در دنیای امروز که اینترنت بخش بزرگی از زندگی روزمرهمان را ساخته، چطور میتوان از تبلیغات آنلاین استفاده کرد؟ اصلاً تبلیغ در اینترنت چیست و چه انواعی دارد؟ چطور میتوان توجه کاربران اینترنت را به کسبوکار خود جلب کرد؟ در این مقاله از مجله آموزشی ایران نوین به بررسی پاسخ این سوالات خواهیم پرداخت.
تبلیغات آنلاین چیست؟
تبلیغات آنلاین نوعی بازاریابی دیجیتال است که پیامهای تبلیغاتی را در ازای پرداخت هزینه، به مخاطبان هدف نمایش میدهد. این تبلیغات شامل ایمیل، موتورهای جستجو، وبسایتها، شبکههای اجتماعی و غیره میشود.
تبلیغات اینترنتی شاخهای از استراتژی دیجیتال مارکتینگ است و همانطور که از نامش پیداست، در بستر اینترنت و برای کاربران آنلاین نمایش داده میشود. در ادامه انواع تبلیغات آنلاین را معرفی خواهیم کرد.
فرق تبلیغات آنلاین و تبلیغات اینترنتی چیست؟
تبلیغات آنلاین با تبلیغات اینترنتی یا حتی تبلیغات دیجیتال فرقی ندارد و همه این اصطلاحات برای بازاریابی و جذب مشتری در فضای آنلاین استفاده میشوند. این روش بازاریابی بهمعنی تبلیغ محصولات، خدمات و برندسازی از طریق کانالهای مختلف آنلاین است که بر بستر اینترنت روزبهروز در حال گسترش هستند؛ حالا میخواهد گوگل باشد یا سایت و موبایل یا شبکههای اجتماعی.
رایجترین انواع تبلیغات آنلاین
پیش از هر چیز باید ببینیم که انواع تبلیغات اینترنتی چیست و به چه زیرشاخههایی تقسیم میشود. رایجترین انواع تبلیغات آنلاین شامل موارد زیر میشود:
- تبلیغات نمایشی
- تبلیغات همسان
- پوش نوتیفیکشن
- ریتارگتینگ یا هدفگیری مجدد
- تبلیغات متنی
- گوگل ادز
- تبلیغات همکاری در فروش
- تبلیغات صوتی
- تبلیغات ویدیویی
- تبلیغات شبکههای اجتماعی
- تبلیغات ایمیلی
- تبلیغات اپلیکیشنی
- تبلیغات اینفلوئنسری
در ادامه هر کدام از این روش های تبلیغات دیجیتالی را بهاختصار بررسی میکنیم. حتما به این نکته توجه کنید که هر کدام از این روشها مزایا و معایب خاص خود را دارند و باید با توجه به شرایط و نوع صنعت از آنها استفاده شود.
1. تبلیغات نمایشی
قدیمیترین نوع تبلیغ کسبوکار در اینترنت، تبلیغات نمایشی یا Display Ads محسوب میشود. این تبلیغ شامل تبلیغ بنری ثابت، تیزر تبلیغاتی، متحرک (GIF)، انیمیشن (HTML5)، موشن گرافیک و غیره است که در اطراف سایت در صفحات اصلی یا داخلی سایت، سایدبار یا میان مطالب، نمایش داده شده و به صفحه موردنظر لینک میشود. در این روش تبلیغات دیجیتال هزینه بر حسب هر هزار نمایش محاسبه میگردد.
2. تبلیغات همسان
با افزایش تبلیغات دیجیتال، چشم کاربران اینترنت به مشاهده تبلیغات نمایشی عادت کرده و دیگر تبلیغات نمایشی بازدهی سابق را نداشتند. در این شرایط تبلیغات همسان یا Native Ads شکل گرفت.
این تبلیغات کاملاً با محیط پلتفرم نمایش تبلیغات، همسان بوده و به کاربر این حس را نمیدهد که با تبلیغ مواجه است.
تبلیغات همسان تفاوتی با پلتفرم نمایش تبلیغ نداشته و کاربر احساس میکند که با پیشنهادی از سایت تبلیغکننده مواجه است. نوع دیگری از تبلیغات همسان میتواند نیازهای جانبی مخاطب را برطرف کنند.
بهعنوان مثال اگر برای خرید کتابی جستجو کرده باشید، سایت تبلیغکننده به شما پیشنهادات دیگری از آن نویسنده میدهد.
3. پوش نوتیفیکشن
اگر دقت کرده باشید، وقتی وارد سایتی میشوید، در گوشهای از تصویر برای شما پیشنهاد ارسال خبر میآید. اگر پیشنهاد را تایید کنید، با هر بار ورود به مرورگر دسکتاپ یا موبایل، اعلانی از انواع اخبار آن سایت برای شما ارسال میشود. به این مدل تبلیغات پوش نوتیفیکشن یا Push Notification میگویند.
4. ریتارگتینگ یا هدفگیری مجدد
ریتارگتینگ محصول به معنی هدفگیری مجدد کاربر هدف است! فرض کنید کاربری وارد صفحه یک محصول یا خدمت شده اما مراحل خرید را تکمیل نکرده است.
با نمایش تبلیغات بیشتر از آن محصول یا خدمت در سایتها و پلتفرمهای مختلف، میتوانید دوباره کاربر را هدف قرار داده و شانس فروش را بالا ببرید.
5. تبلیغات متنی
تبلیغات متنی یا رپورتاژ آگهی، در انواع سایتها، خبرگزاریهای آنلاین، روزنامههای دیجیتال و غیره نمایش داده میشوند. هر سایت براساس بازدید و شهرت خود، سیاستِ قیمتی خاصی برای انتشار تبلیغات متنی دارد.
6. گوگل ادز
میتوان گفت که گوگل ادز بهترین روش تبلیغات در اینترنت در نظر گرفته میشود. در این روش، کلمه مشخصی به گوگل ادز یا Google Ads اعلام شده و هزینه آن به دو روش پرداخت به ازای هر کلیک (PPC) و پرداخت به ازای 1000 نمایش (PPM) محاسبه میگردد.
به کمک این خدمت گوگل، سایت موردنظر با اولویت بالاتری نسبت به نتایج ارگانیک صفحه جستجو (SERP) نمایش داده میشود.
7. تبلیغات همکاری در فروش
همکاری در فروش یا Affiliate Links نوعی همکاری در فروش به حساب میآید. در این روش تبلیغکننده محصول یا خدمتی را در شبکه اجتماعی یا سایت خود معرفی کرده و به کاربران اینترنتی کمک میکند تا محصول یا خدمات شما را بشناسند.
اگر این معرفی منجر به فروش شود، بخش مشخصی از درآمد بهعنوان کمیسیون به تبلیغکننده پرداخت خواهد شد.
8. تبلیغات صوتی
تا مدتها، تبلیغات صوتی یا Audio Ads محدود به تبلیغات در رادیو میشدند اما امروزه و با گسترش انواع پادکستهای اینترنتی، با انواع تبلیغات اینترنتی آشنا هستیم. قیمتگذاری برای این تبلیغ به عوامل مختلفی مثل محتوا، پلتفرم تبلیغکننده و غیره بستگی دارد.
9. تبلیغات ویدیویی
به هر نوع تبلیغ ویدیویی که در پلتفرمهای اینترنتی نمایش داده میشود، تبلیغات ویدیویی یا Video Ads میگویند. این تبلیغات در گیمهای موبایلی، شبکههای اینترنتی ویدیومحور مثل تبلیغات پری رول در یوتیوب و آپارات، تلویزیونهای اینترنتی و غیره نمایش داده میشوند. همچنین تبلیغات ویدیویی یکی از زیرمجموعههای ویدیو مارکتینگ هم هست.
10. تبلیغات شبکههای اجتماعی
بسیاری از شبکههای اجتماعی محبوب، ویدیومحور هستند و به همین دلیل هم، بسیاری از مردم به اشتباه 2 اصطلاح تبلیغات ویدیویی و تبلیغات شبکههای اجتماعی را بهجای هم استفاده میکنند. تبلیغات شبکههای اجتماعی یکی از بهترین روشهای تبلیغات در اینترنت برای درگیرسازی یا Engagement کاربران است.
تبلیغات شبکههای اجتماعی شامل تبلیغاتی است که در اینستاگرام، فیسبوک، آپارات، یوتیوب، لینکدین، توییتر، پینترست، گوگل پلاس و حتی شبکههای پیامرسان مانند تلگرام و واتساپ و غیره منتشر میشود و اجرای آن براساس سوشال مدیا مارکتینگ انجام میگیرد. اگر دوست دارید درباره تبلیغات در شبکه اجتماعی محبوب اینستاگرام بیشتر بدانید حتما مطلب «اینستاگرام مارکتینگ چیست؟» را مطالعه کنید.
11. تبلیغات ایمیلی
تبلیغات ایمیلی یا Email Ads روند روبهرشدی در طول فعالیت خود داشته. در ابتدا با فواصل کم و بدون اجازه گرفتن، تعداد بسیار زیادی تبلیغات ایمیلی برای کاربران ارسال میشد؛ البته مشخص است که نتیجه این تبلیغات افراطی و بیاجازه به اسپم شدن ختم میشد!
در شیوه جدید تبلیغات ایمیلی که یکی از بهترین روشهای تبلیغات اینترنتی است، تبلیغات ایمیلی با اجازه کاربر و با فواصل زمانی مشخص، براساس علایق کاربر ارسال میشود.
12. تبلیغات اپلیکیشنی
روش دیگر تبلیغات دیجیتال، تبلیغات در اپلیکیشنهای مختلف موبایلی است. در این روش تبلیغاتی بنر یا تیزر تبلیغاتی در برنامههای گوشی نمایش پیدا میکند و کاربر با کلیک بر روی آن به لندینگ پیچ موردنظر هدایت میشود. هزینه تبلیغات درون اپلیلیکیشن ها با توجه به روشهای مختلفی مثل PPC ،PPI و PPA محاسبه میشود. انواع تبلیغات درون برنامه ای این امکان را به شما میدهند که پیام و مزیت برند خود را در معرض دید هزاران نفر قرار بدهید.
13. تبلیغات اینفلوئنسری
تبلیغات اینفلوئنسری بهمعنی همکاری با افرادی است که در شبکههای اجتماعی طرفداران زیادی دارند و توانستهاند تا در حوزههای خاصی اعتماد مردم را جلب کنند. این همکاری براساس تبلیغ محصول و خدمات، بررسی محصول، اطلاعرسانی یا تهیه گزارش انجام میشود.
با توجه به محبوبیتی که اینفلوئنسرها دارند و اعتمادی که با تولید محتوای مفید و مستمر به دست آوردهاند، این روش تبلیغات آنلاین اثربخشی بالایی دارد.
چطور تبلیغات آنلاین موفق داشته باشیم؟
موفقیت در تبلیغات اینترنتی و آنلاین، به تدوین استراتژی و برنامهریزی درست و اجرای حرفهای و دقیق آن بستگی دارد. برای اینکه استراتژی درستی داشته باشید، باید قبل از آن کارهای زیر را انجام دهید:
1. مخاطب هدف را شناسایی کنید
برای موفقیت در تبلیغات دیجیتال، شناخت ویژگیهای مخاطب هدف ضروری است. این ویژگیها شامل مواردی مثل بازه سنی، جنسیت، سطح درآمد، سطح تحصیلات، چالشها، نیازهای حسی، نقاط درد و غیره میشود؛ بنابراین قبل از شروع تبلیغات در اینترنت پرسونای مخاطب خود را طراحی کنید. این اطلاعات به شما کمک میکنند که استراتژی کمپین را برای هدفگیری این مخاطب برنامهریزی کنید.
2. هدف را مشخص کنید
قبل از شروع کمپین تبلیغاتی آنلاین، باید هدف خود از اجرای کمپین را مشخص کنید. این هدف مشخص، به فعالیتهای شما جهت درستی میدهد و معیار سنجش نتیجه تبلیغات خواهد بود.
هدف از تبلیغات آنلاین میتواند افزایش آگاهی از برند، ترافیک، فروش، جذب لید و غیره باشد. برای اینکه هدف مناسبی برای تبلیغات تعیین کنید، توجه به ساختار زیر کمککننده است:
- هدف باید مشخص باشد: مثلا بهجای افزایش فروش، باید بگوییم افزایش 20 درصدی فروش.
- هدف باید قابل اندازهگیری باشد: مثلا میتوان با استفاده از ابزار گوگل آنالیتیکس، افزایش فروش سایت از طریق تبلیغات را رصد کرد.
- هدف باید قابل دستیابی باشد: مثلا برای سایتی که 50 محصول دارد و بهطور متوسط روزانه 10 سفارش روی آن ثبت میشود، رسیدن به 1000 ثبت سفارش در روز واقعبینانه نیست.
- هدف باید محدوده زمانی داشته باشد: مثال از 25 تیر ماه تا 15 مهر ماه برای کمپین بازگشت به مدرسه.
3. تبلیغات را جذاب طراحی کنید
تبلیغات آنلاین با وجود تمام مزایایش فضای رقابتی سنگینی دارد؛ بنابراین برای جلبتوجه مخاطب باید تا جای ممکن تبلیغات را جذاب طراحی کنید. برای اینکه تیزر، پست، استوری، ایمیل یا آگهی تبلیغاتی جذابی داشته باشید، استفاده خلاقانه از تصاویر، جملات و صداها اهمیت زیادی دارد. همچنین باید تبلیغ دارای دعوت به اقدام (CTA) مشخصی باشد تا کاربر را به انجام عمل موردنظر تشویق کند.
4. تنظیمات تبلیغات آنلاین را جدی بگیرید
مهمترین فرق تبلیغات آنلاین با تبلیغات آفلاین، این است که میتوان آن را به مخاطبان خاصی نمایش بدهید؛ به همین دلیل پلتفرمهای تبلیغات آنلاین به شما این امکان را میدهند تا مخاطبان هدف خود را براساس ویژگیهای مختلفی فیلتر کنید. البته حواستان باشد که برای انجام این کار حد تعادل را نگه دارید.
5. کمپین تبلیغاتی دیجیتال را آنالیز و بهینهسازی کنید
مدلهای مختلف تبلیغات آنلاین را امتحان و نتیجه آن را تست کنید. این آنالیزها به شما کمک میکنند تا با رفع ایرادات به بیشترین نرخ بازگشت سرمایه تبلیغات دست پیدا کنید. برای بهینهسازی کمپین تبلیغاتی، توجه به نکات زیر لازم است:
- قبل از شروع کمپین تبلیغات اینترنتی، شاخص های کلیدی عملکرد (KPI) را مشخص کنید. (مثلا بازدید، نرخ کلیک یا نرخ تبدیل)
- برای ارزیابی کمپین و وضعیت شاخصها، از داده پلتفرم تبلیغ یا ابزارهای سنجش مثل گوگل آنالیتیکس استفاده کنید.
- از هر تبلیغ 2 نسخه را امتحان کنید تا ببینید کدام حالت بیشتر اثربخش است.
- نقاط ضعف را اصلاح و در صورت نیاز حذف کنید. همچنین برای کانالها و تبلیغهای پربازده، بودجه بیشتری اختصاص دهید.
فواید تبلیغات آنلاین چیست؟
تا به اینجا توضیح دادیم که تبلیغات دیجیتال چیست و چه انواعی دارد. در ادامه مزایای تبلیغات آنلاین را نسبت به سایر روش های تبلیغاتی بررسی خواهیم کرد.
1. کمهزینه و پربازده است
انواع تبلیغات محیطی مثل رزرو بیلبورد و تبلیغات تلویزیونی، تاثیر خوبی بر کسبوکار شما خواهند گذاشت اما هزینه آن از بودجه بسیاری از کسبوکارها بیشتر است. تبلیغ کسبوکار اینترنتی هزینه کمی داشته و در عوض، بازدهی بالایی برای کسبوکارها به همراه خواهد آورد.
2. قابلاندازهگیری است
در آگهی تبلیغاتی، بیلبوردها، تراکتها و غیره، میزان مشخصی از کاربران هدفی که تبلیغ را دریافت کردند وجود ندارد و به همین دلیل هم، متر و معیاری برای اندازهگیری این شاخص نیست.
در انواع روشهای تبلیغاتی میتوان معیارهای مختلفی مثل نرخ کلیک، نرخ تبدیل سایت، نرخ بازگشت سرمایه و … را برای اندازهگیری در نظر گرفت و متغیرها را برای دستیابی به یک نتیجه بهتر تغییر داد.
بیشتر بدانید: نرخ کلیک چیست؟
3. قابل بخشبندی و ریتارگت است
توضیح دادیم که ریتارگت و دوباره هدف گرفتن مشتریان چقدر مهم است! در تبلیغات غیرآنلاین نمیتوانید میزان تاثیرگذاری خود بر کاربران را بررسی کنید اما در انواع تبلیغات آنلاین این امکان وجود دارد که کاربرانی را که به هر دلیل فرایند خرید را نیمهکاره گذاشتند، با تخفیف یا موارد دیگر به خرید تشویق کنید.
سخن پایانی؛ تبلیغات برای فروش بیشتر
در این متن، تبلیغات آنلاین و انواع روشهای تبلیغات آنلاین را معرفی کردیم؛ روشیهایی که یکی از انواع استراتژی های دیجیتال مارکتینگ در دنیای امروز که اینترنت بخش بزرگی از زندگی روزانه ما را تشکیل میدهد، استفاده از انواع تبلیغات در بستر آنلاین کمک بزرگی به پیشرفت کسبوکارها میکند. به همین دلیل در زمان طراحی استراتژی دیجیتال مارکتینگ به استفاده از آنها توجه ویژهای میشود.
اگر به دنبال سریعترین و درعین حال کارآمدترین راه برای رشد کسبوکار خود هستید، میتوانید از آژانس تبلیغاتی بازاریابی دیجیتال ایران نوین و کارشناسان آن مشاوره تخصصی بگیرید. کانون ایران نوین بزرگترین شرکت تبلیغاتی تهران است که خدمات تبلیغات 360 درجه را به مشتریان خود ارائه میکند. شما نیز میتوانید برای دریافت مشاوره بازاریابی و استفاده از این خدماتی مثل برگزاری کمپین 360 و تبلیغات ATL، BTL و TTL با ما تماس بگیرید.