اگر کمی با دیجیتال مارکتینگ آشنایی داشته باشید، حتما کلمه سئو/ SEO به گوشتان خورده! SEO یا عبارت کاملتر آن Search Engine Optimization معنایی معادل “بهینهسازی موتور جستجو” دارد. اما منظور از بهینهسازی موتور جستجو یا سئو چیست؟ تمام سایتها و بسترهای وب در دنیای دیجیتال مارکتینگ همواره به دنبال راهی برای بهبود عملکرد خود هستند، به همین دلیل داشتن جایگاه بهتر در موتورهای جستجو و افزایش رتبه در نتایج آنها از اهمیت فراوانی برخوردار است. سئو مجموعهای از اقدامات و فرایندهای ضروری است، که از طریق آن دستیابی به این اهداف ممکن میشود. در واقع شما با استفاده از سئو به موتور جستجو میفهمانید که محتوای شما بهترین نتیجه ممکن برای موضوعی است که کاربر آن را جستجو کرده!
اهمیت و کاربرد سئو
مطمئنا تا به حال با موتور جستجویی مثل گوگل کار کردهاید. زمانیکه به یک محصول یا خدمات خاصی نیاز داشته باشیم، یکی از اولین کارهایی که انجام میدهیم جستجوی کلمات یا کلید واژههای مربوط به آن خدمات یا محصولات است. اینبار که خواستید کلیدواژهای را گوگل کنید، حتما به این نکته توجه کنید که تا چند صفحه در نتایج گوگل جلو میروید! خیلی از ما اطلاعات، محصولات یا خدماتی که به دنبال آنها هستیم را، در همان صفحه اول نتایج گوگل پیدا میکنیم و دیگر نیازی برای بررسی دیگر صفحات نمیبینیم.
بنابراین هرچه صفحات وبسایت شما جایگاه بهتری در صفحات موتورهای جستجو داشته باشند، با سرچ یا جستجوی کلیدواژههای مد نظرتان، موتور جستجو شما را به عنوان بهترین مرجع پاسخدهی در اولین صفحه خود به نمایش در میآورد! شاید فکر کنید که ارتقائ رتبه در موتور جستجویی مثل گوگل اهمیت چندانی ندارد، اما باید بدانید که داشتن جایگاه بهتر باعث ایجاد آگاهی در مورد برند شما شده، مشتریان بیشتری را به سمت شما جلب میکند و در نهایت خدمات یا محصولات شما با افزایش تقاضا مواجه خواهند شد!

تفاوت SEO و SEM در چیست
تا به حال کلمه SEM را شنیدهاید؟ این عبارت که با معنای “بازاریابی در موتورهای جستجو” آن را میشناسیم، در واقع برنامه یا استراتژی کامل و جامعی برای دیده شدن در فضای وب و اینترنت است. با آنکه هدف سئو هم به نوعی دیده شدن در اینترنت است، اما تفاوت این دو عبارت در مقیاس برنامهریزی آنهاست. تبلیغات کلیکی و سئو در اصل بخشهایی از SEM هستند که به بهتر دیده شدن سایت شما در فضای دیجیتال کمک میکنند! بنابراین میتوانیم سئو را زیر مجموعهای از SEM بدانیم.
تکنیکال سئو
سئو تکنیکال همانطور که از نامش پیداست با محتوا کاری ندارد و بیشتر به بهینهسازی زیرساختهای سایت میپردازد. بهینهسازی ساختار سایت، کدها، افزایش سرعت سایت، راهاندازی نقشه سایت، پاسخگو یا responsive بودن سایت، ساخت قالب مناسب برای صفحات و حتی ارورها، استفاده از منوهای متعدد مثل منو bread crump برای سهولت کار کاربران، همه بخشی از وظایف سئو تکنیکال برای بهبود عملکرد و ایندکس سایت در موتور جستجو است.
سئو داخلی
سئو داخلی یا On-Page/On Site SEO عموما با هدف بهبود رتبه و جایگیری سایت و افزایش ترافیک در موتور جستجو انجام میشود. در این نوع سئو تمرکز بر روی هر دو بخش کدهای HTML و محتوای سایت است. وظیفه اصلی سئو داخلی دادن تعریف بهتری از سایت به موتور جستجو و کاربران سایت است. با وجود این سئو، کاربران میتوانند درک بهتری از سایت شما پیدا کنند و این امکان را به موتور جستجو میدهد تا ارزش محتوا و سایت شما را از دید کاربران و مخاطبان شما بسنجد و بر اساس آن جایگاه بهتری را به سایت شما در میان صفحات جستجو بدهد.

سئو خارجی
سئو خارجی یا Off-Page SEO همانطور که از نامش پیداست، به تمام فرایندها یا فعالیتهایی گفته میشود که در فضای و بستر سایت شما اتفاق نیافتد. اما منظورمان از فعالیتهایی که در سایت اتفاق نمیافتند چیست؟ جذب کاربران و افزایش ورودی و ترافیک وبسایت میتواند با استفاده از شیوههای دیگری خارج از فضای سایت نیز اتفاق بیافتد. سئو خارجی به خودی خود شامل موارد بسیاری میشود که میتوان از برخی از آنها مثل، جذب مخاطب از شبکههای اجتماعی و سوشال مدیا، سئو محلی یا ساخت لینک نام برد. سئو داخلی و خارجی با تکمیل کار یکدیگر میتوانند بهترین نتیجه ممکن را برای سایت داشته باشند.
سئو محلی
سئو محلی یا لوکال سئو حیطه جدیدی از این دانش است. در این نوع سئو ثبت کردن محل فیزیکی و جغرافیایی محل کسب و کار برای وبسایت در گوگل مپ یا اهمیت فراوانی پیدا میکند. اما تنها به این مورد نباید اکتفا کرد، ثبت ساعات کاری، راههای تماس، تشویق مخاطبان برای امتیازدهی به پروفایل شما در گوگل مپ، گذاشتن تصاویر و نظیر این اطلاعات میتواند تاثیر دوچندانی بر بهبود سئو سایت شما داشته باشد. با استفاده از این امکان هنگام جستجو، گوگل نزدیکترین وبسایت از لحاظ موقعیت جغرافیایی را در صدر نتایج خود قرار میدهد.
سئو محتوا
سئو محتوا شناختهترین نوع سئو در میان انواع دیگر آن است. سئو سازی یک محتوا به این معناست که محتوای شما نزدیکترین و بهترین نتیجه برای عنوان جستجوی کاربر را ارائه میدهد. استفاده از کلمات پرکاربرد، و کلیدی، لینکهای داخلی، نوشتار و دستور زبان مناسب، تیتر بندی و … میتواند به محتوای شما برای داشتن سئو بهتر کمک کند، چراکه سئو محتوای مناسب میباسیت ویژگیهای خاصی داشته باشد. برای مثال ساده و واضح باشد و در عین حال انسجام معانی و ساختاری مناسبی نیز نشان دهد، ویژگیهای آموزشی، سرگرمکننده و کاربردی داشته باشد، قابل اتکا و اعتماد و جدید باشد؛ از منابع با اعتبار و واقعی برای تدوین آن استفاده شود و جامع و کامل باشد تا تمام نیاز کاربران را پاسخ دهد. سئو محتوای با کیفیت میتواند مخاطب را به سپری کردن زمان بیشتر و به اشتراگگذاری محتوایتان تشویق کند.
سئو ROI
ROI مخفف کلمه Return On Investment به معنای “نرخ بازگشت سرمایه” است. اما ارتباط این نرخ با سئو در چیست؟ ROI سئو نشان میدهد که هزینه سرمایهگذاری شما برای سئو چقدر بوده و در قبال این، سئو چه دستاورد و سودی برای کسب و کار و سایت شما داشته! راههای گوناگونی برای بدست آوردن این نرخ وجود دارد، برای مثال میتوان تعداد مشتریهای جدید را بر اساس نوع آشنایی آنها سنجید، چه از طریق جستجوی طبیعی و چه بررسی تعداد افرادی که فرم تماس سایت را تکمیل کردهاند، استفاده کرد، همچنین با راهاندازی سیستم پاسخگویی فروش از طریق چت، صفحات لندینگLanding Pages ، سیستم تماس تلفنی و … این نرخ را به دست آورد. نرخ بازگشت سرمایه مثبت به این معنی است که هزینه سرمایهگذاری بر سئو به همراه سود حاصل از آن به شما بازگشته و نرخ بازگشت منفی به این معناست که درآمد حاصل به اندازهای نبوده که بتواند هزینهها را پوشش دهد.
KPI سئو
از آنجایی که سئو میتواند هزینهبر باشد و زمان نسبتا زیادی برای آن لازم است بررسی نتایج سئو اهمیت فراوانی پیدا میکند. بهاین منظور بهتر است در ابتدا برای خود KPI سئو تعریف کنید، در کلام دیگر هدف خود را از سئو سایت مشخص کنید. از این طریق میتوانید وضعیت سایت خود در ابتدای راه و پس از سئو سایت را مشاهده کنید. KPI های فراوانی برای سایت وجود دارد که از میان آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ترافیک ارگانیک
- رتبهبندی کلیدواژهها
- نرخ خروج از سایت
- زمان لود یک صفحه
- ترافیک ارجاعی
- سرعت صفحه
- بازگشت سرمایه
- کیفیت، ارزش و قیمت
- صفات با نرخ خروج بالا
- ارورهای گوگل
انواع اقدامات سئو
انواع اقدامات سئو در سه دسته کلی قرار میگیرد که در زیر به آنها میپردازیم:
سئو کلاه سفید White Hat SEO
درست حدس زدید! سئو کلاه سفید در واقع به روشهای قانونی و سازگاری گفته میشود که برای بهبود و بهینهسازی نتیجه موتور جستجو اعمال میشوند. این سئو محتواهای مفید، استراتژی محتوایی مشخص، کیفیت محتوایی بالا، کلمات کلیدی یا کلیدواژههای دقیق دارد و لینکهای داخلی محتوا عموما مثل زنجیرهای عمل میکنند که هر کدام برای دادن اطلاعات دقیقتر و بهتری به مخاطب طراحی شدهاند.
سئو کلاه سیاه Black Hat SEO
در مقابل، سئو کلاه سیاه را میبینیم که برای بهبود نتایج موتورهای جستجو روشهای غیرقانونی سئو را دنبال میکند، برای مثال، استفاده بیش از حد از کلمات کلیدی یا دستکاری لینکها، محتوای مخفی یا حتی استفاده از بک لینکهای نامرتبط، از جمله روشهایی است که سئو کلاه سیاه انتخاب میکند تا به نتیجه دلخواهش برسد! هرچند نباید فراموش کرد که سئوی کلاه سیاه شاید در مدت کوتاهی رتبه سایت شما در موتور جستجو بهبود دهد، اما در طولانی مدت، اتخاذ این روشهای غیرقانونی جرائم و خسارات زیادی به بار آورده و ممکن است به حذف تمام صفحات سایتتان بیانجامد.
سئو کلاه خاکستری Gray Hat SEO
بسیاری این تجسم را دارند که سئو کلاه خاکستری چیزی میان سئو کلاه سفید و سئو کلاه سیاه است! اما این تعریف اشتباهی است. سئو کلاه خاکستری تکنیکهای بهبود رتبهای است که در عین موثر بودن، اگر گوگل آنها را شناسایی کند یا متوجه آنها شود، سایتتان را جریمه میکند، بنابراین سئو کلاه خاکستری هم مثل سئو کلاه سیاه برای سایت شما خسارتآور تلقی میشود، اما اگر بدون هیچ عیب و نقصی انجام شود، میتواند موثر نیز باشد!
در چند خط بخوانید
امروزه برای آنکه سایتی با بازده بالا در فضای دیجیتال و اینترنت داشته باشید، میبایست با هزاران هزار سایت دیگر رقابت کنید، رقابتی که در آن باید به موارد گوناگونی، از زیرساختهای سایت گرفته تا محتوای مناسب و با کیفیت بپردازید. سئو و تمام مشتقات ان به شما کمک میکند تا بتوانید از میان تمام رقبا با نتیجهای بهتر به کاربران اینترنتی دست یافته و خود را به آنان بشناسانید، بنابراین سئو سایت خود را دست کم نگیرید و فراموش نکنید که زمان و انرژی لازم برای بهترین عملکرد لازم است.