
وفاداری مشتریان به برند
طبیعی است که هرچه برند شما قویتر شود، میزان وفاداری نیز افزایش مییابد. بیشتر افراد سعی میکنند از یک برند خاص خرید کرده یا خدمات خود را دریافت کنند. مثلا بسیاری از مردم یک سایت خاص در یک حوزه را مرجع خود قرار میدهند. بنابراین هرچه میزان آگاهی از برند افزایش یابد، وفاداری مشتریان نیز بیشتر میشود.
اگر قصد افزایش وفاداری کاربران خود را دارید، باید بدانید پرسونال برندینگ چیست، بنابراین اطلاعات کاملی در این زمینه را در یک مقاله دیگر برای شما جمع آوری کردهایم.
افزایش اعتماد به برند
اگر در دنیای آنلاین مشغول به فعالیت باشید و بدانید دیجیتال مارکتینگ چیست، حتما میدانید که جلب اعتماد بسیار مهم است. از آنجایی که در دنیای دیجیتال مارکتینگ ارتباط مستقیم وجود ندارد، به دست آوردن اعتماد کاربر کمی سختتر است. با افزایش آگاهی از برند، به مرور میزان اعتماد افراد به برند شما نیز افزایش مییابد.
معرفی دوستان، آشنایان و…
اکثر افرادی که به یک برند وفادار هستند، آن برند را به آشنایان خود نیز معرفی میکنند. این امر منجر به افزایش آگاهی از برند و در نهایت فروش بیشتر میشود.
علاوه بر تمام موارد گفته شده، آگاهی از برند در دنیای بازاریابی دیجیتال و اینترنتی، مزیتهای زیر را نیز برای شما خواهد داشت:
- افزایش ترافیک سایت
- بهبود اعتبار برند
- تبلیغ محصولات
- ایجاد تفاوت با رقبا
- و….
شاخص های آگاهی از برند؛ چگونه Brand Awareness را اندازه گیری کنیم؟
حال که با مزایا و اهمیت آگاهی از برند آشنا شدید، این سوال مطرح میشود که چگونه شاخصهای برند اورنس را اندازهگیری کنیم؟ برای اندازهگیری آگاهی از برند، شاخصهایی وجود دارد که در ادامه آنها به شما معرفی میکنیم.
ترافیک وبسایت
برای اندازهگیری آگاهی از برند خود از طریق این شاخص باید دو نوع ترافیک را اندازهگیری کنید؛ ترافیک مستقیم و ترافیک کلی سایت! ترافیک مستقیم زمانی اتفاق میافتد که کاربر URL شما را در جستجوگر تایپ میکند یا از طریق نشانهگذاری مروگر (بوکمارک) وارد وبسایتتان میشود. هنگامی که افراد مستقیماً وارد وبسایت شما میشوند یعنی از برند شما مطلع بودهاند.
همچنین بررسی ترافیک کلی وب سایت نیز مفید است. زیرا نشان میدهد چند نفر از اینترنت روزانه با محتوای شما ارتباط برقرار میکنند. اندازهگیری این معیارها در طول زمان به شما کمک میکند تا میزان آگاهی از نام تجاری خود را ردیابی و اندازهگیری کنید. برای اندازهگیری ترافیک وبسایت نیز میتوانید از ابزارهایی مانند گوگل آنالیتیکس یا گوگل سرچ کنسول استفاده کنید.
بک لینک های ورودی به سایت شما
بک لینکها، پیوندهایی هستند از منابع دیگر مانند شبکههای اجتماعی، سایتهای دیگر، و… به وبسایت شما! هنگامی که بک لینکهای شما به صورت طبیعی افزایش یابد، میزان Brand Awareness سایت شما هم افزایش پیدا کرده است.
ایمپرشن سایت
ایمپرشن به این معنی است که محتوای سایت شما یا حتی وبسایتتان چند بار به بقیه نمایش داده شده است. البته دقت کنید ایمپرشن به معنی این نیست که چند نفر محتوای شما را دیدهاند؛ بلکه نشان میدهد که محتوای برند شما به چند نفر نمایش داده شده است. هرچه تعداد کلیکها و تعامل کاربران در این زمینه بیشتر باشد، نشان میدهد که کاربر با برند شما ارتباط بیشتری برقرار کرده است.
نظر سنجی ها
یک روش ساده برای اندازهگیری آگاهی از برند، انجام نظرسنجی است. شما میتوانید هم مشتریان فعلی و هم مشتریان بالقوه خود را بررسی کنید تا بدانید نظر آنها در مورد برند شما چیست. این نظرسنجیها را میتوانید در شبکههای اجتماعی یا از طریق ایمیل با کاربران خود به اشتراک بگذارید.
شبکه های اجتماعی
سوشال مدیا یکی از موثرترین شاخصهای اندازه گیری آگاهی از برند است. با استفاده از ابزارهای مختلفی میتوانید متوجه میزان برند اورنس خود در شبکههای اجتماعی شوید. به عنوان مثال برنامههایی وجود دارند که هر زمان که نام برند شما آورده شود، به شما اطلاع میدهند. این روش باعث میشود نه تنها تعداد دفعاتی که از برند شما یاد میشود را بدانید، بلکه نظر افراد را نیز درباره برند خود تحلیل کنید.
استراتژی افزایش آگاهی از برند (Brand Awareness)
با درک میزان آگاهی از برند شما با شاخصهای Brand Awareness،حال باید فکری برای افزایش آگاهی از نام برند خود بکنید. آگاهی از برند نیز مانند دیگر روشهای تبلیغات و بازاریابی، استراتژی مخصوص به خود را دارد. بسته به نوع کسب و کار و سیاست شما، میتوان از استراتژیهای مختلفی استفاده کرد. در ادامه چند مورد از بهترین استراتژیهای آگاهی از برند را به شما معرفی میکنیم.
قبل از آن که با انواع استراتژی افزایش برند اورنس آشنا شوید، بهتر است با مطالعه مقاله استراتژی چیست، به صورت کلی با استراتژی و موضوع آن آشنا شوید.
- توجه به احساسات و نیازهای افراد
- بالا بردن تعاملات شبکههای اجتماعی
- انتشار منظم محتوا در سایت
- تبلیغات آفلاین و آنلاین
- بهینه سازی سئو سایت
- راهاندازی کمپینهای مختلف به همراه جوایز
روشهای زیادی برای افزایش آگاهی از برند وجود دارد. مهم این است که بهترین آنها که مناسب کارتان است را انتخاب کنید. به عنوان مثال با استفاده از تبلیغات آنلاین مانند رپورتاژ آگهی، یا تبلیغات آفلاین مانند بیلبورد تبلیغاتی میتوانید میزان Brand Awareness را افزایش دهید.
تاثیر برندینگ در بازاریابی
آگاهی از برند یا همان برند اورنس (Brand Awareness) یکی از مهمترین اصلهای بازاریابی و موفقیت کسب و کار شما است. برند سازی و افزایش میزان آگاهی از برند باعث بالا رفتن اعتماد افراد، ایجاد رابطه احساسی با آنها و فروش بیشتر میشود. هرچه برندینگ شما قویتر باشد؛ در بازاریابی و تبلیغات نیز موفقتر خواهید بود.
همانطور که دیدید، در این مطلب به شما توضیح دادیم که برند اورنس چیست و شما را با انواع شاخصهای آگاهی از برند آشنا کردیم. اهمیت آگاهی از برند در دنیای دیجیتال مارکتینگ و برندینگ بسیار زیاد است. اگر همچنان در این باره سوالی دارید، آژانس تبلیغاتی ایران نوین همواره پاسخگوی شماست.