سئو چیست: اهمیت و کاربردهای سئو کدامند؟
اگر کمی با خدمات دیجیتال مارکتینگ آشنایی داشته باشید، حتماً کلمه سئو (SEO) به گوشتان خورده است! Search Engine Optimization یا به اختصار SEO، معنایی معادل “بهینهسازی موتور جستجو” دارد. اما منظور از بهینهسازی موتور جستجو یا سئو چیست؟
در ادامه این مقاله، مفهوم دقیق سئو، اهمیت و کاربرد آن را بررسی میکنیم؛ بهعلاوه در انتها انواع سئو را آورده و هر مورد را مختصر توضیح دادهایم. با ما همراه باشید.
سئو چیست؟
وبسایتها و بهصورت کلی بسترهای وب در دنیای دیجیتال مارکتینگ بهدنبال راهی برای بهبود عملکرد خود هستند. SEO یا همان search engine optimization مجموعهای از فرآیندهایی است که به بهبود عملکرد سایت منجر شده و با هدف بهبود رتبه در نتایج موتورهای جستجو (بهخصوص گوگل)، افزایش میزان دیده شدن وبسایت، گرفتن ترافیک ورودی بیشتر و در نهایت کسب درآمد انجام میشود.
در واقع شما با انجام فرآیندهای سئویی بر اساس یک SEO Plan دقیق و استراتژی محتوایی به موتور جستجو میفهمانید که خدمات، محصولات و محتوای سایت شما، بهترین جواب و نتیجه ممکن برای نیازی است که کاربر برای برطرف کردن آن دست به جستجو زده است.
چرا سئو اهمیت دارد؟
زندگی نسل جدیدِ افراد تصمیمگیرنده در خرید، با فضای دیجیتال گره خورده است؛ چراکه بهسادگی به طیف گستردهای از ابزارهای آنلاین دسترسی دارند و قبل از هر گونه تصمیمگیری، برای کسب اطلاعات از اینترنت استفاده میکنند.
در این میان گوگل و دیگر موتورهای جستجو سهم زیادی را به خود اختصاص دادهاند؛ بهحدی که براساس آمار 93% افراد تجربیات آنلاین خود را از موتورهای جستجو شروع کرده و حدود 89% از افرادی که قصد خرید آنلاین دارند، فرآیند خرید خود را از سرچ کردن در موتورهای جستجو شروع میکنند.
از طرفی هم 99% کاربران جواب سوالات خود را در صفحۀ اول گوگل پیدا کرده و اصلاً به صفحۀ دوم نمیروند و حداقل 67.6% از این حجم از سرچ فقط روی 5 لینک اول SERP کلیک کرده و به ورودی 5 نتیجه اول گوگل تبدیل میشوند.
بنابراین میتوانیم بگوییم که همهچیز در صفحه اول گوگل اتفاق میافتد! بههمین دلیل سئو برای کسبوکارهایی که قصد کسب درآمد از فضای وب را دارند، از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. برای بررسی دقیقتر مقاله اهمیت سئو را مطالعه کنید.
تفاوت SEO و SEM در چیست؟
آیا تابهحال کلمه SEM را شنیدهاید؟ عبارت Search engine marketing که در زبان فارسی به “بازاریابی در موتورهای جستجو” شناخته میشود، استراتژی کامل و جامعی برای دیده شدن در فضای وب و اینترنت است.
تفاوت SEO و SEM در مقیاس آنها است؛در واقع تبلیغات کلیکی مثل گوگل ادز و سئو زیرمجموعههایی از SEM هستند که همگی به هدف بهتر دیده شده وبسایت در فضای دیجیتال کمک کرده و KPIهای تقریباً مشابهی دارند.
انواع سئو کدامند؟
متخصصین، سئو را بر اساس معیارهای متفاوت به انواع مختلفی تقسیم میکنند؛ یکی از این معیارها محل اجرای فرآیندهای سئویی و دیگر نوع اقدامات است!
فرآیندهای سئو در خارج (off-site) و داخل وبسایت (on-site) انجام میشود، بههمین دلیل کلمات سئو داخلی و سئو خارجی را به فراوانی میشنوید؛ بهعلاوه بسته به میزان قانونی بودن فعالیتهای سئو، آن را به سه دسته سئو کلاه سیاه، کلاه سفید و کلاه خاکستری تقسیم میکنند.
در ادامه توضیحاتی در رابطه با انواع مختلف سئو آوردهایم.
سئو داخلی
سئو داخلی سایت یا (On-Page/On Site SEO)، همانند دیگر انواع سئو، عموماً با هدف بهبود رتبه وبسایت در موتورهای جستجو و افزایش ترافیک ارگانیک انجام میشود.
در سئو داخلی تمرکز بهینهسازی و فرآیندهای optimization بر روی محتوای وبسایت (توضیحات محصول، مقالات بلاگ و …) و وضعیت فنی آن (عملکرد و سرعت سایت) بوده و وظیفه اصلی آن جلب رضایت کاربران و کمک به گوگل برای درک بهتر ارزش محتوا و در ادامه خدمات و محصولات سایت است.
سئو محتوا
همانطور که گفتیم سئو محتوا یکی از بخشهای سئو داخلی است؛ عوامل مختلفی مانند توزیع درست کلمات کلیدی، منحصربهفرد بودن و همچنین بهروز و مرتبط بودن محتوا با نیاز پرسونا، خوانایی، تیتربندی مناسب و لینکسازی درست، در موفقیت سئو داخلی موثر هستند.
سئو تکنیکال
سئو تکنیکال (Technical SEO) به بهینهسازی جنبههای فنی و زیرساخت وبسایت میپردازد و در نهایت به بهبود رنک (Rank) صفحات سایت در گوگل میانجامد.
بهینهسازی ساختار سایت، optimization کدها (HTML، CSS و JS)، افزایش سرعت سایت، راهاندازی نقشه سایت، اطمینان پاسخگو یا responsive بودن سایت و رفع ارورهای سرچکنسول، همه بخشی از وظایف سئو تکنیکال برای بهبود عملکرد و ایندکس سایت در موتور جستجو است.
سئو محلی
سئو محلی (Local SEO) نوعی استراتژی سئو است که به وبسایت بیزنسها کمک میکند در نتایج محلی گوگل بیشتر دیده شوند. سئو لوکال برای کسبوکارهایی که لوکیشن فیزیکی داشته یا خدمات خود را در مناطق خاصی ارائه میکنند، میتواند مناسب باشد.
سئو لوکال شامل اقداماتی مانند ثبت کردن محل فیزیکی و جغرافیایی محل کسبوکار در گوگل مپ، ثبت ساعات کاری، راههای تماس و قرار دادن تصاویر و نظیر این اطلاعات است؛ در نهایت گوگل با استفاده از این امکان هنگام جستجو، نزدیکترین وبسایت از لحاظ موقعیت جغرافیایی را در صدر نتایج خود به کاربران نشان میدهد.
سئو خارجی
سئو خارجی سایت یا Off-Page SEO همانطور که از نامش پیداست، به تمام فرایندها یا فعالیتهایی سئویی گفته میشود که خارج از بستر سایت شما اتفاق میفتند.
سئو خارجی شامل موارد بسیاری میشود که میتوان از برخی از آنها مثل، جذب مخاطب از شبکههای اجتماعی، تبلیغات نمایشی و رپورتاژ نام برد. سئو داخلی و خارجی با تکمیل کار یکدیگر و راستای یک استراتژی از پیشتعیینشده میتوانند بهترین نتیجه ممکن را برای سایت داشته باشند.
سئو کلاه سفید
سئو کلاه سفید (White Hat SEO) به روشهای قانونی گفته میشود که بهمنظور بهبود و بهینهسازی نتایج موتور جستجو استفاده میشوند. در سئو کلاه سفید تولید محتوای بهروز و مفید، استراتژی محتوایی مشخص، کیفیت بالای محتوا، انتخاب استراتژیک کلمات کلیدی و سئو خارجی ارگانیک، همگی مانند زنجیرهای عمل کرده و کلیت پلن در راستای رفع نیازهای مخاطب است.
سئو کلاه سیاه
در مقابل سئو کلاه سفید، سئو کلاه سیاه (Black Hat SEO) قرار دارد که در راستای بهبود نتایج موتورهای جستجو، روشهای غیرقانونی سئو را دنبال میکند. استفاده بیش از حد از کلمات کلیدی (keyword stuffing)، دستکاری لینکهای خارجی از جمله روشهایی است که در سئو کلاه سیاه انتخاب میشود.
سئوی کلاه سیاه شاید در مدت زمان کوتاه بتواند رتبه سایت شما را در موتور جستجو بهبود دهد، اما در طولانی مدت، اتخاذ این روشهای غیرقانونی جرائم و خسارات زیادی به بار آورده و ممکن است به حذف تمام صفحات سایتتان بیانجامد.
سئو کلاه خاکستری
اگر تصور کنید سئو کلاه خاکستری (Gray Hat SEO) چیزی میان سئو کلاه سفید و سئو کلاه سیاه است؛ کاملاً اشتباه میکنید. سئو کلاه خاکستری بهکار بردن برخی از روشهای سئو کلاه سیاه بهگونهای است که گوگل آنها را شناسایی نکرده و در انتها منجر به جریمه و به اصطلاح پنالتی سایت نشود.
بیشتر بخوانید: وظایف کارشناس سئو
KPIها در سئو
از آنجایی که سئو یک چنل مارکتینگ هزینهبر بوده و به بازه زمانی نسبتا طولانی برای رسیدن به نتیجه نیاز دارد، بررسی نتایج سئو و نگهداشتن فعالیتهای سئویی در راستای اهداف اصلی اهمیت فراوانی پیدا میکند؛ بهاین منظور بهتر است در ابتدا مسیر مایلاستونها (Milestone به معنی نقاط عطف پروژه) و KPIهایی برای سئو تعریف کنید.
KPIهای مختلفی برای بررسی وضعیت سئویی یک سایت وجود دارد که از میان آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- میزان دیده شدن در گوگل (Impression)
- ترافیک ارگانیک (Organic traffic)
- رتبهبندی کلمات کلیدی (Position)
- نرخ خروج از سایت (Bounce rate)
- زمان لود یک صفحه (LCP)
- سرعت صفحه (Page speed)
- بازگشت سرمایه (ROI)
اولویت موتورهای جستجو باشید
کانون ایران نوین با همکاری گروهی از متخصصان تولید محتوا و سئو، یکی از مقاصد اصلی برندهای معتبر برای دریافت خدمات سئو و تولید محتوا است. شما میتوانید برای کسب بهترین نتایج و دریافت خدمات سئو حرفهای یا دریافت دیگر خدمات کانون ایران نوین با شماره 02127634 تماس بگیرید.
شرکت تبلیغاتی ایران نوین، با داشتن دپارتمانهای مختلفی ازجمله اتاق فکر، آتلیه گرافیک، رسانههای محیطی و… یکی از کاملترین و بزرگترین شرکتهای تبلیغاتی کشور محسوب میشود.
کلام آخر: سئو نجاتدهنده وبسایت شما
درباره چیستی سئو، نحوه کارکرد سئو و انواع آن گفتیم. برای رسیدن به صفحه اول گوگل، رتبه یک گوگل و در نهایت کسب درآمد باید با هزاران وبسایت دیگر رقابت کرده؛ در این رقابت باید بخشهای مختلف سایت از وضعیت تکنیکال و زیرساخت گرفته تا محتوای سایت و بلاگ را بهینهسازی کنید. امیدواریم که مطالعه این مقاله برای شما مفید بوده باشد.