برندینگ (Branding) چیست؟ هدف از برندسازی و استراتژی برند موفق
ممکن است این تصور اشتباه وجود داشته باشد که برند، همان آرم یا لوگوی یک شرکت یا موسسه است، اما در واقعیت این مفهوم به تمامی شخصیت یک شرکت یا سازمان گفته میشود. میتوان گفت برندینگ (Branding) یا برندسازی مهمترین هدف هر شرکتی است. این روزها برندینگ سایت نیز در بحث دیجیتال مارکتینگ اهمیت بسیار بالایی دارد.
اما برندینگ (Branding) چیست؟ در این مطلب قصد داریم تعریف ساده و سرراستی از برندسازی ارائه دهیم. برای آشنایی با مفهوم برندینگ، هدف و انواع آن با ما همراه باشید.
برند (Brand) چیست؟
قبل از هرچیز لازم است که تعریف دقیقی از برند داشته باشیم. برند یکی از کلماتی است که در بحث بازاریابی و تبلیغات بسیار استفاده میشود، اما معمولا افراد بسیاز زیادی بهطور دقیق نمیدانند که برند چیست؟ پیشتر در مقالهای توضیح دادیم که آگاهی از برند چیست و اشاره کردیم که هر ویژگی که محصول یا خدمات شما را از محصول شرکت دیگر متمایز کند، برند نامیده میشود. برند میتواند شامل لوگو، شعار تبلیغاتی، ظاهر، طرح، نام و… باشد.
طبق تعریف انجمن بازاریابی آمریکا، برند عبارت است از: «نام، اصطلاح، طرح، نماد یا هر ویژگی دیگری که کالا یا خدمات یک فروشنده را از سایر فروشندگان متمایز میکند.»
بیشتر بخوانید: تعریف برند به زبان ساده
برندینگ چیست؟
برندینگ مجموعهای از فعالیتها و فرآیندهاست که هدف آن تحقیق، توسعه و پیشرفت ویژگیهای خاص محصول و خدمات است. برندسازی موثر به شرکتها کمک میکند تا خود را از رقبای خود متمایز و رابطه احساسی و عاطفی با مشتری وفادار خود ایجاد کنند.
هدف از برندسازی چیست؟
یک برند منحصر به فرد میتواند با ایجاد تفاوت بین شما و رقیبانتان، به جذب و حفظ مشتریانتان با هزینه کمتر، کمک کند. برندسازی درست، میتواند تاثیر زیادی در کسب سود حاصل از فروش داشته باشد. در دنیای کسب و کار آنلاین، هر روز رقبای جدیدی در حال ظهور هستند و یک برندینگ عالی میتواند در جذب مشتری بیشتر، بسیار کارآمد عمل کند.
با برندسازی مناسب برای شرکت یا سایت خود، این فرصت را دارید که یک رابطه منحصر به فرد بین مشتری و کار خود ایجاد کنید، که فراتر از بحث خرید و فروش است. در حقیقت با برندینگ و رسیدن به آگاهی از برند، بسیاری از راه بازاریابی را طی کردهاید.
اهمیت و مزایای برندسازی
با برندینگ درست، مشتریان شما فقط محصول و خدماتتان را نمیخرند، بلکه آن وفادار میشوند و چه چیزی از این بهتر؟ در ادامه چند مورد از مهمترین مزایای برندسازی را به شما معرفی میکنیم.
افزایش اثر بخشی بازاریابی
تاثیر برندینگ بر بازاریابی بر کسی پوشیده نیست، تا جایی که میتوان گفت بهترین راه موثرتر کردن تبلیغات و بازاریابی، تقویت برندسازی است. برندینگ حرفهای، آگاهی از برند را افزایش میدهد و به این ترتیب بازاریابی شما موفقتر خواهد بود و میتوانید کمپینهای تبلیغاتی را به صورت هدفمند طراحی کنید.
فروش بیشتر با برندینگ
از هر فروشندهای که بپرسید، مطمئنا به شما میگوید که مارکها و برندهای معروفتر، بهتر به فروش میرسند. برندسازی باعث افزایش فروش میشود و بار زیادی از دوش نیروی فروش شرکتها برمیدارد.
کسب درآمد بالاتر و افزایش ارزش کسب و کار
شاید شما هم این جمله را شنیده باشید که «افراد محصول را نمیخرند، بلکه برند را میخرند.» بسیاری از آدمها حاضرند برای برندهای مشهورتر و محبوبتر، هزینه بیشتری بپردازند.
نمونه بارز این موضوع را میتوان در بازار مد و پوشاک یا لوازم دیجیتال مشاهده کرد. برندینگ قوی، میتواند قیمت کالا یا خدمات را بالاتر ببرد. با برندسازی، ارزش کسب و کار شما نیز بیشتر میشود.
حال که با اهمیت برندسازی آشنا شدیم، سراغ شناخت انواع برندینگ میرویم.
انواع برندینگ یا برندسازی
انواع مختلفی از برندسازی وجود دارد که بسته به کسب و کار، مشتری و خدمات شما، ممکن است متفاوت باشند. از انواع برندینگ میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
برندینگ شخصی (Personal Branding)
برندینگ شخصی یعنی برندسازی برای یک فرد خاص که برای این کار معمولا از شخصیت و تجربیات فرد استفاده میشود. بسیاری از ورزشکاران، سلبریتیها و سیاست مداران از برندسازی شخصی استفاده میکنند.
برندینگ خدمات (Service Branding)
برندینگ خدمات بر ساخت هویت و شناخت خدمات متمرکز است. این نوع برندسازی بر ویژگی بارز خدمت مورد نظر و رابطه با مشتریان متمرکز است.
برندینگ محصول (Product Branding)
برندینگ محصول به خود محصول و ویژگیهای آن به منظور ایجاد تمایز با رقبا میپردازد.
برندینگ شرکتی (Corporate Branding)
برندینگ شرکتی رویکردی استراتژیک برای ایجاد هویتی واحد برای یک سازمان و فراتر از برندینگ محصولات یا خدمات به صورت منفرد است. برندسازی شرکتی موثر، سازمان مورد نظر را از رقبای خود متمایز و به شهرت بلندمدتش کمک میکند.
برندینگ آنلاین (Online Branding)
برندینگ آنلاین یک استراتژی است که هدف اصلی آن ایجاد و مدیریت هویت برند در فضای دیجیتال است. این نوع برندسازی به وسیله ابزارهای آنلاین مثل وبسایت، شبکههای اجتماعی، محتواهای دیجیتال، ایمیل مارکتینگ و … انجام میشود.
اصول و استراتژی برندینگ چیست؟
چگونه برندسازی کنیم؟ واقعیت این است که برندسازی فرآیند زمانبری است و به برنامهریزی دقیق و رویکرد حساب شده نیاز دارد. با وجود این، چطور باید استراتژی برندینگ را طراحی کرد؟ در ادامه مراحل مهمی را که باید برای برندسازی مد نظر قرار داد، مرور میکنیم. خواندن مقاله توسعه برند چیست، به درک بهتر این موضوع کمک میکند.
مشتریان خود را بشناسید
برای برقراری ارتباط مناسب با مخاطب، باید نیازها و مسائلی را که روی انتخاب آنها تاثیرگذار است، شناسایی کنید. باید بدانید که مشتریان شما چه چیزی میخواهند، چه چیزی دوست دارند، نیازهای آنها چیست و چه مواردی انگیزه آنها را بالا میبرد. در واقع یعنی پرسونای مخاطب یا پرسونای مشتری را بشناسید. بنابراین، قدم اول این است که بدانید پرسونا چیست.
شخصیت برند مناسب انتخاب کنید
شخصیت برند، در حقیقت همان شخصیت کسب و کار شماست. توجه به این موضوع میتواند در موفقیت برند شما بسیار تاثیرگذار باشد. در واقع شما باید بدانید که چه لحن صدایی برای مخاطبتان مناسب است، چه نوع زبانی بیشتر روی آنها تاثیر میگذارد یا حتی چه تصاویری جذبشان میکند. در واقع باید از بین انواع شخصیت برند، یک گزینه را به خود اختصاص دهید.
شناخت و درک کهنالگو یا آرکتایپ برند، در شکلدهی هرچه بهتر شخصیت برند شما، نقشی موثر و اساسی دارد؛ به همین دلیل پیشنهاد میکنیم مطالعه «آرکتایپ برند چیست» را فراموش نکنید.
به ظاهر برند خود توجه کنید
مشتریان آنلاین فرصت این را ندارند که محصولات را از نزدیک ببینند و بسنجند. بنابراین برای این که به شما اعتماد کنند، ظاهر بصری بسیار مهم است. طراحی سایتتان، فونتی که استفاده میکنید، طراحی لوگو، تبلیغات و همچنین نحوه بستهبندی و جعبهگشایی محصول برای مشتری بسیار اهمیت دارد.
مشتری وفادار، بهترین نوع مشتری
فراموش نکنید که باید از مخاطب و مشتری خود تقدیر کنید. با ارائه هدایای مختلف یا تخفیفهای گوناگون، مشتری را به برندتان وفادار کنید. هدیه دادن و تقدیر کردن از مشتری میتواند رابطهی احساسی و بلندمدتی بین شما و مخاطبتان بسازد.
تجربه مناسبی برای مشتری باشید
از آنجایی که شما کنترل کمی روی احساس مشتریانتان نسبت به برندتان خواهید داشت، باید تمام تلاشتان را بکنید تا مطمئن شوید که هر تعامل و نقطه تماسی که با مشتریانتان دارید، با وعدههای برندتان هماهنگ است. همواره سعی کنید تا مخاطب تجربه مناسبی در ارتباط با شما داشته باشد.
با انتخاب هدف مناسب، ایجاد استراتژی هدفمند و شناخت مخاطب، میتوانید برندینگ مناسبی برای کار خود داشته باشید. فراموش نکنید، داشتن برند قوی میتواند در تبلیغات و بازاریابی شما بسیار تاثیرگذار باشد.
داستان برند (Brand Story) بسازید
داستان برند چیست؟ آدمها داستان شنیدن را دوست دارند. بسیاری اوقات بیان یک موضوع در قالب داستان و قصه، تاثیرگذاری بیشتری دارد. با داشتن یک داستان برند خوب، میتوان ارتباط عمیقتر و بهتری با مشتری برقرار کرد. داستان برند، همان داستان کسب و کار شما و سختیها و فراز و نشیبهایی است که در مسیر خود طی کردهاید یا برای آینده خود متصورید.
تفاوت بازاریابی و برندینگ
حال که دانستیم برندینگ چیست و با هدف از برندسازی و استراتژی برند آشنا شدیم، ممکن است این سوال برای شما هم پیش آمده باشد که برندینگ و بازاریابی چه تفاوتی دارند؟ برای درک تفاوت این دو، باید بدانیم بازاریابی چیست. در واقع برندینگ، تنها قسمتی از استراتژی بازاریابی است.
در واقع، ما بازاریابی میکنیم که یک برند را تبلیغ و آن را به کاربر عرضه کنیم و این کار را میتوان از راههای مختلفی مثل آژانس دیجیتال مارکتینگ، تبلیغات رسانه های محیطی، اسپانسرشیپ ورزشی و هنری و … انجام داد. کانون تبلیغاتی ایران نوین، آماده ارائه مشاوره حرفهای و انواع خدمات برندسازی و بازاریابی به شما هستند.
برندینگ به زبان ساده
همانطور که گفتیم، برندسازی در موفقیت کسب و کار شما میتواند نقش بسیار پررنگی داشته باشد. هدف بسیاری از شرکتها، برندینگ قوی و رسیدن به آگاهی از برند بالا است. برندینگ به فرآیندی گفته میشود که شامل تحقیق، توسعه و استفاده از ویژگیهای مشخص برای یک محصول، فرد یا سازمان است و به این ترتیب، موضوع برندینگ، از سایرین متمایز میشود.
حال شما از تجربیات خود بگویید. آیا برندسازی یا پرسونال برندینگ برای خود را شروع کردهاید؟ تجربیاتتان در این مسیر را با ما درمیان بگذارید.