شاید این سوال در ذهنتان به وجود آمده باشد که موفقیت و شکست یک کسب و کار در فضای دیجیتال وابسته به چه عواملی است؟ یکی از مهمترین این عوامل، هدفگذاری و سنجش میزان تحقق این اهداف است! همانطور که میدانید، هر کسب وکاری برای رسیدن به اهداف اصلی، به یک استراتژی قوی نیاز دارد، تا مسیری مشخص برای رسیدن به این اهداف تدوین و اجرا شود. KPI یا شاخص کلیدی عملکرد، در حقیقت میزان موفقیت استراتژی محتوای شما را با استفاده از اعداد و ارقام، به شکلی دقیق نشان میدهد. در ادامه قصد داریم تا شما را با شاخص کلیدی عملکرد و هر آنچه باید در مورد آن بدانید، آشنا کنیم.
KPI یا شاخص کلیدی عملکرد چیست؟
یکی از مهمترین عواملی که میتواند تاثیر بهسزایی در موفقیت یا شکست یک کسب و کار در فضای دیجیتال داشته باشد، KPI است. KPI (Key Performance Indicator) در بازاریابی به معنای شاخص کلیدی عملکرد تعریف میشود. با استفاده از این شاخص، ارزیابی و سنجیدن عملکرد تمامی سطوح یک سازمان از کوچکترین تا بزرگترینشان امکانپذیر است. به زبانی ساده، شاخص کلیدی عملکرد به معنای نشان دادن میزان موفقیت یک سازمان در راه رسیدن به اهدافش است.
اهمیت KPI
بدون اندازهگیری و سنجش دقیق عملکرد، یافتن نقاط قوت و ضعف استراتژی و اجرا، اصلاح و بازبینی عملکردهای ضعیف، میزان دست یافتن به اهداف و خواستهها و همچنین سنجش تغییر عملکرد در طول زمان غیر ممکن میشود. شاخص کلیدی عملکرد یا همان KPI کمک میکند تا بتوان با ارائه دقیق اعداد و ارقام و درصد و میانگین عملکرد یک کسب وکار برای رسیدن به اهدافش را سنجید. این سنجش در نهایت باعث میشود تا بهترین مسیر و استراتژی ممکن و متناسب با آن کسب و کار را طراحی کرد و بهترین نتیجه ممکن را از آن برد.
دستهبندی انواع KPI
شاخصهای سنجش عملکرد در پنج دسته کلی قرار میگیرند:
- KPI سنجش ورودی: تمرکز بر کیفیت، میزان و انواع منابع استفاده شده برای دستیابی به هدف
- KPI سنجش فرایند: تمرکز بر سنجش کیفیت فرایند، راه و ابزارهای مورد استفاده برای دستیابی به هدف
- KPI سنجش خروجی: تمرکز بر سنجش وضعیت و عملکرد، به همراه میزان فعالیت انجام شده برای دستیابی به هدف
- KPI سنجش نتایج: تمرکز بر سنجش و بررسی نتایج و دستاوردهایی به دست آمده برای تحقق اهداف
- KPI سنجش پروژه: تمرکز بر سنجش میزان پیشرفت و عملکرد پروژه و نقاط ضعف و قوت آن در طول مدت زمان معین
7 نکته طلایی برای تعریف KPI
یکی از مشکلات اصلی کسب و کارها استفاده از KPI رایج است. به عبارت دیگر، یکی از دلایل شکست بسیاری از کسب و کارها، انتخاب اهداف کلیشهای و رایجی است که در میان صنعت و حوزه فعالیتشان جا افتاده است. در حالیکه یک شاخص عملکرد مناسب، میبایست بر اساس شرایط و اهدافی سنجیده شود که مختص آن کسب و کار است. با استفاده از این چند نکته طلایی میتوانید برای کسب و کارتان KPI مناسبی تعریف کنید.
هدف گذاری
هدف کسب و کارتان از انتخاب یک استراتژی چیست؟ این هدف میتواند افزایش فروش، افزایش درآمد، جذب مخاطبان جدید، شناساندن برند و حتی جذب دنبالکنندگان جدید و… باشد.
اهمیت اهداف
در کنار هدف گذاری باید به اهمیت این اهداف و دلایل تاثیرگذاری آنها بر کسب و کار هم توجه کرد تا بهترین و سودآورترین هدفها برای کسب و کار مشخص شود. از خودتان بپرسید که آیا این اهداف در راستای اهداف دیگرتان هستند؟ رسیدن به آنها چقدر برایتان ضروری است؟
سنجش و اندازهگیری
در مرحله بعد، باید مشخص شود که سنجش و تحلیل کردن چه مواردی بیشترین اهمیت را دارد. در این مرحله نحوه تعریف KPI و موارد مهم برای تحلیل مشخص میشوند. انتخاب روش و متد ارزیابی، در کنار دادهها و اطلاعات، بازخوردها و مشخص کردن حیطههای تحلیل اهمیت بسیاری دارد.
راه و ابزار رسیدن به اهداف
در این قدم، نوبت آن میرسد که درباره عواملی که میتوانند به پیشبرد یک کسب و کار و رسیدن به اهداف و موفقیت آن کمک کنند، تصمیمگیری شود.
تیم پشت پرده
در پشت تمام هدفگذاریها، ایدههای خلاقانه، کمپینهای موفق و استراتژیهای نوین تیمی وجود دارد. مشخص کردن افراد یا بخشهایی که دستیابی به اهداف را آسانتر میکنند، اهمیت بهسزایی دارد.
به نتیجه دلخواه رسیدهایم؟
از کجا میتوان مطمئن شد که به نتیجه دلخواه رسیدهاید؟ با مشخص کردن عوامل و معیارهای مشخص میتوانیم در انتهای زمان مشخص شده برای دستیابی به هدف، از نتیجه به دست آمده اطمینان حاصل کنیم.
زمانبندی
چقدر طول میکشد تا به اهداف برسیم و نتایج به دست آمده را بسنجیم؟
تعیین شاخص کلیدی عملکرد (KPI) در چند قدم ساده
با وجود تعدد KPI، انتخاب یک شاخص کلیدی عملکرد میتواند سخت و پیچیده به نظر برسد، برای انتخاب بهترین شاخص بهتر است در ابتدا این چند گام اصلی را طی کنید.
هدفگذاری
در اولین قدم باید هدفتان را برای انتخاب KPI مشخص کنید. هدف شما افرایش فروش است، افزایش بازدید کننده یا حتی افزایش فالوئر و…؟
عوامل رسیدن به هدف
چه عواملی میتواند به شما برای رسیدن به هدفتان کمک کند؟ فراموش نکنید که این عوامل از تصمیمات مدیریتی گرفته تا انتخاب کمپینهای تبلیغاتی و استراتژیهای جدید، محتواهای نوین و ایدههای خلاقانه باید به صورت شخصیسازی شده و کاستومایز برای کسب و کارتان طراحی شود.
جمعآوری دیتا
تعداد کلیک، دانلود، اسکرول، تعداد بازدید، لایک و نظیر این اطلاعات شاید به خودی خود بیاهمیت به نظر بیایند، اما با آنالیز این دیتاها به همراه هم، میتوان به پترنهای کلی مهمی دست یافت که برای رسیدن به هدف و موفقیت الزامی هستند.
محاسبه KPI
در این مرحله نوبت سنجیدن معیارها و دیتاهای جمعآوری شده و بررسی میزان دستیابی به هدف از طریق شاخصهای کلیدی عملکرد، اعداد و ارقام دقیق میرسد.
انتخاب KPI بر اساس مدل SMART
بهکارگیری مدل SMART یکی از بهترین روشهای تعیین هدف بازاریابی و ارزیابی کیفیت برای دستیابی به اهداف یک کسب و کار است. کلمه SMART ترکیبی از حروف چند کلمه دیگر است که هرکدام معیاری برای هدفگذاری تلقی میشوند. هدفگذاری بر اساس معیار SMART یا SMART KPI به ما میگوید که هدف ما باید مشخص، قابل ارزیابی و تحقق و متناسب با اهداف دیگر کسب و کارمان بوده و بازه زمانی مشخصی را شامل شود.
S: (Specific) داشتن هدف مشخص و معین
M: (Measurable) داشتن هدف قابل سنجش و اندازهگیری
A: (Attainable) داشتن هدف قابل تحقق و دستیابی
R: (Relevant) داشتن هدفی مرتبط و متناسب با اهداف سازمانی دیگر
T: (Time-bounded) داشتن هدفی با زمانبندی و محدودیت زمانی مشخص
متداولترین KPI ها در انواع کانال های بازاریابی
از آنجاییکه میتوان در هر پلتفرم و کانال بازاریابی معیارها و اهداف مستقلی داشت، بنابراین شاخصهای سنجش عملکرد در انواع این کانالها نیز با یکدیگر تفاوت دارند. در اینجا قصد داریم تا شاخصهای عملکرد را در پلتفرمهای گوناگون برایتان مشخص کنیم که یک آژانس تبلیغاتی موفق، آنها را در نظر میگیرد.
KPI یا شاخص سنجش عملکرد در اینستاگرام
- لایک
- سیو کردن
- کامنت
- اشتراکگذاری
- تاثیرگذاری یا Impression
- Reach
- فالوئر
- دسترسی به محتوا
KPI یا شاخص سنجش عملکرد در توئیتر
- تعداد توئیت
- تاثیرگذاری یا Impression
- بازدید پروفایل
- منشن کردن
- فالوئر
- لایک
- جواب
- ری-توئیت
- نرخ مشارکت
- کلیک لینک
KPI یا شاخص سنجش عملکرد در لینکدین
- تاثیرگذاری یا Impression
- تعامل
- کلیک
- فالوئر و کانکشن
- مشارکت یا Engagement
KPI یا شاخص سنجش عملکرد در سایت
- تعداد بازدید
- تعداد کلیک
- نرخ کلیک
- میزان اسکرول
- تعداد دانلود
- تعداد کامنتها
- مدت زمانی که یک کاربر در سایت سپری میکند
- خروج از سایت
- نرخ CTA
- نرخ پرش
- نرخ تبدیل
KPI یا شاخص سنجش عملکرد تبلیغات ایمیلی
- نرح باز کردن ایمیل
- نرخ کلیک روی لینک داخل ایمیل
در چند خط بخوانید
برای داشتن فعالیتی موفق و سودمند در فضای دیجیتال، هدفگذاری و تحقق این اهداف اهمیت فراوانی دارد، با استفاده از KPI یا شاخص کلیدی عملکرد میتوانیم میزان دقیق دستیابی به اهداف و موفقیت خود را بسنجیم، نقاط ضعف را پیدا کنیم،آنها را بهبود ببخشیم، نقاط قوت را تقویت کنیم و از آنها استفاده بیشتری ببریم. در نظر داشتن این شاخص در تبلیغات و بازاریابی به ما کمک میکند تا در صورت موفقیت و شکست؛ دلایل و عوامل اصلی آن را بیابیم تا در مسیر گسترش کسب و کار خود در فضای دیجیتال، از آن برای بهبود کار خود استفاده کنیم.