بسیاری از افراد تصور میکنند که برند، همان آرم یا لوگو یک شرکت یا موسسه است؛ اما این تصور اشتباه است. برند، اصطلاحی است که به شخصیت کل شرکت یا محصولات شما مربوط میشود. به جرأت میتوان گفت برندینگ (Branding) یا برندسازی، مهمترین هدف هر شرکتی است. این روزها برندینگ سایت نیز در بحث بازاریابی دیجیتال مارکتینگ اهمیت بسیار بالایی دارد.
اما برندینگ (Branding) چیست؟ در این مطلب قصد داریم تعریف برندسازی را به صورت ساده بیان کنیم. همچنین با خواندن این مقاله متوجه خواهید شد که هدف از برندینگ چیست و چه مزایایی دارد؟ تا پایان این مطلب با ما همراه باشید تا با انواع Branding آشنا شوید و بیاموزید که چگونه برند مناسب خود را در بازاریابی ایجاد کنید.
برند (Brand) چیست؟
قبل از هرچیز لازم است که تعریف دقیقی از برند داشته باشیم. برند یکی از کلماتی است که در بحث بازاریابی و تبلیغات بسیار استفاده میشود؛ اما همه دقیقا نمیدانند که برند چیست؟ پیشتر در مقالهای توضیح دادیم که آگاهی از برند چیست و اشاره کردیم که هر ویژگی که محصول یا خدمات شما را از محصول شرکت دیگر متمایز کند، برند نامیده میشود. برند میتواند شامل لوگو، شعار تبلیغاتی، ظاهر، طرح، نام و… باشد.
طبق تعریف انجمن بازاریابی آمریکا، برند عبارت است از: «نام، اصطلاح، طرح، نماد یا هر ویژگی دیگری که کالا یا خدمات یک فروشنده را از سایر فروشندگان متمایز میکند.»
برندینگ چیست؟
حال که متوجه شدید برند چیست، بیایید تعریف دقیقی از برندسازی داشته باشیم. Branding مجموعهای از فعالیتها و فرآیندهاست که هدف آن تحقیق، توسعه و پیشرفت ویژگیهای خاص محصول و خدمات است. برندسازی موثر به شرکتها کمک میکند تا خود را از رقبای خود متمایز کرده و یک رابطه احساسی و عاطفی با مشتری وفادار خود ایجاد کنند.
هدف از برند سازی چیست؟ اهمیت و مزایای برندینگ
یک برند منحصر به فرد میتواند با ایجاد تفاوت بین شما و رقیبانتان، به جذب و حفظ مشتریانتان با هزینه کمتر کمک کند. برندسازی درست، میتواند تاثیر زیادی در سود شما داشته باشد. در دنیای کسب و کار آنلاین، هر روز رقبای جدیدی در حال ظهور هستند و این بین، یک برندینگ عالی میتواند در جذب مشتری و ایجاد سود برای کسب و کار بسیار مفید باشد.
با ساخت برند مناسب از شرکت یا سایت خود، این فرصت را دارید که یک رابطه منحصر به فرد بین مشتری و کار خود ایجاد کنید که فراتر از بحث خرید و فروش است. در حقیقت با ساخت برند و رسیدن به آگاهی از برند و همچنین شناخت برند توسط مشتری، مسیر بسیار زیادی از بازاریابی دیجیتال را طی کردهاید.
به این ترتیب مشتریان شما فقط محصول و خدماتتان را خریداری نمیکنند؛ بلکه به شکل قابل توجهی به کسب و کار شما وفادار میشوند؛ چه چیزی بهتر از وفاداری کاربر به کسب و کار شما؟ بنابراین برندسازی در پیشرفت شما بسیار موثر واقع میشود. در ادامه چند مورد از مهمترین مزایای ایجاد برند را به شما معرفی میکنیم.
افزایش اثر بخشی بازاریابی
تاثیر برندینگ بر بازاریابی بر کسی پوشیده نیست تا جایی که بهترین راه برای موثرتر کردن تبلیغات و بازاریابی، پیشرفت و افزایش شناخت برند شناخته میشود. هنگامی که آگاهی از برند شما افزایش یابد، بازاریابی دیجیتال شما نیز موفقتر خواهد بود. به این ترتیب میتوانید کمپینهای بازاریابی هدفمندی ایجاد کنید که با نیازهای مشتری شما مرتبط باشد.
فروش بیشتر
از هر فروشندهای که بپرسید، مطمئناً به شما میگوید که مارکها و برندهای معروفتر، بهتر به فروش میرسند. برندسازی باعث افزایش فروش شده و حتی بار سنگینی از روی نیروی فروش شما برمیدارد.
کسب درآمد بالاتر
شاید شما هم این جمله را شنیده باشید که “افراد محصولات را نمیخرند، بلکه برند را میخرند.” معمولاً اکثر افراد حاضرند برای مارکهای بهتر هزینه بیشتری نیز بپردازند. به عنوان مثال، قیمت گوشیهای برندی مانند آیفون یا سامسونگ از گوشیهای هواوی بالاتر است. بنابراین با Branding قوی شما میتوانید قیمت بالاتری برای کالا و خدمات خود در نظر بگیرید.
افزایش ارزش کسب و کار
علاوه بر تمام مزایای گفته شده، کسب و کار شما نیز با برندینگ، از ارزش بیشتری برخوردار خواهد شد. حال که با اهمیت برندسازی آشنا شدید، به سراغ شناخت انواع برندینگ میرویم.
انواع برندینگ یا برندسازی
انواع مختلفی از برندسازی وجود دارد که بسته به کسب و کار، مشتری و خدمات شما ممکن است متفاوت باشند. در ادامه چند نمونه از مهمترین انواع برند را به شما معرفی میکنیم:
- برندینگ شخصی (Personal Branding)
- برند خدمات (Service Branding)
- برند محصول (Product Branding)
- برند شرکتی (Corporate Branding)
- برند آنلاین (Online Branding)
- برند مشارکتی یا کوبرندینگ (Co-Branding)
- برند رویدادی (Event Brands)
برندینگ شخصی (پرسونال برندینگ) چیست؟
شاید برای شما هم سوال پیش آمده باشد که پرسونال برندینگ چیست؟ پرسونال برندینگ یا همان برندسازی شخصی، یکی از شناخته شدهترین انواع برند است. این نوع از برندینگ مربوط به کسب و کار نمیشود و فقط تبلیغات مربوط به شخص است. بسیاری از ورزشکاران، سلبریتیها و سیاست مداران از آن استفاده میکنند. Personal Branding در زمینه دیجیتال مارکتینگ نیز بسیار استفاده میشود.
کوبرندینگ چیست؟
در برندسازی مشارکتی یا کوبرندینگ، قدرت دو یا چند برند با هدف افزایش ارزش یا فروش، تلفیق میشود. در Co-Branding، هویت چند برند مختلف با در نظر گرفتن جنبههای تکمیلی در کنار یکدیگر قرار میگیرند تا هویت برند با ارزش بیشتری ایجاد شود. انتخاب شریک، در استراتژی کوبرندینگ اهمیت زیادی دارد و باید شما باید در انتخاب شریک خود، خلاقیت را در نظر بگیرید و حتما توجه مشتریان شما پذیرای آن برند باشند.
چگونه برندسازی کنیم؟ اصول و استراتژی برندینگ
برندسازی فرآیند زمانبری است که نیازمند برنامهریزی دقیق و رویکرد حساب شده است. با این وجود، چگونه باید برای کسب و کار خود برندینگ کنید؟ در ادامه مراحل مهمی را که باید برای ساخت برند مد نظر قرار دهید، به شما توضیح میدهیم. همچنین برای درک بهتر مفهوم استراتژی پیشنهاد میکنیم مطلب “استراتژی چیست” را مطالعه کنید.
مشتریان خود را بشناسید
برای برقراری ارتباط مناسب با مخاطب، باید نیازها و مسائلی که روی انتخاب آنها تاثیرگذار است را شناسایی کنید. باید بدانید که مشتریان شما چه چیزی میخواهند، چه چیزی دوست دارند، نیازهای آنها چیست و چه مواردی انگیزه آنها را بالا میبرد؟ به این مورد پرسونا مخاطب یا پرسونا مشتری میگویند. پس قدم اول این است که بدانید پرسونا چیست.
شخصیت برند مناسب انتخاب کنید
هویت برند چیست؟ هویت یا شخصیت برند، در حقیقت همان شخصیت کسب و کار شماست. این موضوع میتواند در موفقیت برند شما بسیار تاثیرگذار باشد. باید بدانید که:
- چه لحن صدایی برای مخاطبتان مناسب است؟
- چه نوع زبانی بیشتر روی آنها تاثیرگذار است؟
- چه تصاویری جذبشان میکند؟
به عنوان مثال برندی که چی توز استفاده میکند را تصور کنید. لحن و زبان نماد چی توز و نحوه تبلیغات آنها مناسب سنین کودکان تا جوانان است.
به ظاهر برند خود توجه کنید
مشتریان آنلاین فرصت این را ندارند که محصولات را از نزدیک ببینند و بسنجند. بنابراین برای این که به شما اعتماد کنند، ظاهر بصری بسیار مهم است. طراحی سایتتان، فونتی که استفاده میکنید، طراحی لوگو شما، تبلیغات و همچنین نحوه بستهبندی و جعبهگشایی محصول برای مشتری بسیار اهمیت دارد.
مشتری وفادار، بهترین نوع مشتری
فراموش نکنید؛ شما نیز گاهی باید از مخاطب و مشتری خود تقدیر کنید. با ارائه هدایای مختلف یا تخفیفهای گوناگون، مشتری خود را به برندتان وفادار کنید. هدیه دادن و تقدیر کردن از مشتری میتواند رابطهی احساسی و بلند مدتی بین شما و مخاطبتان ایجاد کند.
تجربه مناسبی برای مشتری باشید
از آنجایی که شما کنترل کمی روی احساس مشتریانتان نسبت به برندتان خواهید داشت، باید تمام تلاشتان را بکنید تا مطمئن شوید که هر تعامل و نقطه تماسی که با مشتریانتان دارید، با وعدههای برندتان هماهنگ است. همواره سعی کنید تا مخاطب تجربه مناسبی در ارتباط با شما داشته باشد.
با انتخاب هدف مناسب، ایجاد استراتژی هدفمند و شناخت مخاطب، میتوانید برندینگ مناسبی برای کار خود داشته باشید. فراموش نکنید، داشتن برند قوی میتواند در تبلیغات و بازاریابی شما بسیار تاثیرگذار باشد.
آرکتایپ برند را فراموش نکنید
درک Brand Archetype یا شخصیت یک برند، یکی از گامهای اصولی برای طراحی هویت و برند است. اما آرکتایپ برند چیست؟ طبق تعریف یونگ ” آرکتایپ بازتابی از الگوی اندیشه، تصویر و نماد است که در روح و روان فرد تعریف میشود.” همچنین طبق گفتهی فروید، همه انسانها تحت تاثیر اتفاقاتی هستیم که اجداد ما آنها را تجربه کردهاند و بدون این که آنها را بشناسیم، دیدگاه یکسانی به یک سری از مسائل داریم. مثلا نوشابه کوکاکولا را در ذهن خود تصور کنید. آیا شما هم یاد رنگ قرمز رنگ قوطیهای کوکاکولا افتادید؟ این همان کاری است که آرکتایپ با ذهن مخاطب میکند.
تفاوت بازاریابی و برندینگ
حال که آموختید برندسازی چیست، چه اهمیتی دارد و با انواع آن آشنا شدید، ممکن است این سوال برای شما هم پیش آمده باشد که برندینگ و بازاریابی چه تفاوتی دارند؟ پس لازم است بدانید بازاریابی چیست. در واقع شما در بحث بازاریابی سعی میکنید یک برند را تبلیغ کنید و آن را به کاربر عرضه کنید. از طرق مختلفی مانند کمپین، تبلیغات و سئو میتوان این کار را انجام داد.
اما بنابر تعریفی که از برند گفتیم، آن چیزی که در ذهن مشتری و کاربر نقش میبندد، برند شرکت شماست. برای آشنایی بیشتر با تفاوت های بازاریابی و برندسازی، پیشنهاد میکنیم مقاله قیف بازاریابی چیست را مطالعه کنید.
داستان برند (Brand Story) چیست؟
افراد معمولاً به شنیدن داستان علاقمهمند هستند. بسیاری از مواقع بیان یک موضوع در قالب داستان و قصه، تاثیرگذاری بیشتری دارد. با داشتن یک Brand Story نیز شما ارتباط عمیقتر و بهتری با مشتری خواهید داشت. داستان برند همان داستان کسب و کار شما است. سختیها و فراز و نشیبهایی که در مسیر پیشرفت خود طی کردهاید به عنوان داستان برند شناخته میشود.
برای درک بهتر مطلب پیشنهاد میکنیم مطلب داستان برند چیست را مطالعه کنید.
کمپین برندینگ چیست؟
همانطور که گفتیم، مهم است برند شما یک هویت و شخصیت خاص داشته باشد. برای پیشرفت برند سازی و یکپارچگی کمپین، باید از کمپین برندینگ استفاده کنید. کمپین برندینگ در بازاریابی باعث ایجاد برند عالی برای شما میشود.
ری برندینگ (Rebranding) چیست؟
ری برندینگ به معنی تغییر نماد و برند یک شرکت یا محصول به برند جدید است. هدف از انجام این کار این است که مارک جدید برای مخاطبین جذابتر باشد. ری برندینگ میتواند شامل تغییر نمادها، لوگو، نام، شعار برند یا همه آنها باشد. البته اگر Rebranding به صورت درست انجام نشود، ممکن است باعث از بین رفتن برند اولیه شود پس باید یک استراتژی درست و فکر شده برای ری برندینگ خود داشته باشید. اگر نیروی متخصص را برای این کار ندارید، حتما با یک آژانس تبلیغاتی مشورت کنید.
سخن آخر…
همانطور که گفتیم، ایجاد برند در موفقیت کسب و کار شما میتواند نقش بسیار پررنگی داشته باشد. هدف بسیاری از شرکتها برندینگ قوی و رسیدن به آگاهی از برند بالا است. Branding در بحث بازاریابی و تبلیغات بسیار مهم است. آژانس تبلیغاتی ایران نوین برای ایجاد کمپین برندینگ، تبلیغات و بیلبورد تبلیغاتی میتواند به شما کمک زیادی بکند.
حال شما از تجربیات خود بگویید. آیا برندسازی یا پرسونال برندینگ برای خود شروع کردهاید؟ تجربیات خود را در این مسیر با ما درمیان بگذارید.