هک رشد یا بازاریابی رشد، از سال 2010 در دنیای دیجیتال مارکتینگ مطرح شد. زمانی که شان الیس با روشی جدید توانست به استارتآپهای نوپا کمک کند تا با سرعت زیادی به مرحله فروش و سوددهی برسند.
اشتباه نکنید! هک رشد نام دیگر “بازاریابی دیجیتال” نیست، بلکه یک نوع طرز تفکر در دنیای دیجیتال مارکتینگ است.
از زمان مطرح شدن این تفکر، افراد بسیاری به استفاده از هک رشد در کسب و کار خود برای دستیابی به سود، کسب شهرت و توسعه در کمترین بازه زمانی، روی آوردهاند.
افراد بسیاری نیز هک رشد را آینده بازاریابی آنلاین میدانند. در این مقاله قصد داریم بگوییم هک رشد چیست، هکر رشد کیست و استراتژیهای هک رشد را بررسی کنیم.
هک رشد چیست؟
هک رشد تنها بر رشد و فروش محصول متمرکز است؛ به همین دلیل، به دنبال سریعترین و کوتاهترین مسیر برای دستیابی به این هدف است. برای رسیدن به این هدف، هک رشد از فرآیند مبتنی بر بررسی داده و آزمایش استفاده میکند.
پس میتوان گفت هک رشد به معنای یافتن راههای تحلیلی، خلاقانه و ارزان برای رسیدن به یک هدف است.
فرض کنید یک سازمان در استراتژیهایی سرمایهگذاری میکند که تضمینی برای بازدهی مناسب ندارند و علاوه بر آن، زمان و منابع زیادی را طلب میکنند. در هک رشد، فرد از خود میپرسد چگونه این کار را میتوان در مقیاس وسیع و با فرآیندهای تکرارپذیر انجام داد تا شرکتها آنقدر زمان و پول صرف نکنند.
این امر، یکی از دلایل علاقهی استارتآپها به استفاده از این روش را نشان میدهد. معیار موفقیت در استارتآپها، میزان رشد آنها است. به همین دلیل کسب و کارهای کوچک که منابع کمی دارند و استارتآپهای نوپا که به دنبال رشد سریع هستند، از هک رشد استفاده میکنند. کسب و کارهای کوچک و نوپای بسیاری با کمک هک رشد توانستهاند مسیری برای دستیابی سریع به منابع بیشتر در کوتاهترین زمان پیدا کنند.
در هک رشد، افراد به دنبال پیدا کردن یک سری استراتژی با هدف رشد سریع در کسب و کار و پیدا کردن نقاط ضعف و بحرانی دنیای بازاریابی دیجیتال هستند.
به عنوان نمونه، هک رشد در Dropbox موجب افزایش سرعت رشد و شناخته شدن این برند در کوتاهترین زمان ممکن شد.
هک رشد در هر کسب و کاری، بر اساس هدف آن متفاوت عمل میکند. مهم این است که سازمان از انجام کارهایی که موجب دور شدن یا دیر رسیدن به هدف مورد نظر میشود، دوری کند. علاوه بر آن، در نظر داشته باشد که هدف، دستیابی به رشد با سرعت بالا و هزینه کمتر است.
در هر کسب و کاری، هدف فروش نیست. به عنوان مثال کسب و کاری که در حوزه تبلیغات فعالیت میکند، هدفش رسیدن به ترافیک و بازدید بالاتر است. بنابراین بر اساس این هدف برنامهریزی میکند. اما در یک فروشگاه آنلاین، هدف افزایش تعداد فروش است. پس باید مسیری متفاوت برای رسیدن به فروش بالا را طی کند.
استراتژی و مراحل هک رشد
استراتژی هک رشد، انجام آزمایشهای مختلف است. این آزمایشها و فرضیهها بر اساس یک سری تست انجام میشود. به کمک دادههای این آزمایشها، میتوان مسیر رشد سریع کسب و کار را پیدا کرد.
پس در هک رشد، ابتدا باید هدف و مراحل روشن شود و بر اساس آن، آزمایشها صورت بگیرد.
مراحل هک رشد به شرح زیر است:
هدف: در ابتدا باید هدف از هک رشد را به طور واضح مشخص کنید.
فرضیه: بر اساس دانش خود و متخصصین، یک سری فرضیه تعیین کنید.
آزمایش: برای اثبات فرضیههای خود، آزمایش و تستهای مختلفی را انجام دهید.
ابزارها: از ابزارهای تحلیل اطلاعات، برای بررسی نتایج آزمایشهای خود استفاده کنید.
در صورت اثبات فرضیه، سازمان آن روش را تکرار میکند، در حالی که زمان و پول کمتری به آن اختصاص میدهد.
هکر رشد کیست؟
شاید به علت بار منفی کلمه هک، کسی نام هکر رشد را برای خود انتخاب نمیکند. بازاریاب رشد، مدیرمحصول رشد یا مدیر بازاریابی دیجیتال، عناوینی هستند که این گروه از افراد برای خود انتخاب میکنند.
با این حال، بر اساس تعریف هک رشد، هکر رشد را چنین میتوان معرفی کرد:
هکر رشد فردی است که از قبل در حوزه بازاریابی و رشد شغل فعالیت داشته است، اما در این حوزه تنها به فکر درآمد یا فروش نیست. بلکه به دنبال راهکارهای سریع و ارزان است که بتواند سازمان را به هدف خود نزدیک کند.
چنین فردی خلاق بوده و فرضیات جدیدی را ارائه میدهد. این فرد قادر به تحلیل دادهها است و براساس آن، راهکار و آزمایشها را ارائه میدهد.
هکر رشد نه تنها باید بر دانش بازاریابی مسلط باشد، بلکه باید نسبت به مواردی مانند فرآیندها، روش آزمایش، فناوری و توسعه، تحلیل دادهها، تجربه برنامهریزی، تجربه کامل قیف فروش، دانش بهینهسازی سفر مشتری، رفتار مصرفکننده، الگوهای روانشناختی و الگوهای محرک، دانش کافی داشته باشد.
تفاوت هکر رشد با بازاریاب چیست؟
هک رشد در بازاریابی تغییراتی ایجاد کرده و این تغییرات موجب تفاوت عملکرد یک بازاریاب با هکر رشد شده است. از جمله تفاوت این دو با یکدیگر، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
– هکر رشد آزمایش میکند که کدام مسیر او را سریعتر و کم هزینهتر به هدف میرساند. در حالی که بازاریاب اغلب روی پروژههای بزرگتر و بلند مدت کار میکند.
– یک هکر رشد بر روی فرصتها و آزمایشهای بعدی تمرکز میکند، اما بازاریاب به بازاریابی و برندینگ مشغول است.
– بازاریاب به دنبال ایجاد سرنخ و فروش است و این کار را از طریق کانالهای آنلاین انجام میدهد. هکر رشد هم از طریق کانالهای آنلاین به توسعه یک تجارت میپردازد، اما با این تفاوت که با اتکا به دادههای زیاد، به طور تکراری و به صورت تجربی این کار را انجام میدهد.
سخن پایانی
با تمام توضیحاتی که بیان کردیم، مهم است بدانید که همه کسب و کارها آماده قرار گرفتن در مسیر هک رشد نیستند. یک کسب و کار برای استفاده از هک رشد، نیازمند بودجه بازاریابی و یک تیم حرفهای با اطلاعات کافی در این زمینه است.
علاوه بر آن، هک رشد برای هر نوع بازاریابی مناسب نیست. به عنوان مثال هدف برندینگ برای ماندگاری، نیاز به زمان کندتر و رشد بلند مدت دارد.
یک آژانس بازاریابی و تبلیغات با تجربه میتواند با بررسی شرایط و هدف استارتآپها، امور رشد سازمان آنها را بر عهده گرفته و در زمینه هک رشد فعالیت کند. امیدواریم در این محتوا با مفهوم هک رشد و استراتژی آن در دنیای دیجیتال مارکتینگ آشنا شده باشید.