اگر با موضوع تولید محتوا و دیجیتال مارکتینگ آشنایی داشته باشید، شاید در مورد استراتژی محتوا، بازاریابی محتوایی یا استراتژی بازاریابی محتوایی هم شنیده باشید! اما هرکدام از این اصلاحات چه معنی دارند و چطور میتوانند به ما برای موفقیت کسب و کارمان کمک کنند؟ اگر بخواهیم تعریفی ساده از هرکدام از این اصلاحات بدهیم باید بگوییم که، استراتژی محتوا چشماندازها و دستورالعملهای محتوایی ممکن را نشان میدهد، در حالیکه بازاریابی محتوایی در واقع شامل مواردی مثل تقویم محتوایی، تولید و ترویج محتوا، بازنویسی و بازنشر محتوا میشود. در این میان، استراتژی بازاریابی محتوا میتواند مثل پل ارتباطی میان استراتژی محتوا و بازاریابی محتوایی قرار بگیرد و چشمانداز، لحن و سبک محتوا، آنالیز مخاطبان، ایده پردازی و حتی برنامه ریزی برای بخشهای برونسپاری را نشان دهد.
استراتژی محتوا چیست؟
استراتژی محتوا یک برنامهریزی برای تولید، انتشار و مدیریت محتوایی است که مخاطب را به سمت و سوی برند شما جذب میکند و میتواند دلیل و اهداف اصلی برای اتخاذ انواع محتوایی را به شکلی دقیق نشان دهد. در اصل، استراتژی محتوا میتواند جوابی برای این سوالها باشد:
- هدف اصلی شما برای تولید محتوا چیست و مخاطبتان کیست؟
- چطور قصد دارید تا مخاطبانتان را از این طریق با موضوع مورد نظرتان درگیر کنید؟
- چه میزان انرژی، زمان و بودجه برای این کار لازم است؟
استراتژی محتوا میتواند نیاز مخاطبان را بررسی و شرایط برند شما را با شرایط رقیبانتان مقایسه کند؛ هدفهای اصلی را تبیین و زمانبندی و برنامهای دقیق برای تولید محتوا در اختیار شما بگذارد تا بتوانید بیشترین سود و موفقیت ممکن از محتوایتان را ببرید.
اهمیت استراتژی محتوا
شاید اینطور بهنظر برسد که داشتن یک استراتژی محتوا چندان کارآمد نیست و بدون داشتن آن و تنها با تولید محتوای صرف، میتوانیم به نتیجه دلخواه برسیم! اما در حقیقت داشتن یک استراتژی محتوای قوی، نه تنها به کاهش هزینهها کمک میکند، بلکه از لحاظ زمانی هم باعث صرفهجویی در وقت میشود. همچنین میتوانید با استفاده از آنالیز رقبا، قدرت رقابت خود را بیشتر کرده و در نتیجه توجه مخاطبان بیشتری را به خود جلب کنید. تولید محتوای شما با استفاده از یک استراتژی محتوا هدفمندتر خواهد بود و انسجام بیشتری پیدا میکند. از سوی دیگر، این هدفمندی در محتوا میتواند اثربخشی و بازدهی محتوایتان را بیشتر کند، باعث رضایت بیشتر مخاطبان شود و در نتیجه تعامل آنها با برند را افزایش دهد. در واقع، یک استراتژی محتوایی مناسب راه را در تمامی مراحل و قدمها برای برند شما هموارتر میکند!
هدف از تولید محتوا
برای تولید هر نوع محتوایی، حتی سادهترین نوع محتوا هم باید هدفی وجود داشته باشد! تولید محتوا بدون هیچ هدف یا انگیزه خاصی در نهایت میتواند به شکست یک کسب و کار یا برند منتهی شود. این مشکل در مورد محتوای تبلیغاتی هم صدق میکند، چراکه دیگر هدف محتوا تبلیغ مطلق نیست و تنها بخشی از آن بهشمار میرود. اگر میخواهید برخی از مهمترین اهداف تولید محتوا را بدانید، در ادامه همراه ما باشید.
- برندینگ و شناساندن خود یا برندتان به مخاطب
- بالا بردن ترافیک و حضور مخاطب
- جذب مخاطب و مشتریهای جدید
- ساختن یک هویت کلی و جا انداختن آن در ذهن مخاطب
- ایجاد ارتباط میان کانالهای بازاریابی مختلف یک برند
- افزایش فروش
- وفادار کردن مشتری نسبت به برند
برنامه ریزی محتوا
برنامهریزی در هر کاری، احتمال موفقیت و بهبود شرایط را بیشتر میکند، تولید محتوا هم از این قاعده مستثنی نیست! تولید بدون برنامهریزی محتوا نهتنها باعث از بین رفتن سرمایه و زمان ارزشمند شما میشود، بلکه اگر بدون هدف و اطلاعات کافی باشد، میتواند باعث شکست کار و فعالیتتان نیز شود. برنامهریزی برای محتوا دغدغه روزانه شما برای تولید محتوا را کاهش میدهد و مسیر شما را برای رسیدن به اهدافتان، چه بالابردن فروش باشد، چه جذب مخاطبان جدید و … روشن میکند.
انواع استراتژی محتوا
تا به حال به این موضوع فکر کردهاید که یک برند تلاش میکند شناخته شود تا فروش بیشتری داشته باشد، یا آنکه تلاش میکند با فروش بیشتر تا میان مشتریان بیشتر شناخته شود؟ استراتژی محتوا عموما بر اساس دو مقوله مارکتینگ و برندینگ دستهبندی میشود. انتخاب یکی از این دو مقوله و قرار دادن آن به عنوان هدف اصلی تولید محتوا، یکی از وظایف استراتژی محتوا و استراتژیست محتواست. با بررسی و آنالیز دقیق کسب و کار و عوامل مختلفی که در انتخاب رویکرد برندینگ یا مارکتینگ محور کمک میکند، میتوان بهترین استراتژی محتوا را انتخاب کرد.
تدوین استراتژی محتوا در اینستاگرام
اینستاگرام در چند سال گذشته، بهعنوان یکی از بزرگترین و محبوبترین شبکههای اجتماعی شناخته شده و مخاطبین فراوانی را به سمت و سوی خود کشانده است. محتواهای جذاب و متنوع این شبکه اجتماعی باعث شده تا عده زیادی چندین و چند ساعت را در طول روز صرف گشت و گذار در آن کنند. این موضوع باعث شده تا موفقیت تبلیغات و برندینگ در این شبکه اجتماعی اهمیت بهسزایی برای برندهای مختلف پیدا کند، چراکه هر مخاطب در اینستاگرام یک مشتری بالقوه است! اما با وجود تعدد کسب و کارهای کوچک و حضور برندهای بزرگ در اینستاگرام، این محیط به فضایی رقابتی بدل شده که موفقیت در آن بدون رعایت اصول و قواعد اصلی امکانپذیر نیست. بنابراین برای موفقیت کسب و کارتان در اینستاگرام، داشتن استراتژی محتوای اینستاگرام حرف اول را میزند. در ادامه قصد داریم تا شما را با نحوه تدوین استراتژی محتوای اینستاگرام آشنا کنیم:
انتخاب هدف
هدف شما از حضور در اینستاگرام چیست؟ میخواهید محصول یا خدماتتان را پروموت کنید یا قصد دارید برندینگ کنید و برندتان را به مخاطبان جدید بشناسانید؟
شناخت مخاطب هدف
از میان تمام کاربران اینستاگرام، مخاطب هدف شما کدام دسته است؟ پرسونای مخاطب ایدهآل شما چیست؟ از چه طبقه اجتماعی آمده و به چه محتوایی علاقه دارد؟
انتخاب نوع محتوا
با نگاهی به اینستاگرام با تعداد زیادی از انواع محتوا روبهرو میشویم که هر کدام با هدف خاصی تولید شدهاند. انتخاب بهترین گزینههای محتوایی با توجه به اهداف، بودجه و توان اجرایی برند یک قدم مهم دیگر برای تدوین یک استراتژی محتوای اینستاگرامی موفق است.
تولید محتوای جذاب و خلاقانه
اگر شما همان محتوایی که پیج رقیبتان تولید میکند را تولید کنید، چهطور میتوانید حس تمایز را در مخاطب ایجاد کنید؟ پس انتخاب موضوعات جذاب و جدید و در عین حال بازگو کردن دغدغه کاربران و پاسخدهی به این دغدغهها یکی دیگر از قدمهای مهم تدوین یک استراتژی اینستاگرام موفق است.
تدوین تقویم محتوایی
پیشنهاد ما به شما این است که بدون داشتن یک تقویم محتوایی دقیق برای کسب و کارتان، در اینستاگرام تولید محتوا نکنید! تقویم تولید محتوا اینستاگرام به شما میگوید که در چه تاریخی، چه محتوایی و با چه هدفی انتشار پیدا میکند. در واقع در این تقویم، شما برای یک یا چند ماه آینده محتوای صفحه اینستاگرامی خود تصمیم میگیرید. از طرف دیگر میتوانید شکل ظاهری و نمای کلی صفحهتان را مشخص کنید و از طریق چیدمان درست پستها، ارتباط معنایی قوی میان آنها برقرار کنید.
تعیین زمان انتشار محتوا
اگر شما هم از آن دسته افرادی هستید که زمان دقیقی برای انتشار پستهایتان ندارید، بهتر است تا با استفاده از آنالیز پستها بهترین روزها و ساعات انتشار محتوا را در نظر بگیرید.
استفاده از امکانات اینستاگرام
اگر تنها به انتشار پست و استوری بسنده میکنید، بهتر است بدانید که در حال از دست دادن فرصتهای زیادی هستید. نام کاربری مرتبط، بیو متفاوت و دقیق، استفاده از امکاناتی مثل گذاشتن لایو یا پست IGTV همگی میتوانند تاثیرات فراوانی بر شناخته شدن برند شما و بهبود جایگاهتان در پلتفرم داشته باشند. از طرف دیگر استفاده از بخش اینسایت (INSIGHT) اینستاگرام میتواند به شما کمک کند تا نتایج را آنالیز کنید و در آینده نقاط قوت خود را تحکیم کرده و نقاط ضعف را از بین ببرید.
استفاده از محتوای تعاملی
یکی از مهمترین اهداف در استراتژی محتوای اینستاگرام، درگیر کردن و ایجاد تعامل با مخاطب است. بنابراین محتوای شما باید قابلیت ایجاد این تعامل میان برند و مخاطب را داشته باشد. پستها یا استوریهای تعاملی، مسابقات هفتگی و اجرای کمپینهای اینستاگرامی، بخشی از روشهایی هستند که میتوانید از طریق آنها تعامل خود را با مخاطبان حفظ کنید.
نحوه تدوین استراتژی محتوا
اگر تا به حال استراتژی محتوایی نداشتهاید، هنوز دیر نشده است. برای تدوین یک استراتژی محتوایی کاربردی، میبایست از چند قاعده و اصل کلی پیروی کنید:
- مشخص کردن اهداف
- ساختن هویت برند
- مشخص کردن پرسونای مشتری، خریدار یا مخاطب
- مشخص کردن کانالهای انتشار محتوا
- مشخص کردن نقاط قوت، ضعف، تهدیدها و فرصتهای برند
- تحلیل و آنالیز دقیق رقبا
- انتخاب بهترین نوع محتوا
- انتخاب کلیدواژهها یا Keywords
- تدوین یک قیف بازاریابی محتوا
- بودجهبندی برای محتوا
- تدوین یک تقویم محتوایی
- مشخص کردن KPI یا شاخصهای کلیدی عملکرد و و روشهای ارزیابی آنها
- تولید محتوای منسجم و خلاقانه
- آنالیز دیتا و اطلاعات حاصل از تولید محتوا
تدوین تقویم محتوایی
همانطور که اشاره کردیم، تدوین یک تقویم محتوایی اهمیت فراوانی در موفقیت یک استراتژی محتوایی دارد. برای تدوین یک تقویم محتوایی، این چند مرحله را به صورت دقیق و جزء به جزء اجرا کنید:
- تعیین نوع، تعداد و میزان محتوا در یک بازه زمانی مشخص
- تولید محتوای هدفمند و همسو با اهداف کلی و استراتژی بازاریابی برند
- استفاده از تمامی توان محتوایی و حتی محتواهای تولید شده در گذشته
- تدوین یا انتخاب یک تمپلیت مناسب برای تقویم محتوایی. برای مثال: Excel Google Sheets/ Microsoft
- بیان عواملی اصلی در تقویم محتوایی، مثل: روز و تاریخ انتشار/ عنوان، موضوع و تیتر/ ایده/ اهداف بازاریابی/ اهداف انتشار و …
- پیگیری و ارزیابی کیفیت انواع محتوایی
- در نظر گرفتن فضای خاص برای محتواهای فوری، مناسبتی و شرایط خاص
شاخص های ارزیابی محتوا
هنگامی که شما زمان، بودجه، نیروی انسانی و توان خود را بر روی تولید محتوا میگذارید، مسلما انتظار دارید تا بهترین نتیجه ممکن را به دست بیاورید، اما در نهایت ارزیابی محتوا چگونه و از چه طریقی انجام میشود؟ بررسی و ارزیابی یک محتوا یکی از مهمترین گامهای موفقیت یک استراتژی محتواست، چراکه اجرای متناسب و قوی درست مانند ویترینی برای نمایش خدمات و محصولات شما و عامل اصلی جذب مخاطب به کسب و کار شما محسوب میشود. ارزیابی شاخصهای کلیدی عملکرد یا KPI هایی مثل به اشتراکگذاری، افزایش تعداد کامنتها، لایکها، میزان زمان سپری شده در وبسایت و دیگر انواع شاخصهای کلیدی عملکرد، همگی میتوانند به عنوان عواملی برای ارزیابی محتوا تلقی شوند.
کانال های توزیع محتوا
اگر مخاطب شما نتواند دسترسی مناسبی به محتوای تولید شده شما داشته باشد، استراتژی شما با شکست مواجه شده و شما به اهداف بازاریابی خود دست پیدا نمیکنید. توزیع و انتشار یک محتوا به اندازه اجرای درست و اصولی آن اهمیت دارد. بنابراین در استراتژی محتوا حتما میزان انتشار محتوا در هر یک از کانالهای زیر و بودجه اختصاص یافته به هر کدام را مشخص کنید.
- سایت، وبلاگها و سئو
- ایمیل مارکتینگ
- رسانههای اجتماعی
- پادکست و ویدئو مارکتینگ
- بازاریابی دهان به دهان
همانطور که در بالا توضیح دادیم، تولید تیزر و ویدیو تاثیر زیادی بر مخاطبان میگذارد. برای تولید ویدیوهای تبلیغاتی اصولی و تاثیرگذار میتوانید از خدمات تولید تیزر تبلیغاتی ایران نوین استفاده کنید.
تاثیر استراتژی محتوا روی سئو
الگوریتمهای اخیر گوگل باعث شده تا میزان رضایت مخاطبان از محتوای یک سایت، عامل مهمی برای ارتقاء جایگاه آن سایت در نتایج جستجو باشد. شاید در گذشته استفاده از کلمات کلیدی به تنهایی میتوانست برای داشتن رتبهای بهتر در جستجوی گوگل کافی باشد؛ اما الگوریتمهای جدید، این امکان را به گوگل میدهند تا همچون یک مخاطب به مطالب منتشر شده در یک سایت نگاه کند و کیفیت آنها را بسنجد. یک استراتژی محتوایی مناسب، همراه با تحقیق کلمات کلیدی میتواند سئو سایت یا بهینهسازی نتایج گوگل را با برنامهریزی و استفاده از امکانات متعددی چون گوگل ادوردز، سئو داخلی، سئو خارجی، سئو متنی، تصاویر و حتی اینفوگرافیکها بهبود ببخشد و سایت را از سایتهای مشابه دیگر متمایز کند.
هزینه تولید محتوا
برای رشد سریع و قوی در دنیای دیجیتال، بازاریابی کانتنت یا تولید محتوا بخشی از خدمات سئو است که اهمیت و جایگاه ویژه خود را دارد، بنابراین این امر نیازمند بودجه و هزینههای مختص به خود نیز میشود. اختصاص بودجه مناسب برای هزینههای تولید محتوا به عوامل متعددی بستگی دارد، این عوامل از برنامهریزی و استراتژی محتوای شما گرفته تا فرمتهای محتوایی که انتخاب کردید و حتی میزان محتوای تولیدی میتواند در بودجهبندی تولید محتوا تاثیر بگذارد. با این حال، بودجه شما میتواند پس از مدتی تغییر کند، چراکه آنالیز دیتا و اندازهگیری KPI، گزارشها، برندینگ و درک بهتر مخاطب، همه و همه میتوانند عواملی باشند که در طول مدت باعث کاهش یا افزایش بودجه تولید محتوای شما میشوند.
کلام آخر
مسلما شما هیچوقت با چشمهای بسته به سمت مقصدتان رانندگی نمیکنید! تولید محتوا بدون یک استراتژی محتوای قوی درست مثل رانندگی به سوی مقصد با چشمهای بسته است. برای رسیدن به مقصد و موفقیت در دنیای دیجیتال مارکتینگ و بازاریابی محتوا، به یک مسیر درست و دقیق و نقشهای قابل اتکا احتیاج دارید. محتوا یکی از بهترین ابزارها برای کمک به شما به منظور طی کردن نقشه سفر مشتری و رسیدن به اهدافتان است و با داشتن یک استراتژی محتوایی قوی میتوانید از موفقیتتان اطمینان حاصل کنید.